Подкрепете ни!




Наука4 януари 2023

Може ли планетата ни да има собствен ум?

Астрофизикът Адам Франк: Земята има интелект, но липсва планетарен разум


Земята, снимана от Аполо 17, декември 1972 г., снимка: NASA
Земята, снимана от Аполо 17, декември 1972 г., снимка: NASA
В един „мисловен експеримент“ астрофизикът от Университета в Рочестър Адам Франк и колегите му Дейвид Гринспун от Института за планетарни науки и Сара Уокър от Държавния университет на Аризона използват научна теория, която поставя по-широки въпроси за това как животът променя една планета. В своята хипотеза те разказват за четири етапа от миналото и възможното бъдеще на Земята. (Идеята, че Земята е жива, може би е стара колкото човечеството.  Скоро ще ви запознаем и с трактовката на Джеймс Е. Лавълок, който още през 1988 г. обединява вижданията през вековете за Земята като жив организъм - бел.ред)

Астрофизикът Адам Франк разсъждава защо когнитивната дейност, разпростираща се в планетарен мащаб, е необходима за справяне с глобални проблеми като изменението на климата. Той започва от твърдението, че колективната дейност на живота – всички микроби, растения и животни – е променила планетата Земя.

Вземете например растенията: растенията „изобретиха“ начин за фотосинтеза, за да подобрят собственото си оцеляване, но по този начин отделиха кислород, който промени цялата функция на нашата планета. Това е само един пример за индивидуални форми на живот, изпълняващи свои собствени задачи, но колективно оказващи влияние в планетарен мащаб.

Ако колективната дейност на живота – известна като биосфера – може да промени света, дали пък колективната дейност на познанието и действието също може да промени една планета? След като биосферата се разви, Земята заживя свой собствен живот. Ако една планета има собствен живот, може ли тя също да има и свой ум?

Умна ли е Земята?

В статия за The Atlantic Адам Франк и неговите колеги пишат: „Осъзнаването на това как интелигентността на една планета може да бъде дефинирана и разбрана помага да хвърлим малко светлина върху бъдещето на човечеството – или липсата на такова“.

Екипът около Франк запознава с теорията си и читателите и на International Journal of Astrobiology. Техният „мисловен експеримент“ съчетава текущото научно разбиране за Земята с по-дълбоки прозрения за това как животът променя една планета и какво е планетарен интелект. Както казва Франк: „Ако някога се надяваме да оцелеем като вид, трябва да използваме интелигентността си за по-доброто на планетата.“

„Незряла техносфера“

Астрофизиците стъпват върху хипотезата за Гея. Според нея биосферата взаимодейства силно с неживите геоложки системи от въздух, вода и земя, за да поддържа обитаемото състояние на Земята. Според учените дори нетехнологичните видове могат да проявяват планетарен интелект. Ключът е, че колективната дейност на живота създава система, която се самоподдържа.

Франк припомня неотдавнашни проучвания, които показват как корените на дърветата в гората се свързват чрез подземни мрежи от гъби, известни като микоризни мрежи. Ако една част от гората се нуждае от хранителни вещества, другите дървета ги изпращат на стресираните си братя. По този начин гората поддържа собствената си жизнеспособност.

Изследователите определят нашата цивилизация ​​в момента като „незряла техносфера“, конгломерат от генерирани от човека системи и технологии, които пряко засягат планетата, но не се самоподдържат. Например по-голямата част от нашето потребление на енергия включва консумация на изкопаеми горива, които съсипват океаните и атмосферата на Земята. Технологията и енергията, които консумираме, за да оцелеем, унищожават родната ни планета, което на свой ред ще унищожи нашия вид.

Следователно, за да оцелеем като вид, трябва да работим колективно за най-доброто бъдеще на Земята. Но, казва Франк, „все още нямаме способността да реагираме като едно цяло за благото на планетата. Има интелект на Земята, но няма планетарен разум.”

Към зряла техносфера

Изследователите говорят за четири етапа от миналото и възможното бъдеще на Земята, за да илюстрират как планетарният интелект може да играе роля в дългосрочното бъдеще на човечеството. Тези етапи на еволюция, движени от планетарен интелект, могат да бъдат характеристика на всяка планета в галактиката, която развива живот и устойчива технологична цивилизация.
  • Етап 1 – Незряла биосфера: характерна за много ранната Земя, преди милиарди години и преди технологичните видове, когато е имало наличие на микроби, но растителността все още не се е появила. Глобалните обратни връзки са били малко, защото животът не е можел да въздейства върху земната атмосфера, хидросфера и другите планетарни системи.
  • Етап 2 – Зряла биосфера: характерна за Земята, също преди технологичния вид, от преди около 2,5 милиарда до 540 милиона години. Формират се стабилни континенти, развива се растителност и фотосинтеза, натрупва се кислород в атмосферата и се появява озоновият слой. Биосферата оказва силно влияние върху Земята, като може би помага за поддържането на обитаемостта на нашата планета.
  • Етап 3 – Незряла техносфера: характерна за Земята сега, с взаимосвързани системи за комуникация, транспорт, технологии, електричество и компютри. Техносферата обаче все още е незряла, защото не е интегрирана в други земни системи, като например атмосферата. Техносферата извлича материя и енергия от системите на Земята по начини, които ще задвижат цялото в ново състояние, вероятно не включващо самата техносфера. Сегашната ни техносфера в дългосрочен план работи срещу себе си.
  • Етап 4 – Зряла техносфера: Земята ще се стреми да оцелее в бъдеще, но с технологични системи, които са полезни за цялата планета, включително глобално събиране на енергии, които не вредят на биосферата (например слънчева). Зрялата техносфера е тази, която се е развила съвместно с биосферата във форма, позволяваща както на техносферата, така и на биосферата да процъфтяват.

Сложната система на планетарен разум

Въпреки че все още не знаем конкретно как може да се прояви планетарният интелект, изследователите отбелязват, че една зряла техносфера включва интегриране на технологични системи със Земята чрез сложна мрежа от вериги за обратна връзка.

Сложна система е всичко, изградено от по-малки части, които си взаимодействат по такъв начин, че цялостното поведение на системата зависи напълно от взаимодействието. Тоест сборът е повече от всичките му части. Примери за сложни системи са горите, интернет, финансовите пазари и човешкият мозък.

Сложната система има изцяло нови свойства, които се появяват, когато отделните части си взаимодействат. Трудно е да се разпознае личността на едно човешко същество, например, само чрез изследване на невроните в мозъка му.

Това означава, че е трудно да се предвиди точно какви свойства могат да се появят, когато индивидите формират планетарен интелект. Но е ясно, че за целта са нужни две неща - съответстващо поведение и самоподдържка.
Франк подхвърля нещо и за извънземните: „Единствените технологични цивилизации, които може да очакваме да видим са тези, които не са се самоубили. Които са достигнали етапа на истински планетарен разум“.

Източник

Още по темата:

Киборгите идват на власт? Наука

Киборгите идват на власт?

Когато хората се правят на богове, мечтите могат да се превърнат в кошмари

Откривателят на „божествената частица“ почина на 94 години Наука

Откривателят на „божествената частица“ почина на 94 години

Нобелистът Питър Хигс разкри на човечеството как частиците са помогнали за свързването на Вселената

Нашите харесвания и нехаресвания могат да оформят вярванията ни за света около нас Наука

Нашите харесвания и нехаресвания могат да оформят вярванията ни за света около нас

На 90 г. почина авторът на „Мисленето“– нобелистът Даниъл Канеман

Слушайте 5 минути на ден и животът ви напълно ще се промени Наука

Слушайте 5 минути на ден и животът ви напълно ще се промени

Чистите тибетски лечебни дзен звуци намаляват стреса и тревожността, действат болкоуспокояващо

Чипираният пациент на Мъск играе шах със силата на мисълта Наука

Чипираният пациент на Мъск играе шах със силата на мисълта

Парализираният от раменете надолу мъж: „Започнах да си представям как курсорът се движи"

Равноденствие и слънцестоене – знаете ли разликата? Наука

Равноденствие и слънцестоене – знаете ли разликата?

Приликата е само, че и двете се случват два пъти годишно и са свързани със Слънцето

Полюсите на Титан са опасани с идеално прави линии Наука

Полюсите на Титан са опасани с идеално прави линии

Учени изследват геоложката характеристика на спътника на Сатурн

Starship на SpaceX все пак успешно излетя и достигна орбита за първи път Наука

Starship на SpaceX все пак успешно излетя и достигна орбита за първи път

Накрая изгоря над Индийския океан, но напредък има

Първият отворен AI модел на български език вече е достъпен за всички Наука

Първият отворен AI модел на български език вече е достъпен за всички

Обучен е с над 3 милиарда български изречения и се състои от 7 милиарда параметъра

Слънцето не е било толкова активно от 2017 г. Наука

Слънцето не е било толкова активно от 2017 г.

На 8 април 2024 г. пълното слънчево затъмнение ще разкрие великолепната корона на нашето светило

„Одисей“ кацна на Луната Наука

„Одисей“ кацна на Луната

В НАСА ликуват, защото и това прилуняване беше критично

Вероятността хората да изчезнат заради изкуствения интелект е до 10 процента Наука

Вероятността хората да изчезнат заради изкуствения интелект е до 10 процента

Експерти по машинно обучение са категорични, че AI ще доведе до напредък в науката и културата, но и ще създаде нови заплахи

Хипотеза: още 5 подобни на Земята светове се крият на края на Слънчевата система Наука

Хипотеза: още 5 подобни на Земята светове се крият на края на Слънчевата система

Младото Слънце може да е уловило няколко екзопланети с размерите на Марс или Меркурий, които още не сме открили

Пчелите са идеалните „екологични детективи” Наука

Пчелите са идеалните „екологични детективи”

Докато търсят храна, те „събират” и замърсители от въздуха, почвата и водата

Компанията Neuralink на Илон Мъск имплантира мозъчен чип на човек Наука

Компанията Neuralink на Илон Мъск имплантира мозъчен чип на човек

Целта е чипираният, който е скован от парализа, да предава мислите си на компютъра и да общува със света и близките си

Откриха изцяло нов клас живи организми в храносмилателната ни система Наука

Откриха изцяло нов клас живи организми в храносмилателната ни система

Запознайте се с новата неразделна част от човека – обелиските