Подкрепете ни!




Светът в тебЕкатерина Ангелова / 14 юли 2021

Как да се погрижим за душата си

Отделете я от физическото тяло и започнете да я захранвате с положителни мисли

изображения: iStock
изображения: iStock


В днешно време хората отделят доста време и внимание на външния си вид. Всеки иска да изглежда добре (да отслабне, да започне да се храни здравословно, да направи разкрасителни процедури и т.н.). Не отричаме – външният вид е важен, той ни дава добро самочувствие и ни зарежда с позитивни емоции.  Но замисляли ли сте се някога за това, че душата ни също има нужда да се погрижим за нея?

Понякога се пускаме по течението и забравяме този факт, а той е не по-малко важен от грижата за физическото ни тяло и състояние. Днес ви предлагаме няколко стъпки, чрез които можете да се погрижите за душата си и да достигнете така мечтаната душевна хармония. Практикувайте, защото ползата е безспорна и всичко е във ваши ръце.

Осъзнайте душата си. Погълнати от материалното, хората често мислят за себе си само като „това тяло“, като физиката, която виждат в огледалото. Първата стъпка, чрез която можем да се погрижим за душата си, е да я идентифицираме като такава и да започнем да мислим за нея като за нашата истинска същност. Душата е онази част от нас, която не виждаме, но в действителност е истинското ни аз. Отделете душата си от физическото тяло и започнете да я захранвате с положителни мисли и намерения. Както казва актьорът Крис Прат:„Имаш душа, внимавай с нея!“

Загърбете материалното. Спрете да мислите само за пари и материални придобивки. Започнете да мислите повече и по-осъзнато за вътрешния си свят, който подобно на външните обстоятелства, се нуждае от целенасочена грижа. Издигнете душевната грижа на въображаем пиедестал и я направете приоритет в живота и ежедневието си. Обърнете се и отделяйте повече време за духовното.    



Молете се.
Молитвата е едно от най-мощните средства, съдействащи за оздравяването на нашата душа. Чрез молитвата човек изпраща мощна вибрация и се свързва с по-висшите светове и напредналите същества, които го закрилят. Доверете се на тези висши сили и се молете! Молитвата успокоява душата и помага за нейното хармонизиране.

Правете добро. Грижете се за себе си физически и духовно, но не забравяйте да бъдете добри и съпричастни и към останалите хора. Правете добро всеки път, когато ви се отдаде възможност. Не се пестете. Колкото повече добрини сътворявате, толкова по-уютно и добре ще се чувства душата ви. И не забравяйте – колкото повече добро раздавате, толкова повече ще получите в замяна. Както казва американският епископ Фултън Шеен:
„Ние губим душата си не само защото правим зли неща, но и защото пренебрегваме да правим добро“.

Научете се да прощавате. На себе си и на другите. За силата на прошката много е казано и изписано, за вибрацията, която тя носи и която помага на душата ни да се прероди. Не задържайте негативните емоции, чувства и мисли в себе си, за да не навредите на душата си. Прощавайте, подминавайте и вървете смело напред с нови сили и качествена мотивация за бъдещите ви постъпки и дела.



Медитирайте.
Медитацията, подобно на молитвата, съдържа в себе си мощна енергия и е един от най-кратките пътища до собствената ви душа. Тази практика успокоява душата и се грижи активно за нейното по-добро състояние. Медитацията може да ви свърже и отведе до невидимите светове, където да откриете свещената Мъдрост, Истина и знания, скрити от човека в обикновения триизмерен свят. Посветете част от времето си всеки ден, за да го прекарате в медитация. Не забравяйте – всеки може да медитира, стига да пожелае това. Медитацията отдавна вече не е запазена територия само за адептите и източните монаси. Тя е достъпна практика, която всеки може да усвои.

Практикувайте безусловна Любов. Законът за всемирната, божествена Любов гласи, че всеки трябва безусловно да обича и уважава себе си като божествено творение, но да обича и приема и всички останали хора като такива. Научете се да откривате добрите, божествени черти у хората около вас и да прощавате грешките им, като намерите поуките и уроците в тях. Не съдете и не обиждайте хората. Оставете негативните чувства и емоции да си отидат и съзнателно се освободете от тях, за да съхраните здравето и цялостта на душата си. Приемайте околните не като физически субекти, а като души, произлезли от божественото, и дошли на Земята, за да се учат.



Погрижете се за здравето си.
Както знаем, всички съставни части на нашето същество са свързани. За да се погрижим за душата си, е нужно да се погрижим и за цялостното (чисто физическо) здраве на нашия организъм. Бъдете отговорни към своето състояние и здраве и не забравяйте ежедневно да се грижите за него, независимо дали ще изберете да се храните по-здравословно, да правите повече упражнения, да се наспивате по-добре или нещо друго, което смятате, че не е в здравословни граници за вас. Както вярват езотериците – всяка болест започва първо на етерно ниво. Ето защо грижата за здравето и тази за душата трябва да вървят и да се развиват паралелно.

Освободете се от нещата, които ви натоварват. В грижата за душата е важно да обърнем внимание на всички аспекти на нашата вътрешна хармония. Много външни фактори се наслагват и разклащат  устойчивостта на нашето вътрешно Аз. Така например негативните новини, оплакванията на някои приятел, постоянното писукане на телефона или някакво травмиращо събитие могат да подкопаят основите на нашия вътрешен мир. Затова се опитайте да ограничите на максимум нещата, които ви натоварват емоционално и психически, независимо от какъв рода са те. Опитайте се всеки ден да оставате поне за малко в тишина, далече от телевизора и всички други устройства за комуникация. Това време ще е вашата магистрала към душата.

Практикувайте благодарност. Отделете време всеки ден да благодарите за нещата и хората, които имате в живота си, и са до вас. Благодарете за всичко, което изникне в ума ви. Изказването на благодарност повишава вибрацията ни, свързва ни с астралния свят и отеква мощно в него.



Дишайте.
Може би сте чували за специалните йога упражнения за дишане (Пранаяма) или други техники, които превръщат дишането от естествен и неосъзнат процес в център на нашето внимание и действие. Подобни дихателни упражнения са изключително полезни за здравето не само на нашето тяло, но и на душата ни. На истинското ни Аз. Така че обърнете внимание на дишането и започнете да го правите съзнателно.

Освежаващ душ. Този съвет представлява елементарна ежедневна практика, но е хубаво да се знае, че всеки път, когато чувстваме някакво напрежение, неудовлетворение, душевна мъка или друго негативно състояние, един освежаващ душ би помогнал и подобрил ситуацията за нас. Поне малко.  

Излизайте сред природата. Контактът с природата е истински лек за душата. В забързаното ежедневие често пропускаме тази така необходима среща, но е добре да осъзнаем това и да започнем все по-често да осъществявам връзка с природата, нейните творения и блага. Това неминуемо ще се отрази добре на душата ни, нейната хармония и вътрешен мир.

Още по темата:

Физически здрава 28-годишна нидерландка избра евтаназията Светът в теб

Физически здрава 28-годишна нидерландка избра евтаназията

Потребители на социалните мрежи от цял свят я разубеждават

В София на билбордовете е сатаната, стъпил върху човешки череп Светът в теб

В София на билбордовете е сатаната, стъпил върху човешки череп

Отец Владимир Дойчев громи равнодушието на общинари, клир и вярващи към пропагандата на злото

Можете да се къпете във водите на Душата на друг човек, като се взирате в очите му Светът в теб

Можете да се къпете във водите на Душата на друг човек, като се взирате в очите му

Важно е да се прави разлика между естественото охладняване и дълбоко нездравословните връзки

7 съвета за справяне с разочарованието Светът в теб

7 съвета за справяне с разочарованието

Отнасяте се към себе си като към машина и забравяте, че вниманието, грижата и самоизключването също са важни

Нищо в живота не си струва, ако не поемате рискове. Нищо. Светът в теб

Нищо в живота не си струва, ако не поемате рискове. Нищо.

Дензъл Уошингтън за куража да продължим напред, дори когато ни се струва, че сме се провалили

Садгуру претърпя спешна мозъчна операция Светът в теб

Садгуру претърпя спешна мозъчна операция

Възстановява се по-бързо от лекарските очаквания

Н. Казандзакис: Смъртен грях е да насилваш вечните закони Светът в теб

Н. Казандзакис: Смъртен грях е да насилваш вечните закони

Твой дълг е да следваш с доверие безсмъртния ритъм

Пролетното равноденствие е магическо време Светът в теб

Пролетното равноденствие е магическо време

Това е ден на чиста енергия, в който да поправите грешките и да създадете слънчево бъдеще за себе си

Пролетното равноденствие: ново начало Светът в теб

Пролетното равноденствие: ново начало

Днес излезте на слънце, умиротворете се със светли мисли, споделете желанията си с Вселената и благодарете на Живота

Запазете мълчание, защото светът на тишината е огромна пълнота Светът в теб

Запазете мълчание, защото светът на тишината е огромна пълнота

Руми: Отвъд представите ни за погрешно и правилно има поле, ще се срещнем там

Молитвата пребори хероина Светът в теб

Молитвата пребори хероина

След 10 години тежки битки, след 10 комуни и престой в лудница Иво се измъква от пипалата на наркотиците благодарение на вярата в Бог

На гости на свети Никола Светът в теб

На гости на свети Никола

Светецът чудотворец се явява насън на Ангел Рафаилов и му посочва точното място, на което да направи манастир

Ще дойде ли времето, когато няма да имате нужда от ваканция? Светът в теб

Ще дойде ли времето, когато няма да имате нужда от ваканция?

Нека не бягаме от живота, а да го превърнем в пътуване, от което не искаме да си почиваме

Човек не е длъжен кротко да приема това, което съдбата му дава Светът в теб

Човек не е длъжен кротко да приема това, което съдбата му дава

Съветите на „ангелското“ същество от „по-високо измерение“Крион