Подкрепете ни!




Светът в теб14 декември 2021

12 сигнала от тялото ни за вътрешни емоционални проблеми

Ръцете болят от липса на прегръдка, колената - от раздуто его, вратът - от гняв и неприемане


снимка: iStock
снимка: iStock
Нашето тяло е сложен механизъм, който чувствително реагира не само на външни, но и на вътрешни фактори. Д-р Сюзън Бабел, психолог, експерт, работещ дълги години с пациенти с депресивни състояния, има интересна теория за сигналите, които ни изпраща тялото, когато душевният и емоционалният ни свят е дестабилизаран. Бабел вярва, че дискомфортът и болката могат да бъдат сигнали за вътрешни преживявания – тайни страхове, нерешени проблеми. Хроничната болка е симптом на стрес и емоционални проблеми, особено когато всичко е наред с физиологията и няма видими причини за болка. 

Глава

Всяко главоболие идва от прекомерно усилие. Това може да бъде безпокойство за крайния резултат, чести притеснения за дреболии, дребнавост, свръхконтрол, постоянно бързане.
Решение: Оставете си време за себе си всеки ден. Позволете си да се отпуснете и да не се тревожите за работата известно време. Почивайте си и не се укорявайте за това. Тези минути на "престой" само ще увеличат вашата производителност. И главата няма да боли.

Врат

Дискомфортът в областта на шията символизира степента на гняв към другите, тежестта на раздразнение заради собственото ни несъвършенство. Вратът ни боли, когато не можем да простим на някого или на себе си.
Решение: Преразгледайте отношението си към себе си и другите. В повечето случаи хората не искат да ви обидят или наранят, просто егото така тълкува действията им спрямо вас и ги превръща в злодеи във вашето съзнание. Не е нужно да отговаряте и на собствените си строги очаквания от вас самите. Гледайте на света по-леко и по-ведро и се научете да прощавате. Също така е важно да мислите по-често за нещата, които обичате.

Рамене

Болката в рамото показва, че носим тежък емоционален товар, подложени сме на голям емоционален натиск. Може би някой от нашето обкръжение ни пресира. Или не можем да вземем важно решение и то тежи на плещите ни.
Решение: Опитайте да споделите притесненията си с близък приятел. Ще се почувствате облекчени. Дори ако просто само изговорите наболелите си проблеми, това вече ще ви помогне да не носите тази тежест сами. Или може би докато говорите ще ви се отворят очите за простото решение на казуса.

Горната част на гърба

Болката в тази област показва липса на емоционална подкрепа, липса на близки хора около вас, които да споделят тегобите ви. Подсъзнателно се чувствате необичани или подценени.
Решение: Общувайте повече с различни хора. Не се зацикляйте върху себе си, бъдете открити и приятелски настроени. Запознайте се с нови личности, вървете на среща. И най-важното, не потискайте чувствата на привързаност в себе си.

Долната част на гърба, кръст

Ако постоянно се тревожим за пари и имоти, кръстът ни може да ни заболи. Може би тайната ви завист към хора, които живеят богато и в изобилие не ви дава мира. Или пък близките постоянно ви карат да се тревожите за финансовата част на битието като ви натякват, че парите все не стигат.
Решение: Щастието не е в парите - колкото и банално да звучи, но е така. Спрете да се тревожите - най-хубавите неща в живота са безплатни! Правете това, което обичате. Бизнесът, ако вложите душата и сърцето си в него, не само ще ви донесе удоволствие и удовлетворение, но и осезаеми дивиденти в бъдеще.

Лакти

Болката в лакътя показва липса на гъвкавост, твърде инатливо нежелание за компромис. Най-вероятно се съпротивлявате на някои важни промени в живота. Или подсъзнателно се страхувате да приемете нещо ново.
Решение: Животът понякога може да ви се стори твърде тежък. Само изглежда, че е така. Може би просто усложнявате нещата. Бъдете гъвкави – не губете енергия в борба с това, което не можете да контролирате и да промените.

Ръце

Ръцете болят, когато се нуждаем от сърдечно приятелство, когато дълго време живеем без прегръдки. Когато липсва релаксация и простичко общуване с други хора. Ако ръцете ви болят, това е сигнал, че е време да излезете от затворения си свят.
Решение: Опитайте се да създадете нови приятелства. Обядвайте с колега. Вървете на мач или на концерт. Почувствайте се частичка от тълпата. Работете над поведенческите си слабости - учете се да завързвате разговор с нови хора, защото няма как да знаете къде ще срещнете ново истинско приятелство.

Бедра

Болките в тази област мъчат онези, които са привързани към предвидимостта на живота и зоната на комфорт. Предизвикани са от патологичен страх от промяна и нежелание за изменение на установения ред на нещата, постоянна съпротива срещу новото.
Решение: Не се съпротивлявайте на естествения поток на живота. Животът е динамичен, променлив и следователно - интересен. Мислете за промяната като за вълнуващо приключение. И не отлагайте важните решения за по-късно.

Колене

Болката в коляното най-вероятно е признак на твърде раздуто его. Коленете ни болят, когато мислим твърде много за себе си и твърде малко за другите, когато твърдо и безкомпромисно вярваме, че светът се върти около нас.
Решение: Огледайте се - не сте сами на планетата. Бъдете внимателни към другите. Влушайте се какво ви казва партньора ви, помогнете на майка си, заместете колежката си. Помагайте често на хората. Можете да извършвате доброволчески дейности.

Прасец

Болката в тази област е признак на силно емоционално претоварване. Дискомфортът идва от силно чувство за собственичество по отношение на друг човек - желание да бъде подчинен, любовни преживявания, мъчителна, ослепяваща ревност.
Решение: Трябва да се научите да се доверявате на своята сродна душа. Отпуснете се и спрете да контролирате любимия човек, не се самонавивайте. И може би е дошло времето да се откажете от старите, остарели привързаности.

Глезени

Болката в глезена означава, че често забравяме за себе си и се отказваме от удоволствието. Може би работата отнема цялото ни време или сме прекалено небрежни към желанията си, като непрекъснато ги изместваме на заден план.
Решение: Време е да се поглезите. Купете си каквото ви душа иска, наспете се, опитайте скъпо лакомство. Забравете за кариерата си за известно време и помислете за романтични отношения, например. Или планирайте някое мечтано от дълго време пътуване.

Стъпала

Причината за болката в стъпалата може да е дълбока апатия. Сякаш тялото ни отказва да отиде по-далеч, сякаш се страхуваме от живота и не виждаме смисъл да вървим напред. Когато подсъзнателно мислим, че всичко е лошо и животът ни е пълен провал, стъпалата ни болят.
Решение: Научете се да обръщате внимание на малките радости в живота, красотата на околния свят и хората. Насладете се на вкусовете, миризмите, вятъра и слънцето. Вземете си домашен любимец или си намерете интересно хоби. Напълнете живота си. Избягвайте тъжните спомени и се усмихвайте по-често. Търсете радостта в живота всеки ден.

Източник

Повече по темата прочети в този брой


Още по темата:

Какво е истинска молитва? Светът в теб

Какво е истинска молитва?

Садгуру: Вие мислите, че Бог е инструмент за постигане на удобство, богатство, власт и удоволствие

Няма значение колко опасен е пътят пред нас. Той е по-добър от този обратно. Светът в теб

Няма значение колко опасен е пътят пред нас. Той е по-добър от този обратно.

Емет Фокс: Ако нямате време за молитва и медитация, ще имате много време за болести и неприятности

Дете, оперирано от тумор, набира средства за други пациенти с тумор Светът в теб

Дете, оперирано от тумор, набира средства за други пациенти с тумор

8-годишният Рави изпя прекрасна песен в „Британия търси талант“, подкрепян от лекари, приятели и роднини

Планираме ли собствения си живот, преди да се родим? Светът в теб

Планираме ли собствения си живот, преди да се родим?

Душите ни може да подготвят сцената за определени уроци или възможности

Промени себе си, промени света Светът в теб

Промени себе си, промени света

Водена от Джо Диспенза медитация е преведена на български език

Доброто е заразно Светът в теб

Доброто е заразно

Винаги можете да помогнете на хора в затруднено положение, само да поискате

Нещастието вероятно се крие в това, че се стремим усилено да не бъдем нещастни Светът в теб

Нещастието вероятно се крие в това, че се стремим усилено да не бъдем нещастни

Анна Лембке за болката и невъзможността да се радваме на малкото, защото сме пристрастени към удоволствията

Д-р Емилова ни подари втори живот Светът в теб

Д-р Емилова ни подари втори живот

Павел Благев сваля 50 кг с плодолечение и вместо да смени става, изкачва Килиманджаро и минава Ел Камино

Физически здрава 28-годишна нидерландка избра евтаназията Светът в теб

Физически здрава 28-годишна нидерландка избра евтаназията

Потребители на социалните мрежи от цял свят я разубеждават

В София на билбордовете е сатаната, стъпил върху човешки череп Светът в теб

В София на билбордовете е сатаната, стъпил върху човешки череп

Отец Владимир Дойчев громи равнодушието на общинари, клир и вярващи към пропагандата на злото

Можете да се къпете във водите на Душата на друг човек, като се взирате в очите му Светът в теб

Можете да се къпете във водите на Душата на друг човек, като се взирате в очите му

Важно е да се прави разлика между естественото охладняване и дълбоко нездравословните връзки

7 съвета за справяне с разочарованието Светът в теб

7 съвета за справяне с разочарованието

Отнасяте се към себе си като към машина и забравяте, че вниманието, грижата и самоизключването също са важни

Нищо в живота не си струва, ако не поемате рискове. Нищо. Светът в теб

Нищо в живота не си струва, ако не поемате рискове. Нищо.

Дензъл Уошингтън за куража да продължим напред, дори когато ни се струва, че сме се провалили

Садгуру претърпя спешна мозъчна операция Светът в теб

Садгуру претърпя спешна мозъчна операция

Възстановява се по-бързо от лекарските очаквания

Н. Казандзакис: Смъртен грях е да насилваш вечните закони Светът в теб

Н. Казандзакис: Смъртен грях е да насилваш вечните закони

Твой дълг е да следваш с доверие безсмъртния ритъм