Подкрепете ни!




Здраве27 юли 2017

Омега-3 и здрави деца

Доброто старо рибено масло е незаменима профилактика и помощ срещу аутизъм, дислексия и други сериозни детски проблеми



Най-прекият път да откриеш различен поглед към проблемите идва, когато се сблъскаш сам с тях, с цялата им сила и сложност. Такава е и историята на лекарката Милена Коцева. Когато разбира, че малкият ѝ син е различен от другите, тя посвещава много време и усилия да проучи проблема. И открива за себе си нещо, което по света е популярен факт, но у нас все още не се знае добре дори от лекарите: че качественото рибено масло може да предотврати или облекчи редица проблеми.
„Почувствах се много объркана, не знаех какво да направя. Излизаш от референтната клиника, оставаш на улицата и просто се чудиш: сега накъде? Никой не ти дава пътя..." – емоционално започва разказа си д-р Милена Коцева. Това ѝ се случва преди 6 г., малко по-рано лекарката е забелязала, че нейният двегодишен син има специфични психологически нужди, и се обръща към специалисти. Следва серия от изследвания, преди да се озове в безизходица. Единствените препоръки, които получава, са, че трябва да намери логопед и детски психолог.

Рибено масло

Д-р Коцева обаче има достатъчно медицински опит и решава да се зарови сериозно в темата. Преди това 5 г. е специализирала акушерство и гинекология, дълго време е работила като медицински представител и експерт по лекарствената безопасност. Оказва се, че на български има учудващо малко информация за проблемите на децата със специфични психологични нужди от целия спектър – с дефицит на вниманието, или хиперактивност, различни форми на аутизъм, дислексия, диспраксия (състояние, в което моторната система не е достатъчно развита).
„Това не ги прави нито глупави, нито по-малко талантливи, просто имат нужда от специални условия на отглеждане и работа с тях, за да бъдат пълноценни граждани. За съжаление, у нас много малко се работи за подкрепа на родителите и на децата", казва д-р Коцева. 
Тя прочита хиляди страници. Едно обаче ѝ прави особено впечатление – че колкото и различни да са източниците на съвети по темата, почти всички са обединени от едно: на първо място като превенция и помощ се препоръчва рибеното масло.

Биохимия

У нас много рядко причината за този спектър от състояния се търси в биохимията на организма. Например на Запад отдавна се знае, че при тези деца, както и при хората с психични страдания като депресия, шизофрения и други, се наблюдава дисбаланс в микроелементите мед и цинк, при някои се срещат и високи нива на тежки метали. Още по-разпространен обаче е друг проблем, недостигът на ключови вещества – структурен елемент на мозъчните клетки: толкова споменаваните омега-3 мастни киселини.
„Във всяка от школите, които проучвах, пишеше на първо място като фактор приема на качествено рибено масло. Нещо толкова просто, а никой не ти го казва ", допълва лекарката.


Д-р Милена Коцева е винаги насреща да сподели събрания опит с други родители на деца с такъв тип проблеми.

Омега-3 и респективно рибеното масло, най-богато на ценните мазнини, са задължителни, защото осигуряват структурните елементи на мозъчните клетки, при положение че детският мозък расте най-много в последните месеци от бременността и през първите 2-3 години от живота.

От Норвегия

Това решение обаче трябва да бъде допълнено и с най-разумния избор, става ясно на д-р Коцева, която продължавала да търси информация. Защото макар рибеното масло да е нещо, което поколения назад добре познават, всъщност то бива много различни видове, измежду които е важно да бъде подбран подходящият.
В случая на лекарката се оказва не толкова трудно, въпреки огромното разнообразие на такъв тип продукти на световния пазар има точно един, с който са правени клинични проучвания, свързани с децата с проблеми в развитието. Продуктът, избран от нея, е оценен в две независими клинични проучвания, скоро предстои да излязат позитивните резултати и от трето, на световния специалист проф. Феличе. Той е изследвал влиянието на продукта при деца със синдрома на Рет – много рядко заболяване, дълги години причислявано към тежките форми на аутизъм. От 80-те години става ясно, че то е генетично, среща се само при момичетата, като след втората им година, децата търпят сериозен регрес в двигателните и социокомуникативните си функции. Норвежкото рибено масло (Norwegian fish oil) е един от малкото фактори, които помагат за облекчаването на проблема.

По стъпка

Норвежкото рибено масло не се извлича от сьомга, а от дребни диви рибки! Колкото по-напред са в хранителната верига, толкова по-малко са натрупани в телата им замърсителите на океана - като тежки метали. По време на процеса на извличане се прави допълнително очистване, а всеки има достъп до официалния сертификат, показващ какво съдържа маслото. За разлика от други този продукт не се извлича от черен дроб, в този случай би бил богат на витамин D и витамин А и не би могъл да се взема непрекъснато. Подходящ е за непрекъсната употреба – препоръчва се поне по 2 пъти в годината по 3 месеца.
В началото лекарката поръчва от маслото за своето дете и среща сериозни трудности, защото трябва да ѝ го носят приятели от чужбина, да плаща немалко за доставки и да не е сигурна в резултатите. Защото маслото е без консерванти и губи качествата си, ако за повече от 24 часа бъде оставено при над 25 градуса.

Хомеостаза

Д-р Коцева се свързва с производителите, които започват директно да ѝ пращат от маслото. След като вижда сериозния напредък при своето дете, решава, че е време за следващата стъпка – да помогне и на други родители, изправени пред същия проблем, да имат достъп до полезните вещества. „Не смятах да се мятам с главата напред в някакъв маркетинг, защото, за да закупиш количества, трябва да инвестираш. Затова проведох дълъг диалог с производителите и стигнахме до приемливо ценово ниво за качествен продукт. И вместо да минава през складове и аптеки, което освен допълнително оскъпяване поставя и въпроси за правилното съхранение, реших да го разпространявам единствено онлайн", спомня си лекарката. Така вече от няколко години чрез сайта „Хомеостаза" с нея се свързват хора в подобна ситуация.
Хомеостазата е състояние на баланс на организма, а рибеното масло би могло да помогне в тази посока на много хора, които дори не подозират, смята д-р Коцева. Казва, че е създала сайта не с цел да продава, а да носи чрез него ценна информация, да предава на разбираем език научни изследвания. „Много често се спекулира с нуждите на хората, с болката. Когато човек няма базата данни, която на мен ми е дадена от университета, е невъзможно да се ориентира в морето от информация. Така просто споделям своя опит с чиста душа", разказва тя.
Важно е, когато диагнозата е поставена, да се направи внимателно биохимично изследване, което да включва най-важните хормони и микроелементи, соли и някои витамини като В12 или В6, защото то може да покаже пътя към лечението. „В доста посоки трябва да се погледне, да се види има ли патология, или не", казва д-р Коцева. Например напоследък се говори все повече за връзка между чревните проблеми и мозъчното здраве. Според нея макар че проблемът е комплексен, рибеното масло е незаобиколимата основа на биохимичната терапия.

Рибени тайни 

Според Европейската агенция по безопасност на храните човек може да приема до 5 г омега-3, без това да навреди на здравето му. Става дума за много сериозно количество, което трудно може да бъде превишено с хранителни добавки, казва лекарката.
„Колкото по-малко е едно дете, толкова повече има нужда от омега-3, защото мозъкът расте и се развива. Около 2000-2500 мг дневно носи само ползи", убедена е тя. „Става дума не за толкова рибено масло, а за активната субстанция. В 5 мл от сиропната форма на Норвежкото рибено масло се съдържат 1215 мг омега-3. Моята препоръка за деца с проблеми в развитието е поне в началото да се приемат 10 мл дневно 3 до 6 месеца - по 2400 мг. Капсулите съдържат 515 мг, спокойно може да се вземат до 6, а стандартната доза е 2."

Преди проблема

Най-важно според нея обаче е да се акцентира върху превенцията. „Когато разговарям с бременните, те са скептични и това е разбираемо, те вярват на акушер-гинеколога си. Така и трябва да бъде. Ето защо смятам, че най-важна е ролята на лекарите, които да дават правилните съвети – че бременните е абсолютно необходимо да вземат омега-3 и то по 2000-3000 мг. Като стандартно завършил лекар, никой не ме е учил на тези неща. Тръгвайки от детското здраве, започнах да се ровя и разбрах как с нещо простичко, абсолютно безвредно, да помогнеш на човека. Това може да реши голяма част от проблемите, преди още да се е стигнало до тях", допълва д-р Коцева. „Всъщност всяко хронично страдание – например метаболитно, чернодробно или сърдечносъдово, е свързано с различно тежък възпалителен процес. Това възпаление най-често е свързано с начина ни живот и на хранене". И по-конкретно – със споменатите толкова пъти омега-3. 
Тя вярва, че след като веднъж се е докоснала до ползите от това познато ни вещество, е редно да ги предава нататък. А това, което ѝ вдъхва допълнителна сила, е непрекъснато подобряващото се състояние на нейния син... 

За поръчка на Норвежко рибено масло и въпроси към д-р Коцева:
www.homeostaza.bg 
contact@homeostaza.bg 
тел.: 0884 625 972, 0887 931 515


ТРУДНИЯТ БАЛАНС

В случая с омега-3 по-скоро не става дума за твърде ниските им нива в организма, а за правилния баланс. Идеалното съотношение в тялото ни между омега-3 и техните близки, но и доста различни роднини – омега-6 мастни киселини, е между 1:1 и 1:4. Ако първите се съдържат най-вече в рибата и морските продукти, вторите ги има в повечето промишлено използвани мазнини, дори олиото. Омега-6 също имат своята роля, но в нашето ежедневие са в прекалено сериозни количества и водят до възпалителни процеси. Някога, при режима на хранене на нашите предци, е имало своеобразен баланс, но днес според американската агенция за храни и лекарства съотношението между приеманите с храната омега-3 и омега-6 е 1:30! За Европа данните са 1:16, у нас изследвания не са правени, но няма причина да се отличаваме от тенденциите, смята лекарката.
Битовата химия е опасна за мозъка Здраве

Битовата химия е опасна за мозъка

Nature Neuroscience: Домакинските препарати са свързани с неврологични заболявания

Билки против болка? Да, но след внимателно проучване на действието им. Здраве

Билки против болка? Да, но след внимателно проучване на действието им.

Употребата на лечебни растения трябва да е само след консултация с медицинско лице

Подагразон: билковият лек при подагра Здраве

Подагразон: билковият лек при подагра

Хранителната добавка обединява мощни царски билки за „царската болест“

Използват ли казината „времево изкривяване“, за да ви държат в капан Здраве

Използват ли казината „времево изкривяване“, за да ви държат в капан

Целта на казиното е да ви накара да останете достатъчно дълго, за да загубите

Болното дебело черво ни състарява преждевременно Здраве

Болното дебело черво ни състарява преждевременно

Неговият микробиом е свързан с биологичната възраст

60-минутна разходка с 4,5 км в час спасява от самота Здраве

60-минутна разходка с 4,5 км в час спасява от самота

Nature: Физическата активност компенсира депресивни състояние, свързани със социална изолация

Да останем с всичкия си до края Здраве

Да останем с всичкия си до края

Според акад. Бехтерев хората сами се докарват до слабоумие

Енергийното здраве на дома Здраве

Енергийното здраве на дома

Домовете ни са пронизани от нарастващо множество излъчвания, с които сме принудени да се справяме ежедневно. Как да се защитим?

Тай Чи е по-полезен за сваляне на кръвното от аеробните упражнения Здраве

Тай Чи е по-полезен за сваляне на кръвното от аеробните упражнения

Учени наблюдаваха 349 души в продължение на една година

Столетниците са с ниски нива на глюкоза, креатинин и пикочна киселина Здраве

Столетниците са с ниски нива на глюкоза, креатинин и пикочна киселина

Общият холестерол и желязото в кръвта им обаче са повече, сочат данните от ново проучване

Съдът на САЩ ще реши дали флуоридът в питейната вода понижава IQ Здраве

Съдът на САЩ ще реши дали флуоридът в питейната вода понижава IQ

Съдия Едуард Чен: бебетата, хранени с адаптирано мляко с чешмяна вода, са „критична уязвима група, изложена на най-високата доза флуорид“

Кожата ни предупреждава за скрити заболявания Здраве

Кожата ни предупреждава за скрити заболявания

Как да се научим да разпознаваме сигналите й

Аденомиозата причинява страдания на една от пет жени Здраве

Аденомиозата причинява страдания на една от пет жени

Лекарите все още разработват стандартизиран метод за нехирургична диагностика

Какво се случва с черния ви дроб, когато се откажете от алкохола Здраве

Какво се случва с черния ви дроб, когато се откажете от алкохола

Колкото по-рано захвърлите спирта, толкова по-голям е шансът за напълно възстановяване

Д-р Меркола: Станете от стола, седенето ви убива Здраве

Д-р Меркола: Станете от стола, седенето ви убива

Изследвания сочат, че редовните тренировки не компенсират щетите за здравето от хроничното седене

Станете от масата! Здраве

Станете от масата!

Защо продължаваме да ядем дори когато вече сме сити