Подкрепете ни!




Наука1 август 2020

Пандемията - добро време за роботи

Стиви и Вайлет са сред първите помагачи с изкуствен интелект



Само за няколко месеца пандемията COVID-19 преодоля границите и океаните, убивайки стотици хиляди, и принуждавайки милиони безпрекословно да се съобразяват с икономическия и личен хаос от затваряния, забрани и блокировки.

Но с нарастването на броя на инфекциите в световен мащаб, кризата породи и креативността на творческите и техническите личности. Пандемията отключи глобалната надпревара както за ефективна ваксина, така и за по-точни бързи тестове, които ще са необходими, преди работните места да могат да се отворят отново безопасно. Ваксините и тестовете са от съществено значение, но те не са единственият фронт, на който човекът се бори с коронавируса.

Ирландският робот

Конър Макгин е експерт по роботика и преподавател в Trinity College в Дъблин. Макгин и неговите колеги от лабораторията за роботика и иновации на Trinity концентрирали усилията си в иновативни идеи как роботите могат най-добре да подпомогнат възрастните хора в социалните домове.

Продуктът с подписа от лабораторията и нейната компания за спин оф, Akara Robotics, е Стиви, социален робот, чиято основна функция е облекчаване на самотата. При изпитания в САЩ, Великобритания и други места роботът е програмиран да разказва истории, да съобщава изтеглените числа от бинго, да пее песни и да изпълнява някои занимателни ролеви игри, полезни за укрепване на общността, както и действия, облекчаващи груповите грижи.


Екип от инженери го наблюдава заедно с персонала на домовете, за да разбере какви допълнителни функции могат да бъдат добавени към робота за повишаване безопасността на пациента. През юли 2019 г., много преди първите съобщения за епидемията от коронавирус в Ухан, екипът започва да проучва дали Стиви може да бъде осъвременен и да предпазва хората от инфекции.

Учените обсъждали дали би било възможно оборудването на робота с функция излъчване на ултравиолетова светлина, която да бъде достатъчно мощна за убиване на вредни патогени, но същевременно безопасна за употреба за клиенти на дома и персонала.

UV-C светлината е отдавна установен дезинфектант в лечебните заведения. През последните 10 години болниците по света се оборудваха с машини, които стерилизират помещения чрез светлинни "взривове". Тъй като UV-C може да причини слънчево изгаряне и клетъчните мутации, които водят до рак на кожата, повечето машини, които се използват в момента, могат да работят безопасно и ефективно само в помещения, в които няма хора. Това ги прави непрактични за използване в зони с голям трафик като чакални и други общи пространства.

Стиви вече има сензори, които му позволяват да се движи независимо и да спира, когато открие присъствието на човек. Насочен източник на светлина, който автоматично се изключва, когато открие движение наблизо, може да бъде полезна функция. 

На 29 февруари здравните служби в Ирландия съобщават за първия случай на коронавирус в страната. Екипът на Макгин разбира, че е време да се мисли за ново оборудване на Стиви, за да е по-полезн в новата обстановка. Или пък за нов робот?

Време за роботи

Често срещано клише е, че роботите са най-подходящи за работа, която е твърде мръсна, скучна или опасна за хората. Коронавирусната епидемия е христоматиен пример за последното. Вайлет е един от многото роботи, които скоро ще бъдат внедрени по първите линии на огнищата със зараза - в болниците, в помощ на медиците и пациенти.

След като Китай пламна от COVID-19 в края на миналата година, през март болница в епицентъра на пандемията Ухан откри ново крило за пациенти с коронавирус, където работеха роботи, които почистваха, доставяха храна на пациентите и наблюдаваха жизненоважни показатели.

„С увеличаването на епидемиите потенциалната важна роля на роботиката става все по-ясна", пише група от 13 изследователи до редакцията на списание Science Robotics миналия месец. 

„Вместо ръчна дезинфекция, която изисква мобилизиране на работна сила и увеличава риска от излагане на зараза на персонала от санитари, автономните или дистанционно управлявани роботи могат да доведат до рентабилна, бърза и ефективна дезинфекция“, пишат изследователите. „Нови поколения роботи, от макро- до микроразмер, биха могли да бъдат разработени за навигиране на високорискови зони и непрекъснато да работят за стерилизиране на всички повърхности с интензивно докосване.“

Akara не е единствената компания, която работи с дезинфекциращи машини. Датска компания UVD Robots е доставила стотици роботозирани дезинфектиращи уреди в Китай и другаде по света от началото на пандемията. Други компании за роботика в Китай и САЩ преработват съществуващите технологии, за да помогнат в днешните условия.

Вайлет идва и обещава сериозна помощ

Akara се съсредоточи върху това да направи Вайлет преносим и достатъчно компактен, за да може да работи в тесни и претъпкани пространства, които иначе са трудни за почистване: бани, чакални, метростанции, спортни зали. Вайлет има защитен щит и сензори за откриване на движение, така че хората да не се налага да освобождават зоната, докато "тя" работи.

Вайлет наскоро бе изпробвана в регионалната болница Мидланд в Тюламор, на около 60 мили западно от Дъблин. Обикновено на рентгенолога или на експерта по образна диагностика са необходими 15 минути, за да почисти стаята с дезинфектанти и още 30 до 60 минути, за да изсъхнат химикалите и да се разнесат микробите във въздуха, което означава, че помещението може да се справи само с един пациент на час. В тестовете роботът Вайлет е успял да свърши цялата работа за 15 минути.

Източник

Още по темата:

Слушайте 5 минути на ден и животът ви напълно ще се промени Наука

Слушайте 5 минути на ден и животът ви напълно ще се промени

Чистите тибетски лечебни дзен звуци намаляват стреса и тревожността, действат болкоуспокояващо

Чипираният пациент на Мъск играе шах със силата на мисълта Наука

Чипираният пациент на Мъск играе шах със силата на мисълта

Парализираният от раменете надолу мъж: „Започнах да си представям как курсорът се движи"

Равноденствие и слънцестоене – знаете ли разликата? Наука

Равноденствие и слънцестоене – знаете ли разликата?

Приликата е само, че и двете се случват два пъти годишно и са свързани със Слънцето

Полюсите на Титан са опасани с идеално прави линии Наука

Полюсите на Титан са опасани с идеално прави линии

Учени изследват геоложката характеристика на спътника на Сатурн

Starship на SpaceX все пак успешно излетя и достигна орбита за първи път Наука

Starship на SpaceX все пак успешно излетя и достигна орбита за първи път

Накрая изгоря над Индийския океан, но напредък има

Първият отворен AI модел на български език вече е достъпен за всички Наука

Първият отворен AI модел на български език вече е достъпен за всички

Обучен е с над 3 милиарда български изречения и се състои от 7 милиарда параметъра

Слънцето не е било толкова активно от 2017 г. Наука

Слънцето не е било толкова активно от 2017 г.

На 8 април 2024 г. пълното слънчево затъмнение ще разкрие великолепната корона на нашето светило

„Одисей“ кацна на Луната Наука

„Одисей“ кацна на Луната

В НАСА ликуват, защото и това прилуняване беше критично

Вероятността хората да изчезнат заради изкуствения интелект е до 10 процента Наука

Вероятността хората да изчезнат заради изкуствения интелект е до 10 процента

Експерти по машинно обучение са категорични, че AI ще доведе до напредък в науката и културата, но и ще създаде нови заплахи

Хипотеза: още 5 подобни на Земята светове се крият на края на Слънчевата система Наука

Хипотеза: още 5 подобни на Земята светове се крият на края на Слънчевата система

Младото Слънце може да е уловило няколко екзопланети с размерите на Марс или Меркурий, които още не сме открили

Пчелите са идеалните „екологични детективи” Наука

Пчелите са идеалните „екологични детективи”

Докато търсят храна, те „събират” и замърсители от въздуха, почвата и водата

Компанията Neuralink на Илон Мъск имплантира мозъчен чип на човек Наука

Компанията Neuralink на Илон Мъск имплантира мозъчен чип на човек

Целта е чипираният, който е скован от парализа, да предава мислите си на компютъра и да общува със света и близките си

Откриха изцяло нов клас живи организми в храносмилателната ни система Наука

Откриха изцяло нов клас живи организми в храносмилателната ни система

Запознайте се с новата неразделна част от човека – обелиските

Съвпадът Марс и Меркурий на 27.01 ще е най-близката планетарна среща през 2024 г. Наука

Съвпадът Марс и Меркурий на 27.01 ще е най-близката планетарна среща през 2024 г.

Най-ясно звездният спектакъл ще се вижда от Нова Зеландия

Унгарец предупреди берлинчани за метеорит 75 минути преди падането му Наука

Унгарец предупреди берлинчани за метеорит 75 минути преди падането му

Това е едва осмият път, в който такова явление е успешно предсказано

Заснеха растение, което „говори“ със съседа си Наука

Заснеха растение, което „говори“ със съседа си

Учени успяха да разгадаят ефирната комуникационна мрежа между две стръкчета