Когато навън е много горещо и тялото ни не се охлажда, това определено не се отразява добре на организма. Оказва се обаче, че и прекомерната употреба на ледени храни в горещините може да предизвика редица оплаквания, особено при проблеми с храносмилателната или дихателната система.
Хората с язви, гастрити и стомашни разтройства трябва да бъдат особено внимателни, защото са по-уязвими към студеното, дори в летните жеги. Сладоледът и охладените напитки затрудняват работата на стомашно-чревния тракт и органите не могат да усвояват правилно веществата. След хранене храносмилателната система започва да се „зарежда“ с кръв, а студените храни и напитки свиват кръвоносните съдове. Така ограничаваме притока, нужен за храносмилането.
Хората с дихателни проблеми също трябва да избягват много студените храни и напитки, които могат да влошат състоянието им - тук свиването на кръвоносните съдове крие опасност от задушаване.
Традиционната китайска медицина препоръчва за жегите храни, които не е нужно да са много студени, за да разхлаждат. Сред тях попадат перлен ечемик, бяла тиквa, балa ряпа, маруля, зелен фасул, диня, краставица, морски водорасли, захарна тръстика, банани, ябълки, мандарини, портокали, бамбук, кисело мляко и... горещ чай!
Топлите напитки дори през лятото са препоръчителни за хора с проблеми с храносмилането, тъй като помагат за енергийния баланс в стомаха. Идеалният чай в случая е с температура от 30-32 градуса, близка до телесната.