Жълтата подправка като че ли е събрала в себе си най-ярките слънчеви лъчи и е готова да ги предаде на почти всяко ястие на вашата трапеза. Основната съставка, която придава цвета на кърито, е позната от хилядолетия, но едва напоследък и науката потвърждава: куркумата е не само подправка, а и естествено лекарство. А в списъка със здравословни проблеми, срещу които се изправя, попадат наднорменото тегло, болки, причинени от различни проблеми. Има мощен антибактериален ефект, прочиства черния дроб и е доказана профилактика срещу някои видове рак.
Понякога на пръв поглед нещо незначително и познато се оказва, че има много по-голям потенциал, чакащ да бъде открит. Сещате ли се коя е куркумата? Онзи ароматен прашец, който, ако поставите дори само на върха на лъжичка в ориза, ще го оцвети и ще му придаде мистичния аромат на Изтока. Че е чудесна подправка с много приложения, никой не спори. И въпреки че ни е позната от 5 хилядолетия, ето че едва през последните години, макар и все още малобройните изследвания на полезните ѝ свойства, потвърждават онова, което разказва още Аюрведа – куркумата може и да лекува. Древната индийска система не случайно също я смята за огнен елемент, който би могъл да има положително въздействие и върху трите телесни типа хора, наричани доши.
ЗА ДЖОБА
Някога я наричали „шафрана на бедните", но нека си припомним, че невинаги богатите слагат най-здравословните неща на трапезата си. Защото освен многобройните положителни страни на куркумата, за които ще ви разкажем, голямо нейно предимство е и достъпността.
Въпреки слънчевите си цветове тя всъщност идва изпод земята. Създава се от корените на източно растение, което днес не може да бъде видяно в дива форма и вероятно произхожда от Индия. Ботанически жълтата подправка е доста близък братовчед на също много полезния джинджифил. Тя е многогодишно тревисто растение, което се закрепва към земята с безценното си, силно разклонено коренище, а от него директно излизат листата. Щом те пожълтеят, коренът е готов за вадене. Декоративни варианти се продават и у нас, защото растението е красиво и не се нуждае от много грижи – достатъчно е да е на светло и да го поливате напоително от ранна пролет.
Нашата източна суперхрана и днес е елемент от много ритуали в тази част на света – и будистки, и индуистки. Робите на будистките монаси по традиция били оцветявани именно с куркума. Тя била особено подходяща, тъй като цветът ѝ се асоциира със Слънцето и бог Вишну. Но е част и от общуването с друг важен бог – Ганеша. Почти във всяка церемония, свързана с него, в началото се прави своеобразно изображение на божеството от смес на жълтата подправка с вода. В Бенгал ден преди сватбата семействата на младоженците се рисуват символично едни други с куркума като знак за бъдещото общо щастие.
Освен в аптечката подправката може да е и в козметичната чантичка – добавена в пастата, тя има способността да избелва зъбите. Прибавите ли зехтин пък, можете да измиете косата си - ще е по-здрава и пърхотът ще бъде победен.
Куркумата може да се яде и сурова подобно на джинджифила, и да се слага в салатите. В някои индийски щати се използват и листата, но бързо вехнат.
Най-популярният вариант обаче си остава под формата на хапчета или прах - както в готварството, така и като хранителна добавка. Коренът на куркумата се вари, суши и стрива на жълтата пудра, на която е време да обърнем внимание...
ЗА ТЯЛОТО
Както вече стана ясно, второто споменато приложение е сравнително по-ново за западния човек. А ако се пие сутрин и вечер преди сън, тя започва да показва истинските си възможности като наш добър приятел.
Най-важната ѝ активна съставка се нарича куркумин. Макар че е само 2-5% от сухите корени, точно той е пигментът, „виновник" за жълтеникавия вид. Едно от безспорно доказаните му действия е, че подобрява обмяната на веществата и изгарянето на калории – режимът на хранене, при който сутрин и вечер приемате по малко куркума, ще подпомогне метаболизма ви и дори в известна степен апетитът да се увеличи, без усилие ще можете да свалите някой и друг излишен килограм.
Този ефект се допълва, ако в комбинацията се включи и малко черен пипер, който помага за усвояването на куркумина. Пиперин, основният алкалоид в каращата ни да кихаме любима подправка, помага за до 20 пъти по-добро „посрещане" на главния ни герой. Куркумата стимулира потенето и не случайно бабите казват, че това е най-доброто решение срещу болежките... което днес бихме свързали и с изхвърлянето на токсините.
Ефектът в тази посока е допълнен и от положителното влияние върху черния дроб – изследвания показват, че куркумата му помага да работи по-добре и да се освободи от натрупаните отрови. Полезна е и за жлъчката. Нормализира работата ѝ и помага да се подобри изработването на жлъчни сокове. Но хората с тежки проблеми в този орган трябва да са по-внимателни и не бива да прекаляват с куркумата – добра е само в разумни граници. Същото важи и за бременните.
Мощно оръжие в битката с възпаленията – с това е позната жълтата подправка в китайската медицина, а отскоро го потвърждават и западни изследвания. Защото куркумата успешно контролира синтеза на цикооксигеназа-2 и липоксигеназа - два от водещите ензими при инфекции. Научно изследване показва и ползите ѝ срещу артрит. Италиански учени я давали на страдащи от проблема и 58% от болните почувствали облекчение след включването ѝ в менюто. Някои дори спрели тежките лекарства.
Подправката се справя и с кожни проблеми като псориазис, а в комбинация с алое е чудесна срещу изгаряния. Смесите ли я пък с топло мляко, ще ви помогне при традиционните за зимния сезон болки в гърлото и кашлица.
Куркуминът е и мощен антиоксидант. Чрез полифенолите в състава си помага да се спре стареенето, причинено от натрупването на свободни радикали. На това се дължи и ефектът му върху кожата – прави я по-гладка и свежа, изравнява тена, ако бъде приеман два пъти дневно.
Жълтата подправка е особено препоръчителна и за диабетиците, тъй като помага за сваляне на кръвната захар – но внимавайте, ако приемате и медикаменти за това, тъй като ефектът може да стане дори прекалено силен.
И за финал в дългия списък от полезни ефекти на куркумата: все повече са изследванията, които ясно показват ефекта ѝ срещу някои онкологични заболявания. Противотуморното действие се дължи на способността ѝ без да засяга здравите клетки да предизвиква смъртта на раковите. На клетъчно ниво им пречи да се размножават. Доказано е и значението ѝ като профилактика на рак на простатата, а ефектът се умножава при комбинирането с... карфиол. Има и хипотеза, че ограничава метастазите, като спира притока на кръв към туморите.
ЗА МОЗЪКА
Изследвания върху мишки пък показват, че слънчевата подправка се бори и с болестта на Алцхаймер, като потиска образуването на амилоидни плаки и помага за изхвърляне на вече натрупаното. Според учените това е и причината неврологичният проблем да се среща много по-рядко в източните страни.
Няколко пък са проучванията, които свързват употребата на куркумата и с подобрени мозъчни функции като цяло. С 30% спада рискът от мозъчен кръвоизлив. Плодови мушици, захранвани с подправката, живеели 75% по-дълго от останалите.
Помага и срещу болки – част от веществата в куркумата са природни анестетици, които притъпяват неприятното усещане от зъбни проблеми, менструални оплаквания и от всякакъв друг характер. Значително по-природен, безвреден, пък и евтин вариант от хапчетата... Не случайно продължава разработването на лекарства, които използват за база действието на куркумина.
ЗА ТРАПЕЗАТА
Разбира се, едно от най-популярните приложения на жълтата благина е включването ѝ в гозбите. Може да се добавя към почти всичко. Ястията с ориз, картофи, яйца, всякакви по-тежки манджи също ще се освежат от ориенталския ѝ полъх. Идеална е за светли сосове (а и за горчица), салати, морски дарове. Пилешкото буквално придобива друг вкус.
Според Университета на Канзас включването на куркума при топлинна обработка на месо – при пържене и печене на скара, намалява канцерогенните съединения в него.
Но не прекалявайте с количеството! Както и с другите подправки, е добре да се има едно наум, защото иначе вкусът ще стане твърде силен, а и не е чак толкова полезно за тялото. Приятният аромат би станал остър и горчив. Четвърт чаена лъжичка е достатъчна за овкусяване на 4 порции.
Куркумата осигурява на организма ни много полезни вещества. Богата е на желязо, витамин В6, фибри, калий и магнезий (а важността на този елемент е огромна – вижте брой 7/2013 г.).
Иначе куркумата може да се срещне и в много други храни – дори се е сдобила с почетен номер в класификациите на добавките, където можете да я намерите като Е100. И тук оправдава слънчевото си определение, защото освен че ги оцветява в искрящото си жълто, помага хранителните продукти да се съхранят по-дълго, изложени на светлина.
Така или иначе, жълтата подправка може само да ви е от полза, решите ли да я включите в менюто си като хапче или подправка – за по-вкусни ястия и здраве, идващо директно от искрящите цветове на слънчевата куркума...