Подкрепете ни!




Мистерии и загадкиЕкатерина Ангелова / 8 юли 2022

Соларните деца

Щом слънцето залезе, двете братчета се парализират напълно


снимка: Barcroft media
снимка: Barcroft media
Това е историята на две момчета от Белуджистан – югозападна пакистанска провинция. Двама братя, които всички наричат Соларните деца. През деня те тичат, скачат, викат и играят жизнерадостно като всички останали хлапета. Но щом слънцето залезе, двете братчета се парализират напълно – не могат да се движат, нито да говорят. Те са единствените двама човека в света, които страдат от това мистериозно болестно състояние. Или поне няма данни за други като тях.  

Случаят на Соларните деца става популярен през 2016 г. По това време Шоейб Ахмед е на 13 години, а брат му Абдул Рашид - на 9. Те имат още четирима братя и сестри, но те не са засегнати от проблема, с който Соларните деца са принудени да живеят. Всеки ден по залез силите и енергията на двамата братя започват да отслабват. А когато слънцето съвсем изчезне, те се парализират напълно. Шоейб споделя:  „Тялото ни боли, краката ни болят, челюстта ни се сковава и дори зъбите започват да ни болят“.

Всяка вечер Соларните деца са безпощадно хванати в капана на собствените си тела. А близките им не могат по никакъв начин да облекчат състоянието им. Баща им Хашим казва: „Ние много се притесняваме, когато ги виждаме в това състояние. Всеки път се питаме дали ще го превъзмогнат и как ще се чувстват на следващата сутрин.“

Цялото семейство с нетърпение очаква идването на новия ден и всяко утро е едно малко чудо и огромно облекчение за тях - Шоейб и Рашид скачат весело от леглото, преизпълнени с нови сили и неудържима енергия. От нощната парализа няма и следа. Странният феномен, засягащ Соларните деца, години наред не може да бъде обяснен от лекарите, а семейството непрекъснато посещава специалисти в различни области на медицината. Никой от тях не е срещал или дори чувал за подобно състояние. Лекарите не намират и подходяща диагноза, която могат да го обясни.

Когато науката не успява да помогне за решаването на казуса с двете болни деца, семейството се обръща към местния духовен водач. Но той също не може да разбере или обясни нощната парализа на момчетата. Единственото, което може да направи, за да ги успокои, е да им каже:„Каквото и да е това, то идва от Бога!“ Отчаяният баща се свързва с още по-висш в йерархията духовник, който извършва екзорсизъм на двете момчета. Но и това не помага.

Когато през 2016 г. историята на Соларните деца попада в полезрението на медиите, те се превръщат в национален и световен феномен. Благодарение на това един от най-изтъкнатите пакистански лекари – проф. д-р Джавид Акрам, решава лично да се заеме с чудатия случай.  На децата са направени редица прегледи и изследвания, взети са дори проби и от заобикалящата ги среда, с тях работят психолози и психиатри. Но отговори на въпросите дълго не се появяват и мистерията остава да витае. Шоейб и Рашид са откарани в Исламабад. В Пакистанския институт по медицински науки предстои да им бъдат направени още тестове. Лекарите остават смаяни - резултатите от всички прегледи, скенери и  проби са абсолютно нормални. Това задълбочава загадката още повече.

Но екипът на професор Акрам не се отказва. В генетичните тестове на двете пакистански момчета се изолират цели 5 мутации. Медиците достигат до заключението, че най-вероятно става въпрос за нарушение в биохимичните процеси в тялото. Предполагат, че ниските нива на допамин, който влияе директно на мускулите, може да се окажат главните виновници за нощната парализа на двете момчета. Решават да направят експеримент и привечер (след като децата изпадат в обичайното си състояние на невъзможност да се движат) им дават лекарства, които да доставят допамин на мозъка и да стимулират онази част от него, която отговаря за движението.

И чудото се случва! 40 минути след приема на медикаментите в телата на двете момчета започват да се забелязват леки подобрения. Сковаността започва да намалява, мускулите на ръцете и краката им стават по-отпуснати, на лицето – също. Те дори успяват да се усмихнат. Постепенно започват да движат все по-уверено отделни части от тялото си. Само пет минути по-късно Соларните деца излизат от състоянието на парализа, в което се намират. Лечението действа. А Хашим не може да повярва на очите си. Магичният феномен, който се случва в този момент, е онова, което угриженият баща (а и цялото семейство) е чакал цял живот. За първи път двете момчета могат да се движат, хранят и да вървят след залез слънце. Телата им вече не са среднощен затвор.

В заключение професор Акрам споделя: „Това заболяване вероятно се открива за първи път в световен мащаб  или поне за първи път е документирано, така че ние сме длъжни да опишем тази нова болест и да я споделим с медицинския свят. Тя представлява сложен генетичен феномен…“.


56 години по-късно смъртта на Юрий Гагарин все още е обвита в мистерия Мистерии и загадки

56 години по-късно смъртта на Юрий Гагарин все още е обвита в мистерия

Вече никой не говори за отвличане от извънземни, нито за пиянски инцидент, но не е и техническа неизправност на самолета

Eзерото, което ту се появява, ту изчезва Мистерии и загадки

Eзерото, което ту се появява, ту изчезва

Туларе е най-странният водоем в Калифорния

Над Донецк заснеха НЛО, „по-голямо от Емпайър Стейт Билдинг“ Мистерии и загадки

Над Донецк заснеха НЛО, „по-голямо от Емпайър Стейт Билдинг“

Учени опитаха да обяснят случая като мираж, но операторът на дрона е убеден, че това е НЛО

Антон ЛаВей – сатанист или шоумен? Мистерии и загадки

Антон ЛаВей – сатанист или шоумен?

Правилата му никак не изглеждат чак толкова дяволски

Йеронимус Бош: Бил ли е наистина посещаван от своите демони (и извънземни)? Мистерии и загадки

Йеронимус Бош: Бил ли е наистина посещаван от своите демони (и извънземни)?

Образите, които създава, са толкова невероятни, че мнозина мислят, че не са само плод на въображението му

Истинската история на Човека с желязната маска Мистерии и загадки

Истинската история на Човека с желязната маска

Версиите са много, но документите говорят за друг вид маска, не от метал...

Възможно ли е бог Посейдон да е бил прогонен извънземен? Мистерии и загадки

Възможно ли е бог Посейдон да е бил прогонен извънземен?

Предположенията на древните гръцки мислители за извънземния живот

Десетки изчезват безследно в малък град в Аляска в продължение на 40 години Мистерии и загадки

Десетки изчезват безследно в малък град в Аляска в продължение на 40 години

Мистерията на Ноум е разказана в трилъра „Четвъртият вид“, в който се твърди, че става дума за зловещи отвличания от извънземни

Последно: „извънземните“ от Перу са кукли от човешки, животински кости и хартия Мистерии и загадки

Последно: „извънземните“ от Перу са кукли от човешки, животински кости и хартия

Не са изработени през предиспанските времена, категорични са експертите

Извънземният ИИ вероятно е по-странен, отколкото можем да си представим Мистерии и загадки

Извънземният ИИ вероятно е по-странен, отколкото можем да си представим

Според британския кралски астроном само след два века хората ще бъдат надминати от неорганичния интелект

ДНК анализ на мумифицираните останки в Перу: „Определено не са хора“ Мистерии и загадки

ДНК анализ на мумифицираните останки в Перу: „Определено не са хора“

Уфолозите остават скептични, смятат, че става дума за чучела

Мистериозният теремин звучи ангелски, но може да събужда и страх Мистерии и загадки

Мистериозният теремин звучи ангелски, но може да събужда и страх

На него се свири без физически контакт, а изобретателят му е съветски шпионин