Подкрепете ни!




Светът в теб4 август 2023

Съчувстващи и свръхсетивни? Тези съвети са за вас

Много са начините да оцелеете сред житейския хаос, ако сте свръхчувствителни


Худ. Виктор Васнецов
Худ. Виктор Васнецов
Да бъдеш състрадателен е изключителен и мощен дар, който позволява на хората да се свързват дълбоко с другите като предлагат истинско съчувствие и разбиране. Въпреки това, управляването на чувствителността в свят, изпълнен с постоянни, носещи болка дразнители, може да бъде предизвикателство. Ето няколко съвета към състрадателните хора, които искат да се научат да прегърнат своя дар и едновременно с това да поддържат емоционален баланс и благополучие.

Сетивните и съчувстващи хора притежават повишена способност да усещат и попиват чувствата, трептенията и дори физическите усещания на хората около тях. Това дълбоко ниво на чувствителност може да бъде както източник на сила, така и понякога поразяващо. Разбирането и приемането на вашата състрадателна природа е първата стъпка към овластяване. Прегърнете я като вродена част от това, което сте и не гледайте на нея като слабост или бреме.

Развийте самосъзнание за овластяване

Пътуването към овластяване започва със самосъзнание. Прегърнете своята съчувстваща природа  и я разпознайте като ценно благо, а не като бреме. Воденето на дневник е отлично упражнение за насърчаване на самосъзнанието. Писането ще ви даде представа за вашите преживявания и чувства, а това ще ви насърчи към по-задълбочено разбиране на вашето съчувствие.  

Връзка с природата 

Прекарвайте много време сред природата, усещайте тревата под краката си, прегръщайте дървета или просто поседете в парка. Ще осъзнаете успокояващото ѝ въздействие, това носи усещане за устойчивост сред сътресенията.
Впрегнете сетивата си, като наблюдавате цветовете и ароматите на естествения свят около вас. Почувствайте земята под краката си и оставете нейната заземяваща сила да тече през вас, носейки усещане за спокойствие и мир.

Медитация 

Тя ви позволява да се центрирате и да наблюдавате усещанията си, без да бъдете затрупани от тях. Редовните медитации могат да ви помогнат да се отделите от хаоса и да насърчите вътрешното спокойствие.
Медитацията на вниманието  ви позволява да създадете умствено пространство между себе си и емоциите, които срещате. Тази практика повишава вашата емоционална устойчивост и ви дава възможност да реагирате на ситуации с по-голяма яснота и спокойствие.

Представи си го! 

Представете си корени, простиращи се от краката ви и губещи се дълбоко в Земята, свързващи ви с нейната заземяваща енергия. Този способ носи устойчивост и сила на състрадателната душа.
"Вижте" корените си - силни, здрави, жизненоважни. Почувствайте как ви закотвят здраво към земята, осигурявайки ви устойчивост и опора. Докато дишате, представете си как извличате сила от  Земята през корените си, изпълвайки тялото си с усещане за спокойствие и сила.

Създаване на щит

Представете си блестящ щит или балон от светлина около тялото ви. Този щит пресява отрицателните сили, като същевременно позволява на положителните да текат свободно, предпазвайки вашето вътрешно благополучие.
Редовно засилвайте това упражнение, особено преди да влезете в многолюдна среда. С времето и опита създаването и поддържането на защитата на вашето поле ще се превърне във втора природа, давайки ви сила да се ориентирате в света на хаоса с увереност и благодат.

Освобождаване от нездравословна привързаност

Представете си как прерязвате невидимите връзки с хора или случки, които източват силите ви. Това ви освобождава от нездравословната привързаност и създава пространство за вътрешна свобода.
"Виждайте" всички връзки, които ви оплитат с други хора или минали събития. Те може да представляват зависимост в чувствата или неразрешени проблеми. С любов и състрадание вижте как режете тези въжета с въображаема ножица. Докато прерязвате въжетата, усетете освобождаване.

Защитни кристали 

Носете защитни камъни като черен турмалин, обсидиан или аметист. Тези кристали ви предпазват от отрицателни сили, повишавайки общото ви чувство за защита.
Изберете кристали, които трептят на вашата честота и ги носете със себе си през целия ден. Дръжте ги в ръка по време на медитация или ги поставете в дома си, за да създадете защитна обстановка. 

Етерични масла – спокойствие и равновесие 

Използвайте успокояващи и заземяващи етерични масла като лавандула, тамян или роза. Тези аромати създават поле на защита и подхранват състрадателната ви душа. Ароматерапията предлага мощен начин за повлияване на настроението и чувствата. Докато вдишвате успокояващите ухания, позволете им да ви обгърнат в усещане за спокойствие и равновесие, нека те ви създадат енергиен щит срещу външни стресови фактори.

Състрадателност и подкрепа, но без поглъщане

Предлагайте съчувствие и подкрепа, без да поемате емоционалния товар на другите. Когато някой споделя своите  преживявания с вас, бъдете състрадателни, но запазете границите си. Това означава да бъдете напълно присъстващи и внимателни към това, което ви разказват, но без да се чувствате длъжни да поглъщате или поправяте усещанията им. Предложете изслушване и подкрепящи думи, но не забравяйте, че техните чувства не са ваши. Ще установите, че поставяте по-здравословни граници във вашите взаимоотношения. 

Емоционално освобождаване – пречистване и обновяване

След като се сблъскате с непреодолими усещания, упражнявайте освобождаване чрез писане, творчество или физически упражнения. Този катарзисен процес помага за пречистване и обновяване.
Участвайте в творчески практики като водене на дневник, рисуване, свирене на инструмент, грънчарство, бродерия, правене на кукли. Физическите упражнения, както зумба, танци или бягане, ви позволяват да освободите емоционалното напрежение чрез движение.
Експериментирайте с различни техники за вътрешно освобождаване, за да намерите кое работи най-добре за вас. 

Внимателно медийно потребление

Ограничете излагането си на насилствено или отрицателно медийно съдържание. Състрадателните хора са дълбоко засегнати от това, което виждат и чуват, така че изберете вдъхновяващи и положтелни медии, за да подхраните душата си.
Изберете да гледате или четете съдържание, което ви вдъхновява, образова или извисява. Потърсете истории за доброта, състрадание и лично израстване. Занимавайте се с хоби, което подхранва душата ви.

Източник

Още по темата:

Силните хора не са за обичане Светът в теб

Силните хора не са за обичане

Те не се страхуват от болката, преживели са войната в сърцата си и са се научили да превръщат раните в мъдрост

Пътят към освобождаване от вината: признание, изкупление и облекчение Светът в теб

Пътят към освобождаване от вината: признание, изкупление и облекчение

Юнгианският тълкувател Джеймс Холис за страховете и неспособността ни да си признаваме грешките си

Чудесата на лечителката Естер Браво Светът в теб

Чудесата на лечителката Естер Браво

С голи ръце тя прониква в тялото на болния, цери нелечими болести, строи църква след църква и връща вярата на хората в Бог

Най-силната молитва Светът в теб

Най-силната молитва

Бог винаги те чува...

Да си необвързан все по-често става въпрос на личен избор и не говори за непълноценност Светът в теб

Да си необвързан все по-често става въпрос на личен избор и не говори за непълноценност

Домакинствата по света, състоящи се от един човек, се увеличават

Страданието е добър учител – за да се роди новото аз, старото трябва да умре Светът в теб

Страданието е добър учител – за да се роди новото аз, старото трябва да умре

Дж. Парис: На самото дъно живее един единствен страх – смъртта. Радвам се да се запознаем...

Който иска да научи истината - да слуша дърветата Светът в теб

Който иска да научи истината - да слуша дърветата

Х. Хесе: Вярвам, че какъвто и добър или лош късмет да ни сполети, винаги можем да му дадем смисъл и да го превърнем в нещо ценно

7 особености на зрялата личност, които говорят за трудно детство Светът в теб

7 особености на зрялата личност, които говорят за трудно детство

Прекомерната бдителност и суровата самокритика са сред скритите белези от детските години

Срамно ли е да се моли за помощ? Светът в теб

Срамно ли е да се моли за помощ?

Какво ни спира да покажем, че не можем да поемем повече, отколкото носим в момента

Правилата не могат да донесат свобода - те имат властта само да обвиняват Светът в теб

Правилата не могат да донесат свобода - те имат властта само да обвиняват

Уилям Пол Йънг : Всеки път, когато простите, вселената се променя

9 фрази, използвани само от интровертите Светът в теб

9 фрази, използвани само от интровертите

Те ни ви пренебрегват, нито са нелюбезни, просто така оцеляват

На днешния ден преди 160 години е роден Учителя Петър Дънов! Светът в теб

На днешния ден преди 160 години е роден Учителя Петър Дънов!

Нека си припомним зрънце от мъдростта, която той остави на Земята за нас

Не се оплаквайте от децата си! Светът в теб

Не се оплаквайте от децата си!

Какво е добре да премълчаваме пред другите според чудотвореца Николай Гурянов

Не бъркайте гласа на егото с напътствията на духовните учители Светът в теб

Не бъркайте гласа на егото с напътствията на духовните учители

Как да разберем имаме ли подкрепата на висшите сили в действията си

Гордост и прошка Светът в теб

Гордост и прошка

Нека им простим, защото те не знаят какво правят