Подкрепете ни!




Светът в тебСтанислава Цветкова / 15 април 2019

Геше Майкъл Роуч - шлифоващият диаманти

Монахът милионер за пътя си от университета в Принстън през мъдростта на Тибет до бизнеса със скъпоценности

Геше Майкъл Роуч - шлифоващият диаманти


Цялата статия е публикувана в брой 10/2016 г. на Списание 8

Геше Майкъл Роуч е будистки монах, но това е само най-съществената точка от един много дълъг път. За разлика от обратната последователност на събитията при толкова други хора, след като се посвещава на монашеството, той става и един от основателите на диамантената компания „Андин Интернешънъл“. Стартирала без почти никакви средства, тя достига годишни продажби от 250 милиона долара, преди през 2009 г. да бъде продадена на един от най-богатите хора в САЩ – милиардера Уорън Бъфет. Историята на компанията и как Геше Майкъл се е озовал там можете да прочетете в неговия световен бестселър „Шлифоващият диаманти“. Тибетският учител пътува по цял свят, за да учи хората да прилагат четирите негови основни принципа, за да си осигурят успех в бизнеса и личните взаимоотношения. През 2016 година това начинание го доведе и в София, където отговори на въпросите на Списание 8


- Г-н Роуч, как бихте се представили накратко пред тези от читателите ни, които все още не са чували за вас?
- Отраснал съм в Америка, учих в Принстънския университет, щата Ню Джърси. Майка ми се разболя от рак и напуснах университета. Реших да замина за Индия, където да открия истината за живота и смъртта. Срещнах се с тибетски лами и влязох в техния манастир „Сара Мей“ – най-големия в Тибет. Прекарах там 25 години, а накрая имах финален изпит, който продължи 3 седмици - 1300 монаси задаваха най-различни въпроси на тибетски език. Бях първият западен човек, който премина успешно теста от 600 години! След като той приключи, един от ламите дойде при мен и ми каза: „За теб има специален втори изпит, защото си чужденец.“ Трябваше да отида в Ню Йорк и да започна бизнес. Не разбирах защо трябва да го правя - отвърнах му, че първо, мразя Ню Йорк и второ - мразя бизнеса. На всичко отгоре заръките му бяха да бъде търговия с диаманти, а за тях по онова време не знаех абсолютно нищо. Нищо!

Въпреки това той продължи да настоява, че трябва да замина и да направя 1 млн. долара в рамките на една година, а след това с парите да помагам на бежанци и на хора в нужда. На въпроса ми защо да правя това, отговорът беше: „Защото трябва да докажеш, че разбираш как можеш да промениш бъдещето, прилагайки наученото в манастира.“


Съгласих се. Заминах за Ню Йорк и го направих. Компанията достигна продажби до 250 млн. долара годишно и през 2009 г. я продадохме. Хората ме питат как съм постигнал всичко това. Тогава започвам да ги уча на моите четири прости стъпки, които следвам и прилагам за всичко, което искам. С тях хората могат да получават от живота това, което желаят най-силно. 

- Говорите много често за значението на кармата. Какво представлява тя за вас?
- Аз всъщност не използвам думата „карма“, защото хората не я разбират правилно. За нея са създадени много грешни идеи. Всеки човек създава семена в ума си, а от тях порастват кълнове. Тези семена са нашите мисли, действия, емоции, те рефлектират върху нашето съзнание и подсъзнание и впоследствие виждаме отражението от тях като резултат в реалния живот. 

Ще ви дам пример. Преди няколко години бях в Мексико. Това е бедна страна и хората ме питаха как могат да променят нейната икономика и развитие. Едно общество може да протестира, да спори с правителството и да му се противопоставя. Но това не е решението. Ако искам да променя държавата си, трябва да се опитвам да засявам повече добри семена в моя собствен ум и да помагам повече на другите хора. Причината да се сблъсквам с корупция в държавата си е, че явно създавам някакъв вид корупция в собствения си ум. Човек може да протестира срещу даден проблем и да отиде в затвора. Преживял съм и това... Но също така можеш да промениш своите собствени семена и когато това семе покълне и се отвори, светът се променя. 

Ние приличаме на учени. Те казват, че за всичко има причина, а ламите в манастира твърдят същото. Така че каква е причината за първия миг от този живот на един човек? Аз не приемам теорията за Големия взрив. Не приемам, че „нещо“ може да дойде от „нищо“. Ако се връщаме час по час назад, ще достигнем първия момент на съзнателен живот в това тяло. Трябва да има първопричина за него и аз вярвам, че това е последният момент от предишния живот. Но вървейки напред, правейки добро, ние посаждаме семена, които на всеки 24 часа се удвояват. И така, когато достигнем до последния си ден, имаме много семена, които още не са покълнали, не са се отворили. А във Вселената не е възможно едно семе да бъде унищожено. То ще покълне през следващия ни живот. 

- А как да се справяме с „лошите“ семена в ума си?
- Преподавам един много простичък метод и главната му същност е да дадем обещание, че няма да направим допуснатата грешка отново. Например, ако съм откраднал дори само веднъж, след това неминуемо ще загубя много неща в живота си. И трябва да обещая, че никога повече няма да крада от друг човек. И наистина да го спазя! 

- За мнозина ключът към щастието и просперитета се крие в благодарността, която изпитваме, за всичко, което ни се случва в живота. Какво мислите за това?
- Вярно е, аз твърдя същото. Има четири стъпки за посаждане на добра карма и четвъртата е най-важна – да бъдеш благодарен на хората, които са ти помогнали, в това число на себе си. Моят духовен учител ме научи да съм благодарен към себе си. Ако през деня сте направили десет грешни действия и едно добро дело, когато си легнете вечерта, не бива да мислите само за всички грешки, а точно за едното добро и да бъдете благодарни. Това е изключително трудно за повечето хора – да са благодарни на себе си. А е умение, на което трябва да се научим, защото всичко, свързано с кармата, се основава на благодарността! Ако я изпитваме, добрите семена ще се отварят и ще получаваме това, за което копнеем. Това е водата за нашето семе, с това го активираме. 

Цялата статия е публикувана в брой 10/2016 г. на Списание 8
Купи броя от тук

7 съвета за справяне с разочарованието Светът в теб

7 съвета за справяне с разочарованието

Отнасяте се към себе си като към машина и забравяте, че вниманието, грижата и самоизключването също са важни

Нищо в живота не си струва, ако не поемате рискове. Нищо. Светът в теб

Нищо в живота не си струва, ако не поемате рискове. Нищо.

Дензъл Уошингтън за куража да продължим напред, дори когато ни се струва, че сме се провалили

Садгуру претърпя спешна мозъчна операция Светът в теб

Садгуру претърпя спешна мозъчна операция

Възстановява се по-бързо от лекарските очаквания

Н. Казандзакис: Смъртен грях е да насилваш вечните закони Светът в теб

Н. Казандзакис: Смъртен грях е да насилваш вечните закони

Твой дълг е да следваш с доверие безсмъртния ритъм

Пролетното равноденствие е магическо време Светът в теб

Пролетното равноденствие е магическо време

Това е ден на чиста енергия, в който да поправите грешките и да създадете слънчево бъдеще за себе си

Пролетното равноденствие: ново начало Светът в теб

Пролетното равноденствие: ново начало

Днес излезте на слънце, умиротворете се със светли мисли, споделете желанията си с Вселената и благодарете на Живота

Запазете мълчание, защото светът на тишината е огромна пълнота Светът в теб

Запазете мълчание, защото светът на тишината е огромна пълнота

Руми: Отвъд представите ни за погрешно и правилно има поле, ще се срещнем там

Молитвата пребори хероина Светът в теб

Молитвата пребори хероина

След 10 години тежки битки, след 10 комуни и престой в лудница Иво се измъква от пипалата на наркотиците благодарение на вярата в Бог

На гости на свети Никола Светът в теб

На гости на свети Никола

Светецът чудотворец се явява насън на Ангел Рафаилов и му посочва точното място, на което да направи манастир

Ще дойде ли времето, когато няма да имате нужда от ваканция? Светът в теб

Ще дойде ли времето, когато няма да имате нужда от ваканция?

Нека не бягаме от живота, а да го превърнем в пътуване, от което не искаме да си почиваме

Човек не е длъжен кротко да приема това, което съдбата му дава Светът в теб

Човек не е длъжен кротко да приема това, което съдбата му дава

Съветите на „ангелското“ същество от „по-високо измерение“Крион

Върнете болката, която сте взели от родителите си, тя не е ваша Светът в теб

Върнете болката, която сте взели от родителите си, тя не е ваша

К. Типинг: Не лишавайте предците си от възможността да извървят своя кармичен път

Това, което сега носи удоволствие в големи дози, ще се превърне в болка Светът в теб

Това, което сега носи удоволствие в големи дози, ще се превърне в болка

Е.П.Блаватска: Никой освен вас самите не може да ви помогне