Подкрепете ни!




Светът в теб16 март 2022

Мошениците в Tinder

5 тактики на злодея, които трябва да знаете, за да не станете жертва на „романтична измама“


Снимка: Остин Дистел, Unsplash
Снимка: Остин Дистел, Unsplash
Във фаворита в класациите за документален филм на Netflix - The Tinder Swidler три жени описват как са били измамени от осъдения мошеник Саймън Левиев (роден като Шимон Хают), след като са го срещнали в най-известното приложение за запознанства.
Касандра Крос, асоцииран декан на Факултета по креативни индустрии, образование и социална справедливост в Куинсландския технологичен университет, дава интересни препоръки в The Conversation как да не се подхлъзнем в социалните платформи и да паднем в мрежите на
„усмихващия се злодей".  

Филмът дава подробен и дълбоко личен разказ за това как Левиев използва Tinder, за да се свърже с жертвите си и в крайна сметка да ги измами като им измъкне стотици хиляди долари. Проучвам романтичните измами повече от десетилетие. Чувала съм болезнените и травмиращи истории на стотици жертви. Въпреки че всяка история е уникална, има общи фактори и някои по-широки уроци, които трябва да научите.

The Tinder Swindler е мощен пример за това какво може да се обърка, но на какво ни учи по отношение на романтичните измами и как можете да избегнете да станете следващата жертва?


Какво е романтична измама?

Романтичните измамници използват прикритието на личната връзка, за да експлоатират доверието на жертвата си и да спечелят финансови облаги (и/или достъп до лична или класифицирана информация).
Обикновено това се случва онлайн, чрез уебсайт, приложение за запознанства или платформа за социални медии. В много случаи жертвата и нарушителят никога не се срещат. Въпреки това, както показва The Tinder Swindler, това може да се случи и когато отношенията се превърнат от виртуални в реални.

Романтичните измамници използват набор от изкусни техники за подхлъзване и оплитане, практики на социално инженерство и тактики за психологическо насилие, за да получат желаното от жертвите си.

Левиев успешно манипулира няколко жени, представяйки се за син на диамантен магнат, преди да им „сподели", че семейството му е било насилствено заплашвано и да помоли жертвите си да теглят заеми от негово име, за да помогнат за справяне с предполагаема извънредна ситуация с цел запазване сигурността на близките му.

Всяко негово действие е било умишлено и целенасочено. Ето някои типични тактики, използвани от Левиев:
  • Създава атрактивен профил и идентичност, които излъчват власт, богатство и висок социален статус.
  • Набелязаните жертви биват омагьосани от „любовна бомба" - помпозни изрази на обич, бързичко преминаване към „сериозна връзка" и подробно обсъждане на бъдещето „заедно".
  • Изведнъж се появява „спешен случай", който изисква незабавна финансова помощ – това може да е бизнес ситуация, медицински проблем или проблем с наказателното правосъдие, като например твърдението, че вашият човек е бил арестуван в чужбина.
  • Ескалация на финансовите изисквания с течение на времето - обикновено жертвата бива настойчиво молена да преведе пари, да регистрира кредитни карти или да тегли банкови заеми.
  • Често присъстват заплахи, сълзливи кандърми, понякога има малтретиране или принуждаване на жертвата по друг начин, ако откаже.


Защо жертвите изпращат пари?

Когато слушате за всички тези безумия от безопасния си диван в хола, е лесно да кажете „Никога не бих се хванала на това“. Но не трябва да подценяваме способността на квалифицирания злодей да идентифицира слабост или уязвимост и да ги експлоатира безмилостно.

Купища изледвания и анализи на подобни случаи извеждат няколко общи черти на подходящите за жертва на романтична измама личности. Най-характерната е, че хората с по-високи нива на „романтични" очаквания или които вярват безрезервно в идеята за „истинската любов", са по-склонни да станат жертви.

Няколко жертви - мои събеседници, можаха да идентифицират конкретна причина, която ги е подтикнала към първоначалното им решение да се свържат с мошеник. Понякога това е приключила предишна връзка или промяна в житейските обстоятелства (като пенсиониране, пораснали деца, напускащи дома). В много случаи решението за част от секундата да плъзнете пръста си надясно в нечий профил или да отговорите на приятелско съобщение, може да промени живота ви завинаги.

Нивото на уязвимост към измама не е статично. Може да се променя на месечна, седмична или дори ежедневна база. Много жертви не биха били измамени, ако са видели съобщението по друго време. Злодеите се насочват към стотици жертви с надеждата поне една от тях да клъвне.

Според моето изследване, много мошеници използват техники за психологическо насилие, подобни на тези, които често се срещат при домашното насилие. Нарушителите могат да попречат на жертвите да общуват със семейството и приятелите си, да ги бомбардират със съобщения, за да монополизират вниманието им, или да ги малтретират словесно, за да ги накарат да се чувстват безполезни. Всички тези тактики нарушават способността на жертвата да мисли ясно за ситуацията си или да потърси помощ.

„Никога не бих си паднала по такъв"

Никоя жертва не се събужда сутрин с мисълта „Днес ще дам всичките си пари“. Това е резултат от старателен процес на оплитане в лъжи и подхлъзване. Мошениците, след като са спечелили доверието на жертвата си, често създават реалистично изглеждащи договори, банкови извлечения или официални писма, за да оправдаят исканията си за пари.

Те обикновено ще представят тези искания едновременно като спешни и тайни, както в случая със „спешната ситуация в областта на сигурността“ на Левиев, в която той твърди, че се опитва да договори бизнес сделки, докато се укрива. Тази тактика намалява способността на жертвата да реагира рационално или да търси съвет отвън.

Жертвите на романтични измами страдат от широк спектър негативни въздействия, включително срам и социална стигма. Те често са обвинявани и държани отговорни за финансовите си загуби до момента и този стереотип намалява вероятността те да докладват за подобни престъпления.

Как мога да предотвратя това да ми се случи?

В онлайн запознанствата повечето хора не се притесняват, че ги грози финансова измама. Трудно е обаче да разбереш, дали някой в ​​приложението наистина е този, за когото се представя. В повечето случаи става дума просто за виртуален флирт.

Настоящите съвети за предотвратяване на измами се фокусират върху пренасянето на връзката в реалния свят веднага щом се почувствате готови за това. Всички знаят правилото: „Никога не давайте пари на някой, когото не сте срещали лице в лице". Но в The Tinder Swindler този съвет е излишен, тъй като Левиев, подобно на много други мошеници, е персонаж от реалния живот, който  съответства на неговия дигитален профил.

Истината е, че решеният на всичко измамник може да разшири своите онлайн лъжи в офлайн света. Да се ​​срещнете с някого лично, да проучите произхода му и да направите обратно търсене на изображение в снимката на потребителския му профил - да, всичко това са добри съвети – но не са сигурни.

В крайна сметка измамата почти винаги е свързана с пари. Затова помислете за мотивите зад всяка молба за финансова помощ и никога не изпращайте пари, които не можете да си позволите да загубите. През 2020 г. австралийците загубиха повече от 131 милиона австралийски долара от любовни измами. Това е тежка цена за преследване на „истинската любов".

Още по темата:

Нещастието вероятно се крие в това, че се стремим усилено да не бъдем нещастни Светът в теб

Нещастието вероятно се крие в това, че се стремим усилено да не бъдем нещастни

Анна Лембке за болката и невъзможността да се радваме на малкото, защото сме пристрастени към удоволствията

Д-р Емилова ни подари втори живот Светът в теб

Д-р Емилова ни подари втори живот

Павел Благев сваля 50 кг с плодолечение и вместо да смени става, изкачва Килиманджаро и минава Ел Камино

Физически здрава 28-годишна нидерландка избра евтаназията Светът в теб

Физически здрава 28-годишна нидерландка избра евтаназията

Потребители на социалните мрежи от цял свят я разубеждават

В София на билбордовете е сатаната, стъпил върху човешки череп Светът в теб

В София на билбордовете е сатаната, стъпил върху човешки череп

Отец Владимир Дойчев громи равнодушието на общинари, клир и вярващи към пропагандата на злото

Можете да се къпете във водите на Душата на друг човек, като се взирате в очите му Светът в теб

Можете да се къпете във водите на Душата на друг човек, като се взирате в очите му

Важно е да се прави разлика между естественото охладняване и дълбоко нездравословните връзки

7 съвета за справяне с разочарованието Светът в теб

7 съвета за справяне с разочарованието

Отнасяте се към себе си като към машина и забравяте, че вниманието, грижата и самоизключването също са важни

Нищо в живота не си струва, ако не поемате рискове. Нищо. Светът в теб

Нищо в живота не си струва, ако не поемате рискове. Нищо.

Дензъл Уошингтън за куража да продължим напред, дори когато ни се струва, че сме се провалили

Садгуру претърпя спешна мозъчна операция Светът в теб

Садгуру претърпя спешна мозъчна операция

Възстановява се по-бързо от лекарските очаквания

Н. Казандзакис: Смъртен грях е да насилваш вечните закони Светът в теб

Н. Казандзакис: Смъртен грях е да насилваш вечните закони

Твой дълг е да следваш с доверие безсмъртния ритъм

Пролетното равноденствие е магическо време Светът в теб

Пролетното равноденствие е магическо време

Това е ден на чиста енергия, в който да поправите грешките и да създадете слънчево бъдеще за себе си

Пролетното равноденствие: ново начало Светът в теб

Пролетното равноденствие: ново начало

Днес излезте на слънце, умиротворете се със светли мисли, споделете желанията си с Вселената и благодарете на Живота

Запазете мълчание, защото светът на тишината е огромна пълнота Светът в теб

Запазете мълчание, защото светът на тишината е огромна пълнота

Руми: Отвъд представите ни за погрешно и правилно има поле, ще се срещнем там

Молитвата пребори хероина Светът в теб

Молитвата пребори хероина

След 10 години тежки битки, след 10 комуни и престой в лудница Иво се измъква от пипалата на наркотиците благодарение на вярата в Бог

На гости на свети Никола Светът в теб

На гости на свети Никола

Светецът чудотворец се явява насън на Ангел Рафаилов и му посочва точното място, на което да направи манастир