Подкрепете ни!




Наука13 юли 2017

Предизвиквал ли е Пушкин съдбата?

Хронология на дуелите на великия поет


1816 г. Пушкин вика на дуел Павел Ханибал, родния си чичо. Причина: по време на масов танц на един от баловете отклонява партньорката на 18-годишния Александър Сергеевич. Дуелът е отменен.

1817 г. Пушкин вика на дуел Пьотр Каверин, негов приятел. Причина: Каверин си позволил да съчини шегаджийски стихчета и поетът се засегнал. Дуелът е отменен.

1819 г. Пушкин вика на дуел поета Кондратий Рилеев. Причина: Рилеев преразказал на светско парти шегичка за Пушкин. Дуелът е отменен.

1819 г. Пушкин е извикан на дуел от приятеля си Вилхелм Кюхелбекер. Причина: шегаджийски куплети, написани за Кюхелбекер, а именно "на мен ми е кюхелбекерно и ми се гади". Дуелът се осъществява, Вилхелм стреля по Саша, а Саша по Вилхелм - не. 

1819 г. Пушкин вика на дуел Модест Корф, чиновник от министерството на правосъдието. Причина: слугата на Пушкин се напил и досаждал на слугата на Корф, заради което последният го набил. Дуелът е отменен. 

1819 г. Пушкин вика на дуел майор Денисевич. Причина: Пушкин се държал хулигански като крещял в театъра по актьорите и Денисевич му направил забележка. Дуелът е отменен. 

1820 г. Пушкин вика на дуел Фьодор Орлов и Алексей Алексеев. Причина: Орлов и Алексеев направили на Пушкин забележка, защото в пияно състояние се опитвал да играе билярд и пречел на останалите. Дуелът е отменен. 

1821 г. Пушкин вика на дуел офицера от френските служби Дегили. Причина: скандал при неизяснени обстоятелства. Дуелът е отменен. 

1822 г. Пушкин вика на дуел подполковник Семьон Старов. Причина: не успели да се споразумеят какво да свири ресторантският оркестър към казиното, където и двамата играели хазарт. Дуелът се осъществява. И двамата стрелят, но не се уцелват.

1822 г. Пушкин вика на дуел 65-годишния статски съветник Иван Ланов. Причина: скарват се по време на празничен обяд. Дуелът е отменен.
 
1822 г. Пушкин вика на дуел молдавския велможа Тодор Балша, хазяин и собственик на дома, в който е отседнал Пушкин. Причина: Съпругата на Балша – Мария - не отговорила достатъчно културно на въпрос, зададен от поета. Дуелът се осъществява, но и двамата стрелци не се уцелват. 

1822 г. Пушкин вика на дуел бесарабския помешчик Скартла Прункуло. Причина: Помешчикът и Пушкин, заедно били секунданти на друг дуел, но не се разбрали за правилата на двубоя. Дуелът на секундантите е отменен.

1822 г. Пушкин вика на дуел Северин Потоцкий. Причина: дискусия по време на обяд на тема крепостничество и крепостно право. Дуелът е отменен.

1822 г. Пушкин е извикан на дуел от щабскапитан Рутковский. Причина: Саша не повярвал, че има градушка с парчета по 3 фунта и се присмял на капитана в оставка. Дуелът е отменен. 

1822 г. Пушкин е извикан на дуел от кишиневския олигарх Инглези. Причина: Саша се домогвал до жената на олигарха – циганката Людмила Шекора. Дуелът е отменен. 

1832 г. Пушкин вика на дуел прапорщика от генералния щаб Александър Зубов. Причина: Пушкин уличил Зубов в шарлатанство по време на игра на карти. Дуелът се осъществява. Зубов стреля в Пушкин и не уцелва, самият Пушкин се отказва от своя изстрел.

1823 г. Пушкин вика на дуел младия писател Иван Русо. Причина: лична неприязън на Пушкин към този човек. Дуелът се отменя.

1826 г. Пушкин вика на дуел Николай Тургенев, един от ръководителите на Съюза за благоденствие, член на Северната общност. Причина: Тургенев критикувал стиховете на поета, в частност неговите епиграми. Дуелът е отменен.

1827 г. Пушкин е извикан на дуел от артилерийския офицер Владимир Соломирский. Причина: дамата на офицера, София, към която поетът проявил сексуален интерес. Дуелът е отменен.

1828 г. Пушкин е извикан на дуел от министъра на просвещението Александър Голицин. Причина: Пушкин написал дръзка епиграма против министъра и той го извикал на разпит. Дуелът се отменя.

1828 г. Пушкин вика на дуел секретаря на френското посолство в Петербург Лагрен. Причина: неизвестна девойка на един дипломатически бал. Дуелът е отменен. 

1829 г. Пушкин вика на дуел чиновника от министерството на външните работи Хвостов. Причина: Хвостов изразил публично недоволството си от епиграмите на Пушкин, в частности тази епиграма, в която Александър Сергеевич оприличава Хвостов на свиня. Дуелът се отменя. 

1836 г. Пушкин вика на дуел княз Николай Репин. Причина: последният е недоволен от стиховете на Пушкин, в които се говори за него. Дуелът е отменен. 

1836 г. Пушкин вика на дуел чиновник от министерството на външните работи Семьон Хлюстин. Причина: Хлюстин изразил недоволство от стиховете на поета. Дуелът е отменен.

1836 г. Пушкин вика на дуел Владимир Сологуб. Причина: нелицеприятните изказвания на Сологуб за жената на поета, Наталия. Дуелът се отменя. 

1836 г. Пушкин вика на дуел френския офицер Жорж Дантес. Причина: анонимно писмо, в което уж се твърдяло, че жената на Пушкин му изневерява с Дантес. Дантес по това време е бъдещ зет на Пушкин, поетът, вероятно силно засегнат от слуховете, кара французина да се ожени за балдъзата му. Дантес казва, че ще го направи, ако поетът си оттегли искането за дуел, защото иначе ще излезе, че французинът е страхливец и избира сватбата пред двубоя. Пушкин обаче не се отказва от двубоя. 
Дуелът се осъществява на 29 януари 1837 г. Пушкин е убит. По време на дуела и двамата са ранени, но Пушкин смъртоносно. Той умира два дни по-късно. Всъщност Пушкин е улучен смъртоносно по случайност. Поетът се цели дълго време в своя опонент и накрая Дантес изгубва търпение и стреля. Вместо да уцели Пушкин в крака, както е било планирано, той го уцелва в корема, което за жалост се оказва фатална грешка.


Худ. Адриан Маркович Волков

Източник

Съзнание имат много повече животни, отколкото се предполагаше Наука

Съзнание имат много повече животни, отколкото се предполагаше

40 учени излязоха с декларация да се отнасяме внимателно към насекоми, влечуги и мекотели, за да не нараним чувствата им

Киборгите идват на власт? Наука

Киборгите идват на власт?

Когато хората се правят на богове, мечтите могат да се превърнат в кошмари

Откривателят на „божествената частица“ почина на 94 години Наука

Откривателят на „божествената частица“ почина на 94 години

Нобелистът Питър Хигс разкри на човечеството как частиците са помогнали за свързването на Вселената

Нашите харесвания и нехаресвания могат да оформят вярванията ни за света около нас Наука

Нашите харесвания и нехаресвания могат да оформят вярванията ни за света около нас

На 90 г. почина авторът на „Мисленето“– нобелистът Даниъл Канеман

Слушайте 5 минути на ден и животът ви напълно ще се промени Наука

Слушайте 5 минути на ден и животът ви напълно ще се промени

Чистите тибетски лечебни дзен звуци намаляват стреса и тревожността, действат болкоуспокояващо

Чипираният пациент на Мъск играе шах със силата на мисълта Наука

Чипираният пациент на Мъск играе шах със силата на мисълта

Парализираният от раменете надолу мъж: „Започнах да си представям как курсорът се движи"

Равноденствие и слънцестоене – знаете ли разликата? Наука

Равноденствие и слънцестоене – знаете ли разликата?

Приликата е само, че и двете се случват два пъти годишно и са свързани със Слънцето

Полюсите на Титан са опасани с идеално прави линии Наука

Полюсите на Титан са опасани с идеално прави линии

Учени изследват геоложката характеристика на спътника на Сатурн

Starship на SpaceX все пак успешно излетя и достигна орбита за първи път Наука

Starship на SpaceX все пак успешно излетя и достигна орбита за първи път

Накрая изгоря над Индийския океан, но напредък има

Първият отворен AI модел на български език вече е достъпен за всички Наука

Първият отворен AI модел на български език вече е достъпен за всички

Обучен е с над 3 милиарда български изречения и се състои от 7 милиарда параметъра

Слънцето не е било толкова активно от 2017 г. Наука

Слънцето не е било толкова активно от 2017 г.

На 8 април 2024 г. пълното слънчево затъмнение ще разкрие великолепната корона на нашето светило

„Одисей“ кацна на Луната Наука

„Одисей“ кацна на Луната

В НАСА ликуват, защото и това прилуняване беше критично

Вероятността хората да изчезнат заради изкуствения интелект е до 10 процента Наука

Вероятността хората да изчезнат заради изкуствения интелект е до 10 процента

Експерти по машинно обучение са категорични, че AI ще доведе до напредък в науката и културата, но и ще създаде нови заплахи

Хипотеза: още 5 подобни на Земята светове се крият на края на Слънчевата система Наука

Хипотеза: още 5 подобни на Земята светове се крият на края на Слънчевата система

Младото Слънце може да е уловило няколко екзопланети с размерите на Марс или Меркурий, които още не сме открили

Пчелите са идеалните „екологични детективи” Наука

Пчелите са идеалните „екологични детективи”

Докато търсят храна, те „събират” и замърсители от въздуха, почвата и водата

Компанията Neuralink на Илон Мъск имплантира мозъчен чип на човек Наука

Компанията Neuralink на Илон Мъск имплантира мозъчен чип на човек

Целта е чипираният, който е скован от парализа, да предава мислите си на компютъра и да общува със света и близките си