Подкрепете ни!




Светът в теб9 април 2021

Какво казват най-лошите ви мисли за вас

Просто вярвайте в себе си и знайте - скоро ще разберете всичко

снимка: iStock
снимка: iStock


Казват, че ние самите сме си най-лошите врагове. Така е. Само си спомнете колко често си казвате наум, че сте глупави, колко пъти сте се карали на самите себе си, че трябва незабавно да отслабнете или за несвършена работа. Колко често ви обзема чувството, че никой в това помещение не ви харесва (независимо дали сте имали действително доказателство, че това твърдение е вярно). Това самоупрекване се случва непрекъснато. Мислите също могат да бъдат лоши навици. А лошите мисли могат да бъдат особено опасни, защото често изглеждат абсолютно нормални. Но колкото и невинни да изглеждат, те могат да хвърлят буреносни облаци върху целия ви живот и да ви докарат до депресия. Без да разберете, че бурята в чаша вода я правите вие.

Трябва да се научите да различавате самобичуващите гласове на егото в главата си и да ги обуздавате. След като веднъж се научите да ги разпознавате, вие по-лесно ще можете да излизате извън властта им. Ето най-често шептящите ни в главата обвинителни конструкции.
„Защо това все на мен се случва?“
„Животът не трябва да е труден.“
„Имам най-лошия късмет“
„Светът днес е срещу мен.“
Уволняват ви, гаджето ви ви зарязва или ви се сопва барманката в заведение, която греши с поръчката ви. Започвате да се чудите дали пък светът не е организирал заговор срещу вас. Няма значение какво сте направили или не сте, за да ви уволнят, и няма значение какво бихте могли да направите, за да спасите връзката си. И най-вече - изобщо не ви пука какво може да е преживяла барманката, за да е толкова кисела и нещастна. Казвате си, че сте напълно невинни, а животът непрекъснато ви сервира л...а.

Всички сме виновни за това до известна степен. Нормално е понякога да се чувствате безпомощни и нещастни. Но когато интерпретирате която е да е негативна ситуация единствено като случила се "с" вас и "против" вас, вие пренебрегвате контрола или отговорността, които сте имали преди да назрее критичния момент. Вместо да видите трудната ситуация като естествена част от живота и да се изправите пред предизвикателството, вие вярвате, че има нещо, което изначално не е наред с вас, вашия шеф, бившето ви гадже и живота ви като цяло.
„Нищо не върви по план.“
„Животът ми винаги е извън контрол.“
Вероятно сте маниакално планиращи и имате проблеми с пускането. Животът е неконтролируем по своята същност. Понякога нещата просто се случват. Случайните събития са част от живота и най-доброто, което можем да направим, е да планираме да преодолеем тези неочаквани бури. И все пак много от нас губят живота си, притеснявайки се за неща, които не можем да променим или контролираме. Ако не можете да промените човек или ситуация, приемете тази реалност. Когато се случи неочакваното, научете се да идентифицирате това, което не можете да контролирате (т.е. гаджето, икономиката, липсата на възможности за работа и т.н.) и след това се справете с това, което можете да контролирате (намерете ново гадже, възобновете обучението си, започнете собствен бизнес).

Планирането е добро нещо, но разберете, че ви трябва и гъвкавост в живота, защото колкото и да се опитвате да се придържате към даден план, животът ще ви отведе където си поиска.

„Не искам да ги обиждам.“
„Надявам се да ме харесат.“
„Изглеждам ли глупав?“
Вие поставяте щастието на другите пред вашето, вероятно така измервате собствената си стойност. Всички обичаме да ни харесват, но е важно да разберем, че не всеки ще го направи и дори е ПО-ВАЖНО да разберем, че това е в наша полза. Неизбежно е по пътя да се сблъскваме с хора, които не ни харесват - често без никаква основателна причина. Да търсим любовта и одобрението на всеки, когото срещаме, означава да се настроим за сериозни разочарования. Трябва да знаете собствената си стойност и да се оцените сами.
„Не мога да бъда щастлив, докато не взема това под контрол.“
„Трябва да бъда най-добрият.“
„Трябва да отслабна.“
„Това не е достатъчно добро.“
Много вероятно е да сте перфекционист. Това е най-отровната категория от всички. Тази парадигма ви държи в психически затвор, където не ви е позволено да правите грешки - една грешна стъпка и вие стигате моментално до психологическия еквивалент на бичуването. За вас става изключително трудно да завършите всичко, което започнете, тъй като всеки незначителен недостатък на нещото, което правите или ще ви накара да се почувствате, че не сте достатъчно добри, или че целият проект не си струва и затова няма да го завършите. С тези мисли никога няма да бъдете добри към себе си. Ще застанете пред огледалото си и ще се мразите страстно като враг. Не можете да си представите, че може да сте щастливи, докато не загубите тези излишни килограми. Простата истина е, че съвършенството не съществува и поради тази причина е непостижимо. Тъжното последствие от мисълта, че всичко, което е по-малко от перфектно, не е достатъчно добро, е, че вие ​​от сърце ще вярвате, че никога няма да бъдете достатъчно добри.

„Не знам какво правя.“
„Чувствам се като дете в тялото на възрастен.“
„Не съм откровен за това.“
Вероятно изпитвате стандартната екзистенциална криза, която идва с липсата на устойчив и трениран гръбнак, поне не когато става въпрос да заложите на самите себе себе си. Вероятно никога не сте вземали осъзнатото решение да вярвате в себе си. Вместо това сте вярвали в тезата, че вярата в себе си идва от някакъв външен източник или от крайъгълен камък. Вярата в себе си не е нещо, в което се спъвате в крайна сметка, а решение, което вземате всеки ден, когато сте изправени пред трудни решения. 

Една от най-големите заблуди за израстването е, че щом се случи, изведнъж знаем точно какво правим. Вълшебно, под светкавиците на мъдростта ние разгадаваме живота си и изведнъж се превръщаме в самоуверените, балансирани възрастни, каквито винаги сме искали да бъдем. 
За съжаление това не работи по този начин. Вероятно ще се чувствате малко изгубени и несигурни до края на живота си. Първо ще става въпрос за вашата кариера, след това ще бъде за любов, след това за успех, след това за деца, след това за остаряване и накрая за смърт. Просто съмненията никога не свършват. 

Може да звучи като лоша новина, но не е така. Това е просто животът. Осъзнайте, че никой не очаква от вас да знаете какво и защо правите във всеки един момент. Знайте, че сте изключителни, умни, сензитивни и удивителни, за да разберете нещата сами. Просто вярвайте в себе си и знайте - скоро ще разберете всичко.

Източник

Още по темата:

Нещастието вероятно се крие в това, че се стремим усилено да не бъдем нещастни Светът в теб

Нещастието вероятно се крие в това, че се стремим усилено да не бъдем нещастни

Анна Лембке за болката и невъзможността да се радваме на малкото, защото сме пристрастени към удоволствията

Д-р Емилова ни подари втори живот Светът в теб

Д-р Емилова ни подари втори живот

Павел Благев сваля 50 кг с плодолечение и вместо да смени става, изкачва Килиманджаро и минава Ел Камино

Физически здрава 28-годишна нидерландка избра евтаназията Светът в теб

Физически здрава 28-годишна нидерландка избра евтаназията

Потребители на социалните мрежи от цял свят я разубеждават

В София на билбордовете е сатаната, стъпил върху човешки череп Светът в теб

В София на билбордовете е сатаната, стъпил върху човешки череп

Отец Владимир Дойчев громи равнодушието на общинари, клир и вярващи към пропагандата на злото

Можете да се къпете във водите на Душата на друг човек, като се взирате в очите му Светът в теб

Можете да се къпете във водите на Душата на друг човек, като се взирате в очите му

Важно е да се прави разлика между естественото охладняване и дълбоко нездравословните връзки

7 съвета за справяне с разочарованието Светът в теб

7 съвета за справяне с разочарованието

Отнасяте се към себе си като към машина и забравяте, че вниманието, грижата и самоизключването също са важни

Нищо в живота не си струва, ако не поемате рискове. Нищо. Светът в теб

Нищо в живота не си струва, ако не поемате рискове. Нищо.

Дензъл Уошингтън за куража да продължим напред, дори когато ни се струва, че сме се провалили

Садгуру претърпя спешна мозъчна операция Светът в теб

Садгуру претърпя спешна мозъчна операция

Възстановява се по-бързо от лекарските очаквания

Н. Казандзакис: Смъртен грях е да насилваш вечните закони Светът в теб

Н. Казандзакис: Смъртен грях е да насилваш вечните закони

Твой дълг е да следваш с доверие безсмъртния ритъм

Пролетното равноденствие е магическо време Светът в теб

Пролетното равноденствие е магическо време

Това е ден на чиста енергия, в който да поправите грешките и да създадете слънчево бъдеще за себе си

Пролетното равноденствие: ново начало Светът в теб

Пролетното равноденствие: ново начало

Днес излезте на слънце, умиротворете се със светли мисли, споделете желанията си с Вселената и благодарете на Живота

Запазете мълчание, защото светът на тишината е огромна пълнота Светът в теб

Запазете мълчание, защото светът на тишината е огромна пълнота

Руми: Отвъд представите ни за погрешно и правилно има поле, ще се срещнем там

Молитвата пребори хероина Светът в теб

Молитвата пребори хероина

След 10 години тежки битки, след 10 комуни и престой в лудница Иво се измъква от пипалата на наркотиците благодарение на вярата в Бог

На гости на свети Никола Светът в теб

На гости на свети Никола

Светецът чудотворец се явява насън на Ангел Рафаилов и му посочва точното място, на което да направи манастир



.