favorites basket
user
Наука13 октомври 2019

Отгледаха месо на 248 мили от Земята с 3D биопринтер

Израелска компания култивира говежди клетки на Международната космическа станция

Израелският стартъп за хранителни технологии Aleph Farms отглежда месо на Международната космическа станция, на разстояние от 339 км от всякакви природни ресурси, пише The Guardian. Клетките от едър рогат добитък са събрани на Земята и изнесени в космоса. Там те били отгледани в дребномащабна мускулна тъкан с помощта на 3D биопринтер. Методът разчита на имитиране на естествен процес на регенерация на мускулна тъкан, протичащ в тялото на кравата.

Експериментът се провел на 26 септември в руския сегмент на космическата станция и включвал сглобяването на мускулна тъкан в 3D биопринтер при контролирани микрогравитационни условия. В бъдеще техниката може да се използва за осигуряване на месо за хората, живеещи на космическата станция.

През декември миналата година от Aleph Farms обявиха, че са произвели прототип на пържола, отгледана от клетки в научна лаборатория за две седмици. Но признаха, че над вкусовите й качества трябва да се поработи още доста.
„Доказахме, че култивираното месо може да се произвежда по всяко време и навсякъде, при всякакви условия“, заяви Дидие Тубия, съосновател и главен изпълнителен директор на Aleph Farms. „В космоса нямаме на разположение 10 000 или 15 000 литра вода за производство на 1 кг говеждо месо“, добави Тубия.
„Този съвместен експеримент е важна първа стъпка към постигане на нашата визия за осигуряване на продоволствена сигурност за следващите поколения, като същевременно запазваме природните си ресурси.“
Последните научни проучвания сочат, че огромните понижения в консумацията на месо са от съществено значение за намаляване на емисиите на парникови газове и избягване на опасните климатични промени. 

Източник
ПОДКРЕПИ НИ

Още по темата:

Абонирай се за нашия бюлетин

Не забравяй да се абонираш за нашия бюлетин, който ще те уведомява за активни промоции, нови продукти и случващото се при нас.