favorites basket
user
Събития20 януари 2011

Халба бира по келтски

Древните слагали пелин и семена от моркови

Ханс-Петер Стика, археоботаник от Университета Хойенхайм (Щутгарт, Германия), твърди, че е открил рецептата на бира, варена от древните келти, пише Archaeological and Anthropological Sciences. Ученият е на разкопки в руините на селище от ранната желязна епоха (500 г. преди н. е.) в Ебердинген-Хохдорф. Той с почуда открил в земята 6 ями за приготвяне на ечемичения малц. По-късно на бял свят излезли и няколко хиляди обгорели ечемичени зърна.

Ечемикът киснел във вода докато покълне. После от двете страни на рова се запалвали огньове, които трябвало да подсушат зърната и да придадат на малца тъмен цвят и аромат на дим. Бавното сушене стимулирало развитието на бактериите, произвеждащи млечна киселина, необходима за добрия вкус на крайния продукт.
 
При разкопките са открити и семена от буника, използвани за усилване на опияняващия ефект. Според Стика келтите слагали в пивото и семена от моркови, както и малко от билката пелин. Тази рецепта силно се отличава от съвременните. Днешната бира е с аромат на хмел, а древната е ухаела на букет от билки. 

Хмелът започнал да се използва за приготвяне на бира едва около 800-та г. В Близкия изток я варили още преди 5500 г., припомня «Газета.Ru» 

ПОДКРЕПИ НИ

Абонирай се за нашия бюлетин

Не забравяй да се абонираш за нашия бюлетин, който ще те уведомява за активни промоции, нови продукти и случващото се при нас.