Подкрепете ни!




Мистерии и загадки18 октомври 2023

Къде се намира мистериозното царство Шамбала

Хората от столетия търсят тази свещена земя, където няма страдание, бедност и старост


Худ. Н. Рьорих
Худ. Н. Рьорих
Шамбала (от санскрит - „място на мир“ или „място на тишина“) е митичен рай, описан в древни текстове, включително в Калачакра Тантра и в древните писания на културата Чжан Чжун в Западен Тибет. Според легендата това е земя, където могат да живеят само чистите по сърце, достигналите просветление. Митичното будистко царство Шамбала е място, където царуват любовта и мъдростта, където хората не са подложени на страдание, бедност и старост.

Не е просто да се отговори на въпроса какво е Шамбала? За нея казват, че е земята с хилядите имена. Наричали я Забранената земя, Земята на белите води, Земята на сияйните духове, Земята на живия огън, Земята на живите богове и дори Земята на чудесата. Индусите я наричат ​​Аряваварта („Земя на достойните“), китайците – ​​Си Тиен, Западният рай Си Ван Му, а руските староверци – ​​Беловодие. Но в цяла Азия тя е най-известена със своето санскритско име – Шамбала, Шамбхала или Шангри-ла. Шамбала е описана като райско място, което според някои е скрито в Хималайските планини.

Легендата за митичната земя Шамбала

Легендата за Шамбала датира от хиляди години. Артефакти от племето Byon говорят за земя, наречена Olmolungring. Индуистки текстове като Вишну Пурана споменават Шамбала като родното място на Калки, последното въплъщение на Вишну. Вярващите смятат, че Калки ще постави началото на нов Златен век. Будисткият мит за Шамбала е адаптация на по-ранен хиндуистки мит.

Но за първи път конкретно за Шамбала се говори в детайли в Калачакра. Това е сложно и многопластово езотерично учение и практика в тибетския будизъм. Смята се, че Буда Шакямуни е преподавал Калачакра по молба на царя на Шамбала Сучандра.

Подобно на много други концепции и трактовки за Калачакра, идеята за Шамбала също има външни, вътрешни и алтернативни значения. Това затруднява непосветените да разберат какво всъщност е тази митична земя. Във външното разбиране Шамбала съществува като физическо място, но само хора с подходяща карма могат да достигнат до нея и да я преживеят като такава.

Вътрешните и алтернативните значения се отнасят до по-финото разбиране на това какво представлява Шамбала по отношение на физическото тяло и ума, усещането може да бъде достигнато по време на медитативна практика. Това познание обикновено се предава устно от учител на ученик.
Ето какво казва 14-ият Далай Лама през 1985 г.: „Въпреки че тези, които имат специална принадлежност, наистина могат да стигнат до там чрез своята кармична връзка, това все пак не е физическо място, което можем да намерим. Можем само да кажем, че това е чиста земя, чиста земя в човешкото царство. И ако човек няма заслуги и истинска кармична връзка, той няма да може да стигне дотам.”

Пророчеството за Шамбала

Концепцията за Шамбала играе важна роля в тибетските религиозни учения и има специално значение в тибетската митология за бъдещето. Калачакра пророкува постепенната деградация на човечеството, докато идеологията на материализма се разпространява по земята. Когато „варварите“, които се придържат към тази идеология, се обединят под управлението на зъл крал и решат, че вече няма какво да завладяват, мъглата ще се разсее и снежните планини на Шамбала ще се разкрият. Варварите ще нападнат Шамбала с голяма армия, оборудвана със страшни оръжия. Тогава царят на Шамбала ще излезе с огромна армия, за да победи така наречените „тъмни сили“ и да започне световната Златна ера.

Въпреки че Калачакра предсказва бъдеща война, това противоречи на обетите на будистките учения, които забраняват насилието. Ето защо някои теолози тълкуват войната като символ: Калачакра не се застъпва за насилие срещу хора, а по-скоро се отнася до вътрешната борба на религиозно вярващия срещу собствените му демонични ориентации.

Къде е?

Въпреки че много търсачи твърдят, че са посещавали Шамбала, никой все още не е предоставил никакви доказателства за нейното съществуване и не е успял да посочи физическото й местоположение на картата. Повечето източници локализират Шамбала в планинските райони на Евразия.

Древните текстове на Чжан Чжун идентифицират Шамбала с долината Сътледж в Пенджаб или Химачал Прадеш (Индия). Монголите свързват Шамбала с някои долини на Южен Сибир. В алтайския фолклор планината Белуха се смята за вход към нея.

Междувременно съвременните будистки учени стигат до извода, че Шамбала се намира във високите Хималаи, в региона Маклеодгандж, който сега се нарича планината Дхауладхар. Някои легенди разказват, че входът на Шамбала е скрит в отдалечен изоставен манастир в Тибет и се пази от същества, известни като Пазителите на Шамбала.

Има много просто обяснение за факта, че Шамбала никога не е била открита – мнозина смятат, че тя се намира на самия ръб на физическата реалност и всъщност е мост, свързващ този свят с отвъдното. Мнозина я смятат за фантасмагория – компилация от митове и легенди, но за други вярата в Шамбала предизвиква вътрешно желание един ден да намерят това изгубено кралство.

Източник
Колективното съзнание и Юга цикълът Мистерии и загадки

Колективното съзнание и Юга цикълът

Човечеството има още много път до Златната си епоха, но пробуждането настъпва и в тъмни времена

На Марс е открито нещо, което е признак на живот Мистерии и загадки

На Марс е открито нещо, което е признак на живот

Учените са в недоумение от наличието на метан на червената планета

56 години по-късно смъртта на Юрий Гагарин все още е обвита в мистерия Мистерии и загадки

56 години по-късно смъртта на Юрий Гагарин все още е обвита в мистерия

Вече никой не говори за отвличане от извънземни, нито за пиянски инцидент, но не е и техническа неизправност на самолета

Eзерото, което ту се появява, ту изчезва Мистерии и загадки

Eзерото, което ту се появява, ту изчезва

Туларе е най-странният водоем в Калифорния

Над Донецк заснеха НЛО, „по-голямо от Емпайър Стейт Билдинг“ Мистерии и загадки

Над Донецк заснеха НЛО, „по-голямо от Емпайър Стейт Билдинг“

Учени опитаха да обяснят случая като мираж, но операторът на дрона е убеден, че това е НЛО

Антон ЛаВей – сатанист или шоумен? Мистерии и загадки

Антон ЛаВей – сатанист или шоумен?

Правилата му никак не изглеждат чак толкова дяволски

Йеронимус Бош: Бил ли е наистина посещаван от своите демони (и извънземни)? Мистерии и загадки

Йеронимус Бош: Бил ли е наистина посещаван от своите демони (и извънземни)?

Образите, които създава, са толкова невероятни, че мнозина мислят, че не са само плод на въображението му

Истинската история на Човека с желязната маска Мистерии и загадки

Истинската история на Човека с желязната маска

Версиите са много, но документите говорят за друг вид маска, не от метал...

Възможно ли е бог Посейдон да е бил прогонен извънземен? Мистерии и загадки

Възможно ли е бог Посейдон да е бил прогонен извънземен?

Предположенията на древните гръцки мислители за извънземния живот

Десетки изчезват безследно в малък град в Аляска в продължение на 40 години Мистерии и загадки

Десетки изчезват безследно в малък град в Аляска в продължение на 40 години

Мистерията на Ноум е разказана в трилъра „Четвъртият вид“, в който се твърди, че става дума за зловещи отвличания от извънземни

Последно: „извънземните“ от Перу са кукли от човешки, животински кости и хартия Мистерии и загадки

Последно: „извънземните“ от Перу са кукли от човешки, животински кости и хартия

Не са изработени през предиспанските времена, категорични са експертите

Извънземният ИИ вероятно е по-странен, отколкото можем да си представим Мистерии и загадки

Извънземният ИИ вероятно е по-странен, отколкото можем да си представим

Според британския кралски астроном само след два века хората ще бъдат надминати от неорганичния интелект