През декември миналата година Европейският съюз направи първата стъпка към забрана на трансмастните киселини (ТМК или трансмазнини) в хранителните продукти (Всичко за тях - четете тук.). Европейската комисия излезе със становище, че е необходимо да се предприемат адекватни законови мерки за ограничаване на вредните мазнини в производствения процес. В свой доклад ЕК посочва, че сърдечносъдовите заболявания са основна причина за преждевременна смърт в Евросъюза – виновни са за 46% от случаите.
Държави като Дания и Австрия отпреди години са въвели законови ограничения за производителите – продуктите не могат да съдържат повече от 2 г трансмазнини на всеки 100 грама или 1% от цялостния препоръчителен калориен прием. В резултат случаите на сърдечни заболявания са намалели със 70% между 1985 и 2009 г.
Докладът на Еврокомисията отчита и че средният прием на ТМК в общността е нисък - под препоръчителните международни норми. Това обаче не може да се каже за всички държави и социални групи. Храните с високо съдържание на хидрогенерирани и частично хидрогенерирани мазнини са изключително популярни сред по-бедните хора. В страните от Източна Европа – България, Полша, Хърватия и Словения, все още е чест случаят вредните мазнини да изобилстват в преработените хранителни продукти заради липсата на законови мерки, отчита докладът. Според Световната здравна организация за живеещите в Източна Европа има 5 пъти по-голям риск да починат вследствие на сърдечни проблеми. В България единствената форма на контрол е свързана с доброволна саморегулация на производителите и маркировка на храните.
Докладът на ЕК идва на фона на задаващата се пълна забрана на използването на индустриално произведени трансмазнини в САЩ. През юни 2015 г. FDA - агенцията за контрол на храните, определи 2018-а като краен срок за елиминиране на хидрогенерираните мазнини в хранителните продукти.