Подкрепете ни!




Мистерии и загадки25 октомври 2021

Урок №1 на снимачната площадка и в живота: Никога не насочвай оръжие към човек

Случаят с Алек Болдуин повтори убийството на Брандън Лий от 1993 г.

Снимка: Wikimedia.org
Снимка: Wikimedia.org


Алек Болдуин и екипът, снимащ филма „Ръжда" , са пренебрегнали няколко аксиоматични правила за безопасност при работа с оръжие, които ако са били спазени може би е щяла да бъде избегната трагичната смърт на операторката Халина Хътчинс на снимачната площадка в четвъртък. Това пише Дейли мейл". След новината, че Болдуин, който е и продуцент на лентата, е застрелял неволно операторката и е ранил режисьора Джоел Соуза, социалните медии полудяха от вълнение и вече второ денонощие това е темата, изместила пандемия и ваксини, за която всички говорят и пишат в мрежата.

Според Зак Найт, инженер по пиротехники и специални ефекти, първото правило е: никога не насочвай оръжие към жив човек, ако не си проверил с какво е заредено. Второто правило е: всеки на снимачната площадка е задължен да провери оръжието от реквизита, преди да стреля с него. „Всеки път, когато видите кадър от филм, в който цевта е насочена право към обектива на камерата, знайте - зад нея не трябва да има оператор. Очевидно е, че това не е спазено..."- разказва Найт. Всяка подобна трагедия е каскада от неспазени протоколи и непредвидени обстоятелства, допълва той. Когато се снима сцена с оръжие и изстрели, актьорът никога не насочва оръжие към екипа или актьорския състав - дава му се някаква цел, за да се заснеме прицелването и после монтажът прави всичко да изглежда така, сякаш двамата съперници са насочили дулата един към друг.

Наблюдатели включиха в причините за инцидента и недостига на специализирани кадри на снимачната площадка, тъй като личният състав бил претоварен от продукции и снимки, надниците били ниски, директорите на продукцията не били осигурили нощувки и храна за всички. Някои от сценичните работници стачкували и се наложило да бъдат наети местни жители от Санта Фе, Ню Мексико. 

Светът е шокиран от „съвпадението" на събития от историята. Брандън Лий беше убит при подобен инцидент, когато друг актьор го застреля с пистолет, зареден с бойни патрони по време на снимките на The Crow през 1993 г. Семейството на Лий изрази съболезнования на семействата на Хътчинс и Соуза: „Нашите сърца са със семейството на Халина Хътчинс, с Джоел Соуза и с всички, замесени в инцидента в „Ръжда“. Никой никога не трябва да бъде убит с пистолет на снимачна площадка". 

Алек Болдуин в четвъртък е снимал с винтидж пистолет Colt, който е стрелял. Не е известно кой е заредил оръжието и защо то е произвело реален изстрел. 

За първи път след зловещия инцидент Болдуин се обърна към аудиторията в Twitter в петък: „Няма думи, с които да изразя моя шок и тъга по повод трагичния инцидент, който отне живота на Халина Хътчинс, съпруга, майка и наша колежка, на която се възхищавахме. Изцяло ще съдействам на полицейското разследване за намиране на причината и виновника за тази страшна трагедия".

Съпругът на Хътчинс сподели трогателна почит към съпругата си в също в Twitter. Матю Хътчинс туитна снимка на съпругата си и техния 9-годишен син Андрос в петък и надписа: „Халина ни вдъхновяваше всички със своята страст и визионерство, а нейното наследство е твърде смислено, за да се опише с думи". 

В полицейските протоколи е записано, че първият помощник-режисьор Дейв Холс е грабнал пистолета от количката с други реквизити и го е подал на Болдуин, без да знае, че е зареден с бойни патрони. Защо патроните не са били халосни, все още остава загадка. Разследването продължава. Снимачната дейност по филма „Ръжда" е спряна.

(Интересно е, че Холс е помощник-режисьор от дълги години с голям стаж в продукции с оръжеен реквизит, включително Fargo, The Matrix Reloaded и телевизионната комедия Reno 911. През 2000 г. Холс е първи асистент-режисьор на The Crow: Salvation -продължението на филма, в който синът на Брус Лий Брандън Лий беше убит.)

Медиите наричат застреляната операторка - 42-годишната Халина Хътчинс - изгряваща звезда на Холивуд. Родена е в Украйна, расла е в съветска военна база, после е следвала международна журналистика в Киевския университет. След завършване на висшето си образование е работила по различни британски проекти за документални филми. По-късно се мести в Лос Анджелис, създава семейство и сериозна кариера предимно в документалистиката. През 2006 г. тя е сред продуцентите на документалния филм на Discovery Channel, посветен на украинската икона Леонид Стадник, наречен „Най-високият човек в света“, сниман от британската компания Wild Pictures.

„Случайните" убийствата с пистолет на снимачната площадка са клише в много литературни произведения, телевизионни сериали и игрални филми с крими сюжет.

Още по темата:

56 години по-късно смъртта на Юрий Гагарин все още е обвита в мистерия Мистерии и загадки

56 години по-късно смъртта на Юрий Гагарин все още е обвита в мистерия

Вече никой не говори за отвличане от извънземни, нито за пиянски инцидент, но не е и техническа неизправност на самолета

Eзерото, което ту се появява, ту изчезва Мистерии и загадки

Eзерото, което ту се появява, ту изчезва

Туларе е най-странният водоем в Калифорния

Над Донецк заснеха НЛО, „по-голямо от Емпайър Стейт Билдинг“ Мистерии и загадки

Над Донецк заснеха НЛО, „по-голямо от Емпайър Стейт Билдинг“

Учени опитаха да обяснят случая като мираж, но операторът на дрона е убеден, че това е НЛО

Антон ЛаВей – сатанист или шоумен? Мистерии и загадки

Антон ЛаВей – сатанист или шоумен?

Правилата му никак не изглеждат чак толкова дяволски

Йеронимус Бош: Бил ли е наистина посещаван от своите демони (и извънземни)? Мистерии и загадки

Йеронимус Бош: Бил ли е наистина посещаван от своите демони (и извънземни)?

Образите, които създава, са толкова невероятни, че мнозина мислят, че не са само плод на въображението му

Истинската история на Човека с желязната маска Мистерии и загадки

Истинската история на Човека с желязната маска

Версиите са много, но документите говорят за друг вид маска, не от метал...

Възможно ли е бог Посейдон да е бил прогонен извънземен? Мистерии и загадки

Възможно ли е бог Посейдон да е бил прогонен извънземен?

Предположенията на древните гръцки мислители за извънземния живот

Десетки изчезват безследно в малък град в Аляска в продължение на 40 години Мистерии и загадки

Десетки изчезват безследно в малък град в Аляска в продължение на 40 години

Мистерията на Ноум е разказана в трилъра „Четвъртият вид“, в който се твърди, че става дума за зловещи отвличания от извънземни

Последно: „извънземните“ от Перу са кукли от човешки, животински кости и хартия Мистерии и загадки

Последно: „извънземните“ от Перу са кукли от човешки, животински кости и хартия

Не са изработени през предиспанските времена, категорични са експертите

Извънземният ИИ вероятно е по-странен, отколкото можем да си представим Мистерии и загадки

Извънземният ИИ вероятно е по-странен, отколкото можем да си представим

Според британския кралски астроном само след два века хората ще бъдат надминати от неорганичния интелект

ДНК анализ на мумифицираните останки в Перу: „Определено не са хора“ Мистерии и загадки

ДНК анализ на мумифицираните останки в Перу: „Определено не са хора“

Уфолозите остават скептични, смятат, че става дума за чучела

Мистериозният теремин звучи ангелски, но може да събужда и страх Мистерии и загадки

Мистериозният теремин звучи ангелски, но може да събужда и страх

На него се свири без физически контакт, а изобретателят му е съветски шпионин



.