Подкрепете ни!




Наука11 юли 2014

Племето на маратонците

Как кенийците от календжин печелят толкова много лекоатлетически състезания?



През 2013 година кениецът Уилсън Кипсанг печели Берлинския маратон, изминавайки класическото разстояние за 2 часа, 3 минути и 23 секунди. С това поставя нов рекорд, подобрявайки друго невероятно постижение, отново на свой сънародник. Нещо повече: следващите четири места с най-добрите резултати също са попълнени от кенийци, а при дамите представителките на тази страна заемат първо, второ и четвърто място. 

Две седмици по-късно в Чикаго кенийският бегач Денис Кимето отново чупи рекорда само четири години след началото на кариерата си. Кой се класира след него? Още трима кенийци, разбира се. 

„Ако се вгледаме в статистиката, най-вероятно ще ни стане забавно" - казва с усмивка Дейвид Епстайн, американски репортер и автор на книгата „Спортният ген" (Тhe Sports Gene). Ясно е, че сме свикнали да възприемаме кенийците като едни от най-добрите бегачи на дълги разстояния, но не толкова известен е фактът, че всички техни най-добри атлети всъщност са от едно и също племе, наречено календжин. Наброява едва около 5 милиона души, което ги прави малка част от населението на Кения, но не им пречи да доминират в световните надбягвания на дълги разстояния. Успехите им наистина са впечатляващи.

„Общо 17 американски мъже в историята са успели да изминат маратонската дистанция за време под 2 часа и 10 минути- казва Епстайн. – Само през октомври 2011 година 32-ма кенийци от племето календжин постигнахат този резултат."



Ролята на гените 

През годините много учени и спортни специалисти търсят какви ли не обяснения за неоспоримата доминация на календжин на пистата. Теориите варират от значението на специалната им високовъглехидратна диета до надморската височина на района, който обитават. Всички тези фактори може би оказват влияние, но никой от тях не дава пълно обяснение за доминацията на кенийското племе в дългите бягания. Това подтиква журналиста Епстайн да се насочи към една различна посока на търсене. Има ли нещо в гените на племето каледжин, което прави представителите му така недостижими за конкурентите?

В началото Епстайн е близо до това да се откаже, защото се бои да се бори с доста деликатни въпроси за етническите и расови различия. Но все пак решава да потърси помощ от учени, които потвърждават съществуването на доказателства за генетично предимство. 



Един от аспектите му е именно формата на телата. Календжин притежават забележително тънки глезени и прасци, телосложение, типично за нилските племена, които живеят в близост до екватора. Дейвид Епстайн твърди, че това е от изключителна важност в тичането, защото кракът е като махало. Колкото по-голяма е масата далеч от центъра на тежестта, толкова по-трудно е то да се люлее. Според журналистът типът на тялото дава най-голямо предимство сред елитните спортисти, докато разликите в тренировките и капацитета оказват значително по-слабо влияние. 

„Ако отидете на олимпийската стартова линия и измерите глезените и прасците на всички преди състезанието, може лесно да предскажете статистически кой е най-вероятно да спечели" – твърди Епстайн. 

Психическа издръжливост 

През 1968 година на олимпиадата в Мексико Сити кениецът Кипчоге Кейно, също от племето календжин, побеждава световния рекордьор Джим Раян и не просто печели златото, но и поставя началото на кенийската доминация в този спорт. Още по-невероятно е, че броени дни преди финала лекарите забраняват на бегача да вземе участие в надпреварата. Той е диагностициран с инфекция на жлъчния мехур, изключително болезнено заболяване, особено при натовареното дишане при дългите бягания. Въпросът е – как е възможно човек да издържи на такава силна болка? 



Джон Манерс, пенсиониран журналист, който дълго време работи с африканските бегачи, смята, че може да даде обяснение. Когато Манерс е на 12 години, той прекарва известно време в земите на племето календжин, където баща му работи като антрополог. Като малко момче той забелязва белези от изгаряния с горещ въглен по ръцете и краката на свои приятели. Скоро научава, че те са се упражнявали за церемонията по приемане, ритуал, в който трябва да издържат на трайна болка. 

Ритуално приемане

Ели Кипкогей от племето си спомня ритуала, през който е преминал на 15-годишна възраст. Мъченията включвали пълзене в тунел от коприва, душ от мравчена киселина и други, които също биха ни се сторили непосилно тежки, особено щом трябва да се преминат с непоклатимо самообладание, както се очаква от младежите канленджин. В някои варианти на тази церемония лицето се маже с кал, която се оставя да изсъхне. Ако по време на изпитанията по нея се появи дори една пукнатина, се смята, че ритуалът е завършил неуспешно, а участникът е заклеймен от цялото племе като страхливец. Така че съвсем логично е подобен физически и социален натиск да се превърне в огромна подготовка за тежък спорт, в който издръжливостта на болка е от фундаментално значение. 

Модерните календжин

След успешното преминаване на ритуала на Кипкогей не му е позволено да се прибере вкъщи, а е отведен в колиба на края на селото, където трябва сам да се възстанови. „След напускането на колибата не е позволено да се върви. Така че бягаш много бързо, като болката", разказва той. 

Преди ритуала Кипкогей никога не е бил бегач, чак след като се връща в гимназията решава да се пробва като такъв. В момента той е най-бързият в своята група. Смята, че има вроден талант за този спорт, майка му е една от най-бързите бегачки в Кения. Тя, подобно на много момичета от племето календжин, също преминава през мъчителния ритуал. 

Кипкогей обаче е част от новото поколение каленжин. Той не планира да подлага синовете и дъщерите си на тежките изпитания, освен ако сами не го пожелаят. Ели е сигурен, че може да запази ценностите на своето племе, без да прибягва до древните ритуали. 

"Вярвам, че постоянство можете да получите по много начини, мъченията не са непременно единственият вариант - казва той. – Аз ще науча децата да бъдат силни и постоянни. Те ще имат възможността да станат шампиони, ако това е, което те сами изберат.“ 

Източник: Parallels
Слушайте 5 минути на ден и животът ви напълно ще се промени Наука

Слушайте 5 минути на ден и животът ви напълно ще се промени

Чистите тибетски лечебни дзен звуци намаляват стреса и тревожността, действат болкоуспокояващо

Чипираният пациент на Мъск играе шах със силата на мисълта Наука

Чипираният пациент на Мъск играе шах със силата на мисълта

Парализираният от раменете надолу мъж: „Започнах да си представям как курсорът се движи"

Равноденствие и слънцестоене – знаете ли разликата? Наука

Равноденствие и слънцестоене – знаете ли разликата?

Приликата е само, че и двете се случват два пъти годишно и са свързани със Слънцето

Полюсите на Титан са опасани с идеално прави линии Наука

Полюсите на Титан са опасани с идеално прави линии

Учени изследват геоложката характеристика на спътника на Сатурн

Starship на SpaceX все пак успешно излетя и достигна орбита за първи път Наука

Starship на SpaceX все пак успешно излетя и достигна орбита за първи път

Накрая изгоря над Индийския океан, но напредък има

Първият отворен AI модел на български език вече е достъпен за всички Наука

Първият отворен AI модел на български език вече е достъпен за всички

Обучен е с над 3 милиарда български изречения и се състои от 7 милиарда параметъра

Слънцето не е било толкова активно от 2017 г. Наука

Слънцето не е било толкова активно от 2017 г.

На 8 април 2024 г. пълното слънчево затъмнение ще разкрие великолепната корона на нашето светило

„Одисей“ кацна на Луната Наука

„Одисей“ кацна на Луната

В НАСА ликуват, защото и това прилуняване беше критично

Вероятността хората да изчезнат заради изкуствения интелект е до 10 процента Наука

Вероятността хората да изчезнат заради изкуствения интелект е до 10 процента

Експерти по машинно обучение са категорични, че AI ще доведе до напредък в науката и културата, но и ще създаде нови заплахи

Хипотеза: още 5 подобни на Земята светове се крият на края на Слънчевата система Наука

Хипотеза: още 5 подобни на Земята светове се крият на края на Слънчевата система

Младото Слънце може да е уловило няколко екзопланети с размерите на Марс или Меркурий, които още не сме открили

Пчелите са идеалните „екологични детективи” Наука

Пчелите са идеалните „екологични детективи”

Докато търсят храна, те „събират” и замърсители от въздуха, почвата и водата

Компанията Neuralink на Илон Мъск имплантира мозъчен чип на човек Наука

Компанията Neuralink на Илон Мъск имплантира мозъчен чип на човек

Целта е чипираният, който е скован от парализа, да предава мислите си на компютъра и да общува със света и близките си

Откриха изцяло нов клас живи организми в храносмилателната ни система Наука

Откриха изцяло нов клас живи организми в храносмилателната ни система

Запознайте се с новата неразделна част от човека – обелиските

Съвпадът Марс и Меркурий на 27.01 ще е най-близката планетарна среща през 2024 г. Наука

Съвпадът Марс и Меркурий на 27.01 ще е най-близката планетарна среща през 2024 г.

Най-ясно звездният спектакъл ще се вижда от Нова Зеландия

Унгарец предупреди берлинчани за метеорит 75 минути преди падането му Наука

Унгарец предупреди берлинчани за метеорит 75 минути преди падането му

Това е едва осмият път, в който такова явление е успешно предсказано

Заснеха растение, което „говори“ със съседа си Наука

Заснеха растение, което „говори“ със съседа си

Учени успяха да разгадаят ефирната комуникационна мрежа между две стръкчета