Подкрепете ни!




НаукаИрина Перепльотчикова / 22 декември 2016

Житейските правила на съвременната котка

Инструкция за съвместно съществуване на видовете



Авторът смее да се надява, че това повърхностно изследване може да се окаже полезно в текущия исторически момент, във връзка с прогресиращия интерес на широката публика към въпросите, свързани със самопознание, хармонични комуникации и здрав баланс в пределите на обозримата Вселена. Тази инструкция е адресирана не до котката и не е написана от нея, но някои правила за взаимодействие, използвани от споменатия вид, могат да намерят приложение в човешкия живот – в битов, емоционален и духовен план. 
Единствено и само с цел да се направи по-просто възприятието на текста, е използван псевдо-битов език. Авторът се обръща към котката. С термина „те“ са обозначени хората, които влизат в пряка комуникация с обекта. Авторът изразява огромна благодарност на всички котки, споделили през годините заедно с него времето и пространството и предоставили му богат материал за изследване. И така, на вашето внимание: избрани методики, решения и инструменти, които могат да бъдат определени като „Житейските правила на съвременната котка“.

  • Никога не се преструвай. Не бъди добра, благодарна, радостна, нуждаеща се – ти не си куче. Бъди себе си. Сами ще дойдат при теб, сами ще ти донесат каквото ти трябва.
  • Това, което ти носят – не го вземай. Нека си помислят, че нещо не е наред. Защото първо на първо все нещо няма да е както трябва. И второ на второ – те трябва да има за какво да мислят.
  • Не се тъпчи с нищо, ако не ти се яде. Ни-що. Ако те ти носят скъпа храна и ти я подават направо от дланта си – не се поддавай. Те са свикнали да нагъват всякога, те са хора. Затвори очи и си обърни главата на другата страна.
  • Яж каквото ти се иска. Салам, пакет с остатъци от кайма, картофена салата, мандарини, дунапренчета за педикюр. Изближи стария тиган. Това се нарича мъдростта на тялото. Ако те започнат да викат по теб, не им обръщай внимание – това им е нещо като обичай. Да крещят по тези, които обичат. Колкото по-силно крещят, толкова по-силно обичат.
  • Теб ще те обичат. Можеш да търпиш, можеш да си вдигнеш чукалата. Ако някой иска да те погали – това още не е повод за погалване.
  • Ще те обичат всякаква, защото си котка. Но ще се опитат да те променят, защото са хора. Не се поддавай.
  • Спи. Колкото се може повече – минимум 80% от времето. Сънят е полезен. Всичкото време, което ти е свободно от сън, използвай както ти се прииска.
  • Когато се събудиш – не ставай веднага. Лежи си, примигвай, протягай се. Когато те гледат от прага, облечени в палта и шапки, готови за тръгване – знай че си им добър пример. Пример за това, как да си прекарват времето, в което не спят.
  • Намери портал. Обикновено той се намира на пресечката на стратегически маршрути в един отделно взет апартамент. Намери го и седни там. Лови сигнали, гледай в една точка, потръпвай. Ако те се опитат да те изгонят от мястото ти – не мърдай никъде. Това е твоят портал.
  • Понякога дъвчи цветя. Даже ако не ти е много вкусно. Можеш да поспиш в саксията, можеш да разхвърляш пръст наоколо. Е, това не е като сред природата, разбира се. Но все пак прилича.
  • Всичко, с което искаш да си играеш, е подходящо за игра. Желанието е главният критерий. Ако те искат да си играят със специалните играчки, които казват че са купили за теб – нека си играят. Не ги спирай.
  • Понякога си играй с тях с топката. Най-добре – рано сутрин, докато в апартамента е по-свободно. Ако викат – да не ти пука. При тях е прието да благодариш за подаръците. Ти го правиш по своя си начин.
  • Не използвай специален инвентар. Дай им да разберат, че няма да успеят да ти ограничат свободата. Вместо в котешката къщичка – спи на дивана. Вместо с мишки, си играй с кабелите, вместо котешката трева – хапни фикус. Бъди методична.
  • Направи опит да напуснеш дома. Хубавичко разузнай душейки и си направи изводите – нужно ли ти е това, или не. Ако да – направи нов опит, този път успешен.
  • Всичко, което ти се прави – прави го веднага, не чакай съвети и разрешение от никого. Те няма да ти предложат нищо, което да си струва освен да хапнеш и да поиграеш с топката от магазина. Захвани се за работа. Раздери тапетите, наакай пердето.
  • Те с нищо не са ти длъжни. Освен: да ти дават храна, покрив над главата, топло легло, залепено за радиатора, всякакви меки постелки, да ти затварят и отварят вратата, когато пожелаеш и колкото пъти пожелаеш, да ти сменят пясъка в тоалетната, да ти направят играчка от кашон, да проверяват дали прозорците и балконските врати са затворени, да си гледат под краката, за да не те настъпят, да не изхвърлят никакви кутии, за да си играеш с тях.... С всичко останало ще се справиш и сама.
  • Ако те затворят в кошницата за пътуване – реви колкото имаш сили. Или отиваш на вилата, или ще ти отрежат яйцата. За по-сигурно – викай, какъвто и да е твоят случай.
  • В колата се дръж както искаш. Можеш да повърнеш, да раздереш тапицерията, да лежиш на задното стъкло и да гледаш звездите. Твоя е волята какво да правиш при дълго пътуване.
  • Когато те кастрират – знай, това е цената на комфорта. Техният комфорт. Но плащаш ти, с яйцата си. Така е прието при тях. Не се разстройвай, да се обиждаш няма смисъл. Ако ти живееш с хора знай – кастрирана си в името на човешката грижа и любов.
  • Можеш да срещнеш човек, който е като портал. Те не са много, но ги има. Ти веднага ще го усетиш, а той - теб. С него всички горни правила се отменят, защото той няма правила за теб. Можеш да се държиш даже като куче. Да вървиш след него, да седиш мълчаливо в чантата, с която те пренася, да не късаш пердета, да легнеш върху болното му място, да влезеш заради него в сбиване. Не е ясно че ще срещнеш този човек през този ти живот. Но в единия от деветте ти – задължително...
Киборгите идват на власт? Наука

Киборгите идват на власт?

Когато хората се правят на богове, мечтите могат да се превърнат в кошмари

Откривателят на „божествената частица“ почина на 94 години Наука

Откривателят на „божествената частица“ почина на 94 години

Нобелистът Питър Хигс разкри на човечеството как частиците са помогнали за свързването на Вселената

Нашите харесвания и нехаресвания могат да оформят вярванията ни за света около нас Наука

Нашите харесвания и нехаресвания могат да оформят вярванията ни за света около нас

На 90 г. почина авторът на „Мисленето“– нобелистът Даниъл Канеман

Слушайте 5 минути на ден и животът ви напълно ще се промени Наука

Слушайте 5 минути на ден и животът ви напълно ще се промени

Чистите тибетски лечебни дзен звуци намаляват стреса и тревожността, действат болкоуспокояващо

Чипираният пациент на Мъск играе шах със силата на мисълта Наука

Чипираният пациент на Мъск играе шах със силата на мисълта

Парализираният от раменете надолу мъж: „Започнах да си представям как курсорът се движи"

Равноденствие и слънцестоене – знаете ли разликата? Наука

Равноденствие и слънцестоене – знаете ли разликата?

Приликата е само, че и двете се случват два пъти годишно и са свързани със Слънцето

Полюсите на Титан са опасани с идеално прави линии Наука

Полюсите на Титан са опасани с идеално прави линии

Учени изследват геоложката характеристика на спътника на Сатурн

Starship на SpaceX все пак успешно излетя и достигна орбита за първи път Наука

Starship на SpaceX все пак успешно излетя и достигна орбита за първи път

Накрая изгоря над Индийския океан, но напредък има

Първият отворен AI модел на български език вече е достъпен за всички Наука

Първият отворен AI модел на български език вече е достъпен за всички

Обучен е с над 3 милиарда български изречения и се състои от 7 милиарда параметъра

Слънцето не е било толкова активно от 2017 г. Наука

Слънцето не е било толкова активно от 2017 г.

На 8 април 2024 г. пълното слънчево затъмнение ще разкрие великолепната корона на нашето светило

„Одисей“ кацна на Луната Наука

„Одисей“ кацна на Луната

В НАСА ликуват, защото и това прилуняване беше критично

Вероятността хората да изчезнат заради изкуствения интелект е до 10 процента Наука

Вероятността хората да изчезнат заради изкуствения интелект е до 10 процента

Експерти по машинно обучение са категорични, че AI ще доведе до напредък в науката и културата, но и ще създаде нови заплахи

Хипотеза: още 5 подобни на Земята светове се крият на края на Слънчевата система Наука

Хипотеза: още 5 подобни на Земята светове се крият на края на Слънчевата система

Младото Слънце може да е уловило няколко екзопланети с размерите на Марс или Меркурий, които още не сме открили

Пчелите са идеалните „екологични детективи” Наука

Пчелите са идеалните „екологични детективи”

Докато търсят храна, те „събират” и замърсители от въздуха, почвата и водата

Компанията Neuralink на Илон Мъск имплантира мозъчен чип на човек Наука

Компанията Neuralink на Илон Мъск имплантира мозъчен чип на човек

Целта е чипираният, който е скован от парализа, да предава мислите си на компютъра и да общува със света и близките си

Откриха изцяло нов клас живи организми в храносмилателната ни система Наука

Откриха изцяло нов клас живи организми в храносмилателната ни система

Запознайте се с новата неразделна част от човека – обелиските



.