Подкрепете ни!




Събития22 март 2014

Първата онлайн карта на екологичните конфликти

Вижте кои са засегнатите зони и къде сме ние


Проектът EJOLT за екологична справедливост, отговорност и търговия, в който участва и Екологично сдружение „За Земята“ представиха картата на екологичните конфликти Global Atlas of Environmental Justice. Тя представлява визуална и интерактивна интернет платформа на английски, даваща информация за около 1000 екологични конфликта в цял свят. Картата позволява търсене и филтриране на конфликти според различните тип, компания, държава. С едно кликване може да направите картина на състоянието на световната атомна енергетика, отпадъци или конфликти, свързани с водните ресурси, както и да научите къде местните общности се борят с компании от минната или химическата промишленост.

Можете да споделите създадената от вас карта на вашата интернет страница или във фейсбук. Избрани карти ще се фокусират върху теми като добива на шистов газ, конфликти, свързани с изграждането на мега инфраструктурни проекти, или такива, водещи до насилие върху активни граждани.



На територията на България са отбелязани 17 конфликтни екологични зони, като основните проблеми са свързани с добивната промишленост (включително златодобива и старите уранови мини), сметища и инсинератори и големи инфраструктурни проекти като ски-зоната Банско в Пирин.

Атласът е продукт на проекта EJOLT, финансиран от Европейския съюз. Над 100 души от 23 университета и неправителствени организации, работещи по темата за екологична справедливост в 18 страни, част от които е и екологично сдружение „За Земята“, както и десетки независими сътрудници от целия свят, допринесоха активно за създаването на този огромен и ценен ресурс. Проектът се координира от професор Жoан Мартинез-Алиер и неговия екип от екологични икономисти от Университета в Барселона (ICTA-UAB).

"Атласът илюстрира как екологичните конфликти се увеличават по света, водени от нуждата за повече ресурси, предназначени предимно за богатата прослойка на обществото и средната класа," казва Мартинез-Алиер. "Най-силно засегнати са бедните, маргинализираните и традиционните общности. Te обикновено нямат политическо влияние да си осигурят здравословен живот в екологично чиста среда." Над 2000 различни корпорации и финансови институции са причинители на тези екологични конфликти. Това включва много корпоративни и държавни структури от развитите страни, но се увеличава и процентът на развиващите се
икономики.

Докато картата подчертава доста смущаващи тенденции, като например факта, че корпорациите остават безнаказани за своите екологични престъпления и че 80% от описаните случаи водят до загуба на поминък на местните общности, тя е също и вдъхновяваща. Измежду историите за опустошена околна среда и политически репресии на активисти могат да бъдат намерени и много случаи на победа на екологичната справедливост. Има множество случаи на спечелени съдебни дела, спрени проекти, а понякога общите ресурси са възстановени. В 17% от случаите, описани на картата, екологичната справедливост възтържествува.

Атласът ще направи по-лесно намирането на информация, ще свърже групи, работещи по едни и същи въпроси, и ще увеличи информацията за съществуващите екологични конфликти. Той може да бъде използван за учебни дейности и лобиране.

Целта е да се достигне до много нови граждански организации и академии със специализации по темите, свързани с екологичните конфликти и справедливост, и да ги покани да допринесат към увеличаващата се база със знания.

Важна особеност на проекта е, че местните активни движения за екологична справедливост са ключови за осъществяване на трансформация и преминаване към по-справедливи, равнопоставени и по-малко увреждащи форми на консумация и производство.

Според координатора на атласа Леа Темпер "само след като местните общности се мобилизират и кажат, че повече няма да се примиряват със замърсяванията, правителствата и компаниите ще променят поведението си".

Картата на страната ни вижте тук. Това е основната страница на инициативата, а можете да видите също и профила й във фейсбук.
Фестивал на мисълта среща хора на ума в Синеморец Събития

Фестивал на мисълта среща хора на ума в Синеморец

На 1 и 2 юли 2024 г. морският град ви посреща с кинопрожекции и беседи

Подарете си вечер с Бетовен, Моцарт и Брамс Събития

Подарете си вечер с Бетовен, Моцарт и Брамс

Нов симфоничен оркестър ви кани на концерт на 1 юли 2024 в зала „България“

В 12 ч. се молим за мир! Събития

В 12 ч. се молим за мир!

Това свято дело не дели хората нито по религия, нито по цвят, нито от коя страна на конфликта са. Искаме всички синове да бъдат живи!

III издание на бутиков фестивал СТРЕМЕЖ – посветен на музикалното бъдеще на България Събития

III издание на бутиков фестивал СТРЕМЕЖ – посветен на музикалното бъдеще на България

Фондация „Йордан Камджалов“ представя в Царския Дворец Врана за трета поредна година част от музикалното бъдеще на България

3 юни – парад на 6 планети Събития

3 юни – парад на 6 планети

Юпитер, Меркурий, Уран, Марс, Нептун и Сатурн ще се построят в редичка

Александър Миланов ви очаква на щанда на Списание 8 Събития

Александър Миланов ви очаква на щанда на Списание 8

Заповядайте на 2 юни на Пролетния панаир на книгата, за да се срещнете с автора на „Завръщането на свещеното познание на катара”

Честит празник! Събития

Честит празник!

Днес за четвърти път честваме празника с новото му име - Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност

Открийте тайните на древните мъдреци! Събития

Открийте тайните на древните мъдреци!

На 26 май започва интензивен онлайн курс по ведическа астрология

Започва кампанията „Хижа на годината” 2024 Събития

Започва кампанията „Хижа на годината” 2024

Откриването е на 15 май в „Кино Кабана”

Гледайте онлайн „Истината“ – среща с духовните учители гуру Йоги Тан и Елеазар Хараш Събития

Гледайте онлайн „Истината“ – среща с духовните учители гуру Йоги Тан и Елеазар Хараш

В youtube канала ни днес ще можете да станете свидeтели на тази изключителна среща на двамата учители

Честит празник! Събития

Честит празник!

Гергьовден е един от най-големите и тържествени празници

Повишете умствената си енергия и създайте мост между науката и духовното Събития

Повишете умствената си енергия и създайте мост между науката и духовното

На 19 май д-р Емилия Караславова организира събитието „Ради“ в гр. Пловдив