Подкрепете ни!




Език свещен22 май 2023

Ще позволи ли президентът налагащото се в България двуезичие?

Днес внесохме отворено писмо за опазване на българския език от латинизация


снимки: Александър Лазаров
снимки: Александър Лазаров
По повод 24 май и по почин на политолога д-р Рада Коджабашева днес Списание 8 внесе отворено писмо до президента с няколко искания, свързани с все по-ширещото се в общественото и медийното пространство налагане на двуезичие. Вярваме, че и за вас не е останало незабелязано, че все повече държавни учреждения, юридически лица, медии, обществени личности пренебрегват родното слово и залагат на чужди думи и букви. С него целим да насочим вниманието на държавния глава върху належащата нужда от опазване на българския език от неусетно и негласно утвърждаващата се повсеместно латинизация. 

Надяваме се това да бъде повод и вдъхновение за всички, на които им е важно да говорят и пишат на български, и биха подкрепили начинанието било като се присъединят към усилията ни, или като подемат свои лични или съвместни действия в тази посока. 

В писмото настояваме да бъде сезиран Конституционният съд за нарушение на чл. 3 от Конституцията на РБ („Официалният език в републиката е българският.”) от страна на държавни и общински учреждения (като МРРБ, омбудсмана, Столичната община и др.), които в официалните си преписки с гражданите отправят съобщения на български и на български с латински букви или на български и на английски език. Също така поставяме искане да се вмени на Съвета за електронни медии да изисква от средствата за обществено осведомяване чист български език в националния ефир, за да се намали употребата на чуждици. Писмото е с благословията на космическия глас Валя Балканска и е подкрепено от редица обществени личности и институции: Боян Ангелов, председател на Съюза на българските писатели, директор на издателство „Български писател“, маестро Йордан Камджалов, Виктория Бешлийска, авторът на „Глина“ и на „Сърце“, Розмари Де Мео, автор на „Стопанката на Господ“ и „Зарана“, Ганета Сагова и арх. Динка Александрова, д-р Румен Петков, главен редактор на медията „Поглед инфо“, проф. доктор на филологичните науки Ваня Добрева, проф. д-р Боян Дуранкев, доц. д-р Мариета Иванова-Гергинова, Институт по литература към БАН, писателя Светозар Казанджиев, българиста Албена Копринарова, Асоциацията на българските училища в чужбина – АБУЧ, с упълномощен представител Петя Цанева и др.

Вярваме, че езикът и буквите са едни от символите на родната памет и принадлежност. Не искаме след време да се срамуваме от поколенията, че подменяме нашите свещени ценности с чужди, и то в днешните съдбоносни времена на глобализация и размито самоопределение. Великите сили не го правят и затова са велики. 

На възхитителния български език е посветен и майският брой на Списание 8. 
В него можете да прочетете блестящите статии на Розмари Де Мео защо чуждиците убиват българския език; на Виктория Бешлийска  за силата на старите ни думи; на доц. д-р Веселина Вачкова  защо е свещен българският език; на д-р Рада Коджабашева  за масовата латинизация, която се шири безнаказано и не на последно място  интервю с доц. Владислав Миланов  за мощния заряд на думите, който поддържа българския дух. Представяме и експеримент, който показва как цветовете на аурата, състоянието на човек, се променят, когато слуша чиста българска реч и когато тя е пълна с чуждици. Вярваме, че темата ще събуди много българи. Нека чрез живия си говор да бъдем горди носители и пазители на това безценно и всенародно съкровище. И нека във всеки лумне пламъкът на родолюбието, течащ в българската кръв!

Разгледайте и поръчайте броя ОТТУК.

Писмото прочетете тук: 
Отворено писмо до президента на България

ИБЕ при БАН: Текст с латински букви е пак български?! Език свещен

ИБЕ при БАН: Текст с латински букви е пак български?!

Няма технически причини общински и държавни фирми да пращат съобщения, които не са на кирилица, обясняват специалистите

Потребна е езикова просвета* Език свещен

Потребна е езикова просвета*

Щрихи от националния ученически конкурс „Имам самочувствие – пиша на български“

Искам на български! Език свещен

Искам на български!

Помогнете ни да възродим обичта и почитта към родното слово

БАН: Опазването на езика е въпрос на национална сигурност! Език свещен

БАН: Опазването на езика е въпрос на национална сигурност!

„Най-лошото, което може да се случи в едно общество, е то да престане да бъде чувствително към онова, което погубва неговата идентичност“