Подкрепете ни!




Мистерии и загадки21 февруари 2023

Защо изведнъж се навъдиха толкова много НЛО над Америка?

Доклад за 366 случая на НЛО през 2022 г.: Това са балони, дронове, птици и найлонови торбички, но не и извънземни


Снимка: Майкъл Херен, Unsplash
Снимка: Майкъл Херен, Unsplash
В рамките на две седмици през февруари 2023 г. американски военни пилоти свалиха четири мистериозни обекта, забелязани над САЩ и Канада. Военните идентифицираха първия от тези обекти - 60-метров китайски шпионски балон, реещ се на около 18 200 метра над Аляска в края на януари. Правителството проследи балона в продължение на няколко дни, докато той се носеше на югоизток над страната и в крайна сметка бе свален край бреговете на Южна Каролина с изтребител на 4 февруари.

Другите три обекта остават неидентифицирани и всички бяха унищожени между 9 и 12 февруари. За единият от тях се знае, че е цилиндър с размерите на кола, свален над мразовитата територия на Юкон в Канада, другият е странен осмоъгълен обект, отстрелян над водите на езерото Хурон, за третия информацията е оскъдна. Тези три обекта не били толкова сложни, колкото е един шпионски балон, заявиха служители на Белия дом на брифинг на 13 февруари. Движели се на височина от 6000 до 12 000 метра, но летели във въздушно пространство, използвано от търговски самолети, а това било допълнителен риск за сигурността.

Тези инциденти с набързо свалени обекти накараха мнозина да се чудят защо правителството изведнъж открива и унищожава толкова начесто НЛО във въздушното пространство на САЩ и Канада. Наистина ли горе има повече обекти от обикновено или военните просто стават по-добри в проследяването им?

Въпреки че е невъзможно да се знае със сигурност колко обекта има във въздушното пространство на дадена държава по всяко време, правителствените служители са ясни по един въпрос: след откриването на китайския балон за наблюдение в края на януари, военните умишлено разшириха търсенето си на чужди обекти на подобни височини. Това усилие, очевидно, е било успешно.
„Проучвахме по-внимателно нашето въздушно пространство на тези височини, включително подобряване на нашия радар, което може поне отчасти да обясни увеличението на обектите, които сме засекли през последната седмица“, каза Мелиса Далтън, зам.-министър на отбраната на брифинг на 12 февруари.
След като военните успешно проследиха шпионския балон над цялата страна в продължение на няколко дни, те научиха най-добрия начин да откриват подобни обекти на подобни височини, които преди това са останали незабелязани. Това пък е мнението на Джак Уайнстийн, професор по международна сигурност в Бостънския университет и пенсиониран генерал-лейтенант от ВВС на САЩ, споделено в интервю за Live Science. „Мисля, че всичко тръгна от балона“, каза Уайнстийн. „Струва ми се, че военните тъкмо сега измислят как да проследят тези предмети.“

Въпреки че военните все още не са идентифицирали нито един от трите обекта, свалени през февруари, правителствата на САЩ и Канада намериха връзка между февруарските НЛО и сваления шпионски балон. Те не изключат възможността всички НЛО да са част от чуждестранни шпионски стратегии. Джон Кирби, говорител на Съвета за национална сигурност на Белия дом, уточни на брифинга на 13 февруари, че Китай е наблюдавал САЩ с шпионски балони на голяма надморска височина от няколко години – поне от администрацията на бившия президент Доналд Тръмп – но че тези обекти никога не са били откривани досега.

Междувременно Китай твърди, че САЩ са пускали шпионски балони във въздушното им пространство повече от 10 пъти от януари 2022 г., съобщи Националното обществено радио. 

Странните инциденти от началото на февруари са само последните в поредица от стотици срещи между американски военен персонал и предполагаеми неидентифицирани летящи обекти (НЛО) – или неидентифицирани аномални явления (UAP), както военните предпочитат да ги наричат ​​– докладвани през последните няколко години. 
Само през 2022 г. служители на Министерството на отбраната са започнали разследвания на 366 докладвани наблюдения на UAP – 171 от които са останали неразрешени до края на годината, според първия годишен доклад на Службата за разрешаване на аномалии към Пентагона. 
Броят на случаите за тази една година е повече от два пъти повече от 144 предполагаеми срещи с UAP, докладвани от военните през предходните 17 години, според доклад на Пентагона, в който подробно се описват наблюденията на UAP между 2004 г. и 2021 г.
„Военните може би преминават към нова култура, в която хората не са осмивани, че съобщават за неизвестни явления, за които може би в миналото биха им се подигравали“, каза Уайнстийн, добавяйки, че баща му – радист на бомбардировач от Втората световна война – е видял феномени, които не е можел да обясни, но и не му било удобно да докладва за тях. 
От 366 новооткрити случая на UAP миналата година, 163 са решени като „балони или подобни на балони образувания“, според доклада на AARO в края на 2022-а. Други 26 случая бяха идентифицирани като дронове, шест бяха идентифицирани като „безпорядък“ във въздуха, като птици или найлонови торбички. Случаи от предишни години също са приписани на метеорологични явления и оптични илюзии.
Никъде в доклада не се споменават извънземни като възможно обяснение за UAP. За Уайнстийн това не е изненада. „Мисля, че ако сте достатъчно умен, за да пътувате до Земята от друга планета, ще бъдете достатъчно умен, за да не ви хванат“, каза Уайнстийн.

Източник

Още по темата:

56 години по-късно смъртта на Юрий Гагарин все още е обвита в мистерия Мистерии и загадки

56 години по-късно смъртта на Юрий Гагарин все още е обвита в мистерия

Вече никой не говори за отвличане от извънземни, нито за пиянски инцидент, но не е и техническа неизправност на самолета

Eзерото, което ту се появява, ту изчезва Мистерии и загадки

Eзерото, което ту се появява, ту изчезва

Туларе е най-странният водоем в Калифорния

Над Донецк заснеха НЛО, „по-голямо от Емпайър Стейт Билдинг“ Мистерии и загадки

Над Донецк заснеха НЛО, „по-голямо от Емпайър Стейт Билдинг“

Учени опитаха да обяснят случая като мираж, но операторът на дрона е убеден, че това е НЛО

Антон ЛаВей – сатанист или шоумен? Мистерии и загадки

Антон ЛаВей – сатанист или шоумен?

Правилата му никак не изглеждат чак толкова дяволски

Йеронимус Бош: Бил ли е наистина посещаван от своите демони (и извънземни)? Мистерии и загадки

Йеронимус Бош: Бил ли е наистина посещаван от своите демони (и извънземни)?

Образите, които създава, са толкова невероятни, че мнозина мислят, че не са само плод на въображението му

Истинската история на Човека с желязната маска Мистерии и загадки

Истинската история на Човека с желязната маска

Версиите са много, но документите говорят за друг вид маска, не от метал...

Възможно ли е бог Посейдон да е бил прогонен извънземен? Мистерии и загадки

Възможно ли е бог Посейдон да е бил прогонен извънземен?

Предположенията на древните гръцки мислители за извънземния живот

Десетки изчезват безследно в малък град в Аляска в продължение на 40 години Мистерии и загадки

Десетки изчезват безследно в малък град в Аляска в продължение на 40 години

Мистерията на Ноум е разказана в трилъра „Четвъртият вид“, в който се твърди, че става дума за зловещи отвличания от извънземни

Последно: „извънземните“ от Перу са кукли от човешки, животински кости и хартия Мистерии и загадки

Последно: „извънземните“ от Перу са кукли от човешки, животински кости и хартия

Не са изработени през предиспанските времена, категорични са експертите

Извънземният ИИ вероятно е по-странен, отколкото можем да си представим Мистерии и загадки

Извънземният ИИ вероятно е по-странен, отколкото можем да си представим

Според британския кралски астроном само след два века хората ще бъдат надминати от неорганичния интелект

ДНК анализ на мумифицираните останки в Перу: „Определено не са хора“ Мистерии и загадки

ДНК анализ на мумифицираните останки в Перу: „Определено не са хора“

Уфолозите остават скептични, смятат, че става дума за чучела

Мистериозният теремин звучи ангелски, но може да събужда и страх Мистерии и загадки

Мистериозният теремин звучи ангелски, но може да събужда и страх

На него се свири без физически контакт, а изобретателят му е съветски шпионин