Виена се готви дълго за Великден. Всяка година милион лалета и нарциси, засадени от общината, съпровождат настъпването на пролетта. Някои от специалните базари бяха открити още на 22 февруари, а други четири стартираха на 16-17 март. Тази година католиците ще празнуват Възкресението на 1 април. Освен ръчно боядисаните яйца търговците предлагат произведения на традиционните занаяти, великденски лакомства. Има много музика и изненади.
Великденският базар пред двореца "Шьонбрун", който беше открит на 17 март, се счита за най-романтичният. На фона на бароковия дворец 60 магазинчета ще предлагат всякакъв вид лакомства и великденски украшения от цяла Австрия. Децата се радват най-много на детската "фабрика" за производство на великденски зайци от марципан, където професионални сладкари с удоволствие им разкриват тайните на занаята си. Малчуганите ще могат да посетят и открития специално за тях детски музей, докато родителите им се наслаждават на джазконцерти на открито.
На базара на старинния площад "Фрайунг" в центъра на града ще се носи ароматът на екологично чисти австрийски козунаци и на великденска шунка. Традиционно там се издига най-високият връх в Европа от 40 000 великденски яйца. На базара на "Калвариенберг" ще има специална детска програма, а възрастните ще могат да се включат в бързи курсове по художествени занаяти и да се научат сами да изработват великденската украса.
Какво хапват австрийците на Великден
Традиционно великденските деликатеси в Австрия са запазени за предиобеда на неделята.
Традицията изисква преди обилната късна закуска ястията да се осветят в църквата (повечето австрийци са католици). Освещаването на ястия по време на великденската служба датира в Австрия от XII век. Гозбите и боядисаните яйца се носят в кошници, покрити с ръчно бродирани кърпи.
На трапезата в този ден не бива да липсват боядисани яйца, сладък великденски хляб, хляб и сол, а така също и т.нар. великденска шунка, която се яде с прясно настърган хрян.
Великденската закуска завършва със сладък хляб, подобен на нашите козунаци. От същото тесто с мая се приготвят и дребни сладки или се изпича сладкиш във формата на плитка.
И днес семействата продължават да спазват традицията на великденската закуска, защото се смята, че тя носи здраве и късмет през цялата година.