favorites basket
user
Здраве7 май 2011

Вино и шоколад за мозъка

Комбинацията ни позволява да решаваме лесно трудни задачи

Учени от университета в английския град Нортъмбри съобщават, че шоколадът и виното имат положително влияние върху работата на мозъка.

 

Аргументите им са, че полифенолите - растителни вещества, които се съдържат предимно в тъмния шоколад и виното, разширяват кръвоносните съдове, ускорявайки по този начин притока на кръв към мозъка. Заедно с кръвта там попадат кислород и захари и в резултат човек започва да се справя по-бързо и лесно със сложните изчисления. Още по-ефективно действат полифенолите ако попадат в организма от повече от един продукт. Тоест, според британците, най-сигурният начин да обезпечите веществата за мозъка си е да "замезвате" виното с шоколад.

 

В едно от изследванията на здрави доброволци били давани капсули резветерол - съединение, съдържащо се в ципата и семките на черното грозде. Това вещество понижава съсирваемостта на кръвта и предотвратява образуването на тромбове в мозъчните съдове. Проучването показало, че след това значително се е подобрило кръвоснабдяването на мозъка. Промяната била по-забележима при възрастните хора.

 

Второто изследване включвало същите тестове, но след чашка горещ шоколад. Станало ясно, че "лекарството" също е помогнало на хората да се справят със задачите по-лесно и бързо. Освен това шоколадовите полифеноли не позволили на участниците да усещат умора след интензивните математически изчисления.

 

Източник: Daily Mail

ПОДКРЕПИ НИ

Абонирай се за нашия бюлетин

Не забравяй да се абонираш за нашия бюлетин, който ще те уведомява за активни промоции, нови продукти и случващото се при нас.