Подкрепете ни!




Любопитно11 май 2015

Кой е „Човекът, който разсмя смъртта“?

Моника Балаян разказва за Норман Казънс - създателя на смехотерапията




Преди броени дни и на български излезе дългоочакваният световен бестселър „Човекът, който разсмя смъртта" от Норман Казънс.



Кой е Норман Казънс? 

Книгата ще помогне на хиляди да намерят пътя към своето здраве и да не се предават, когато попаднат в сложна ситуация. Това е истинската история на човек, победил болестта въпреки отчайващите прогнози. История, която вдъхновява със своята искреност и честност, със своето послание към хората. „Аз се научих да вярвам в способностите на човека – казва Норман Казънс. - Дори тогава, когато прогнозите изглеждат изключително безнадеждни." 

Историята му е неговият път към желаната цел. Затова тя ще е изключително полезна за всички, които искат да реализират мечтите си. Начинът, по който Казънс побеждава в неравната битка с болестта, е универсален за постигането на успех във всички сфери.  

Философията на Казънс го превръща в победител във всичко, с което се захване. През 1942 г. той става главен редактор на изданието за литературна критика Saturday review и е негов легендарен ръководител в продължение на 30 години. По феноменален начин успява да увеличи тиража над 30 пъти - от скромните 20 хиляди в началото, изданието става едно от най-успешните в САЩ с 650-660 хиляди продадени списания седмично през 1971 г.  

Този невероятен резултат се дължи най-вече на гражданската позиция на Казънс, който е яростен защитник на тезата САЩ и СССР да започнат незабавни преговори за ядрено разоръжаване. 

В началото на 60-те години светът е пред ядрена война заради Карибската криза. За да подпомогне трудния диалог между враждуващите страни, журналистът влиза в ролята на неофициален посланик. В разгара на Студената война той умело посредничи между Белия дом, Кремъл и Светия престол. В резултат на совалките му се стига до историческо споразумение, което постановява, че могат да се провеждат ядрени опити единствено под земята. По този начин ядреният конфликт е избегнат, а благодарение и на Казънс това става първият голям пробив в отношенията между САЩ и СССР. На практика той е човекът, помогнал на човечеството да се избегне трета световна война. 

Заради изключителната му роля на защитник на мира, американският президент Джон Кенеди и папата лично благодарят на Казънс. През 1963 г. той получава и престижната наградата за мир на името на Елинор Рузвелт. 

Неуморните му усилия за ядрено разоръжаване не остават незабелязани и от бащата на съвременната физика Алберт Айнщайн. Геният лично се обажда на Казънс, за да го покани в Принстънския университет да дискутират ползите от ядреното разоръжаване.

По-късно журналистът е поканен и като гост професор във Факултета по медицина към Калифорнийския университет, за да проучва различните биохимични процеси, които създават емоциите в човешкия организъм. Тезата на Казънс е, че именно в тях е ключът към пълното излекуване.

В резултат на тези изследвания и на собствения си опит в борбата с коварната болест, Казънс пише две книги, които стават истински бестселъри. 

Това е историята на човек, който печели всички битки в живота си. Това прави книгата настолна за всички, които искат да поемат отговорност за своето здраве, да имат действаща вяра в доброто и могъща воля за живот.

Историята, описана тук, е истинската причина за възникването на науката гелотология, която изучава въздействието на смеха върху здравето. Затова Норман Казънс завинаги ще бъде запомнен като „Човекът, който разсмя смъртта". 

Години след издаването на книгата може да се каже, че той е и човекът, спасил, въодушевил и помогнал не само на пациенти с различни заболявания, но е и човекът, насочил вниманието на медици от цял свят към едно ново лекуващо средство – смеха. 

Днес почти няма страна, в която доктори да не помагат на пациентите си да се разсмеят, за да победят в неравната битка с болестта.  

България също е част от този процес. С помощта на курс по смехотерапия се лекуват болести като захарен диабет, заболявания на щитовидната жлеза, депресия, безплодие, високо кръвно налягане. Могат да се облекчат състоянията при тумори и кисти, да се преодоляват много сериозни заболявания. Книгата обогатява, повдига духа и предизвиква желание за действие. 

В нея авторът изследва такива актуални въпроси като дълголетието, ролята на хумора, какво точно представлява болката и др. Той доказва с различни примери, че организмът има всичко необходимо, за да се изцели сам.   

„Историята започна, когато реших, че дори най-опитните медицински експерти не знаят достатъчно, за да могат да осъдят човек на обездвижване и смърт. Надявам се, че оттук нататък лекарите ще бъдат изключително внимателни, когато говорят с пациентите си", казва Казънс. 
Защо пълното слънчево затъмнение на 8 април предизвиква тревога в САЩ Любопитно

Защо пълното слънчево затъмнение на 8 април предизвиква тревога в САЩ

Училища се затварят и хората са помолени да се запасят с храна, вода и гориво, валят черни прогнози

Английските национали в подкрепа на болните от Алцхаймер Любопитно

Английските национали в подкрепа на болните от Алцхаймер

През второто полувреме в мача с Белгия футболистите бяха без надписи на фланелките си

Финландия остава най-щастливата страна в света за седма година Любопитно

Финландия остава най-щастливата страна в света за седма година

България се качва на 81-о място от 143 държави във веселата класация

Как да се справите с хора, които говорят твърде много Любопитно

Как да се справите с хора, които говорят твърде много

Те просто не могат да се спрат да бърборят, а често дори не осъзнават, че го правят

Астрофизик откри физически недомислия във филма „Дюн: Част втора“ Любопитно

Астрофизик откри физически недомислия във филма „Дюн: Част втора“

Някои детайли, свързани с пясъчните червеи, са ненаучни

Щъркелът Ярен другарува с рибаря Адем 13 години Любопитно

Щъркелът Ярен другарува с рибаря Адем 13 години

Птицата се върна рано при своя приятел тази пролет

Мощен срив в системите на Facebook и Instagram Любопитно

Мощен срив в системите на Facebook и Instagram

Услугите на Meta бяха недостъпни, емисиите спряха, проблеми имаше и с влизането в Google

Наредиха на чиновниците в САЩ да избягват „проблемни“ термини като „майка/баща“ и лични Любопитно

Наредиха на чиновниците в САЩ да избягват „проблемни“ термини като „майка/баща“ и лични местоимения

Държавният секретар Антъни Блинкен инструктирал служителите на Държавния департамент с писмо

Вземи тъмните ми дни и ми донеси светли Любопитно

Вземи тъмните ми дни и ми донеси светли

Какво разказват в Румъния за историята на усукания червено-бял конец

Конете във Виена вече ще са с пластмасови подкови Любопитно

Конете във Виена вече ще са с пластмасови подкови

4000 евро годишно струва на кочияша подмяната, общината обещава субсидии

Исландия възобнови търговския китолов, варварството продължава Любопитно

Исландия възобнови търговския китолов, варварството продължава

Изтребването става „по-хуманно“: забранено е да се убива кит пред очите на малкото му

Кой е авторът – човек или изкуствен интелект? Любопитно

Кой е авторът – човек или изкуствен интелект?

Можем ли да различим създаденото от човека от генерираното от изкуствения интелект? Нека заедно направим един експеримент.

Стотици страници култура безплатно онлайн Любопитно

Стотици страници култура безплатно онлайн

ЮНЕСКО отвори световната дигитална библиотека на 7 езика

Италия планира да построи най-дългия висящ мост в света до Сицилия Любопитно

Италия планира да построи най-дългия висящ мост в света до Сицилия

Мечтите за този проект съществуват още от времената на Древния Рим