Учени от Университета Лома-Линда в Калифорния потвърдиха, че при вегетарианците рискът от метаболитен синдром е с 36% по-нисък, отколкото при хората, хранещи се и с месо.
Метаболитният синдром, повишаващ вероятността за възникване на инсулт, диабет и сърдечни проблеми, се характеризира с напълняване, инсулинова резистентност и други рискови фактори за сърдечни заболявания - високо кръвно, повишено ниво на "лошия" холестерол, глюкозата, триглицеридите и наднормена обиколка на талията.
Специалистите изследвали 700 души с наднормено тегло, участващи в Adventist Health Study 2 - дълготрайно изследване на начина на живот и здравословното състояние на почти 100 000 адвентисти от САЩ и Канада. 35% от 700-те души били вегетарианци. Средно веганите и полувеганите били с три години по-възрастни от останалите в таргет групата.
Както станало ясно, метаболитен синдром имали 25% от вегетарианците, 37% от полувегетарианците и 39% от невегетарианците. Резултатите се запазили даже след като били взети предвид възрастта, полът, расовата принадлежност, физическата активност, приемът на калории, пушенето и алкохолът. Освен това, независимо от по-голямата възраст, вегетарианците имали много по-ниски нива на триглицериди, глюкоза, кръвно налягане, а талията и индексът на телесна маса били много под нивата на останалите. При полувегетарианците нивата също били по-ниски.
Изводите от изследването за пореден път показват, че правилното хранене понижава много от рисковите фактори, свързани с метаболитния синдром.
Източник: PhysOrg