Дългогодишни изследвания показват, че повечето хора, алергични към шоколад, не дават никаква реакция спрямо нито една от съставките на какаовите блокчета. Всъщност алергичните възпаления най-вероятно са предизвикани от частите хлабарки, които се намират във всяка партида от продукта.
Според статистиката всеки шоколадов продукт съдържа средно 8 части от насекоми. Всякаква храна с по-млако от 60 инсектни парчета на 100 грама се смята за безопасна за консумация и е законно одобрена в САЩ.
Алерголозите също потвръждават, че почти всички храни съдържат естествени зарази. Шоколадът е най-малкото нещо – части от хлебарки със сигурност се намират в растителните масла, плодовете, млечните и тестени продукти, царевицата и пшеницата. Парчетата от хлебарка могат да засегнат хората с астма, както и да предизивикат мигрена, крампи, сърбежи и обриви у алергичните към това насекомо.
Според алерголозите заразяването на храната с хлебарки и техните изпражения е неизбежно, тъй като се случва още във фермите, в които се отглеждат изходните продукти. Предпазването от насекоми би изисквало употребата на още повече пестициди, които пък са много по-лош вариант от изяждането на няколко парчета насекоми.
Избягването на насекомите в храната е почти невъзможно, казват лекарите - значи да спрете да ядете изобщо...
Източник: livescience