favorites basket
user
Здраве5 юни 2011

Грозде срещу рака

Веществата в плода се справят с туморите, доказаха учени

В Щатския университет на Колорадо изясниха защо и как гроздето помага срещу рак на дебелото черво. Това, че резвератролът, присъстващ в ципата и семките на червеното грозде и някои вещества, съдържащи се в екстракта от гроздови семки, могат да предотвратяват растежа на раковите клетки, е известно отдавна. Новото изследване обаче показва, че те трябва да работят заедно, тоест най-силно изразен противораков ефект се постига от червеното грозде, заедно с ципите и семките.

Ръководителят на изследването Джейрам Ванамала отбелязва, че съчетанието на тези вещества в правилни пропорции активира ген, каращ раковите клетки в дебелото черво да се самоунищожават. Забележително е, че за здравите клетки тези съединения са нетоксични, а са пагубни само за раковите. Важно е веществата да се използват заедно, тъй като поотделно почти не влияят срещу тумора.

Изследователите предполагат, че веществата могат да се доставят директно до червата под формата на капсули, покрити с пектин. Той не се разгражда в горните части на червата, а се разлага в дебелото черво, освобождавайки противораковите средства.

В следващите проучвания Ванамала и екипът му ще изяснят дали е възможно с помощта на съединения от гроздето да се убиват стволовите ракови клетки. Ако и те могат да бъдат победени, това ще предотвратява опасността от рецидив на заболяването.

Източник: Щатският университет на Колорадо
ПОДКРЕПИ НИ

Абонирай се за нашия бюлетин

Не забравяй да се абонираш за нашия бюлетин, който ще те уведомява за активни промоции, нови продукти и случващото се при нас.