Подкрепете ни!




Светът в теб31 август 2023

Звукът на вселената, съставен от всичко, което съществува

Осем ползи от мощната мантра „ом“


изображение: iStock
изображение: iStock
Когато за първи път започнах да практикувам йога, бях доста изненадана колко лесно и естествено беше да участвам в напевите. Бях го виждала във филми и бях чувала за пеене по време на религиозни практики, но всъщност никога не бях се занимавала с това, докато не посетих първото си занятие по йога. Това е мантра, която без съмнение притежава силна и висока вибрация, тъй като можете буквално да я почувствате! Има много психически, физически и духовни ползи от мелодичното произнасяне на „ом“.

Според Ведите, типични звуци като тези на прибоя, вятъра, дъжда и други образуват вълни от въздушни молекули, които след това възприемаме като звук. Змукът в „ом“ се самозаражда и саморазвива. Разглежда се като звук на вселената, съставен от всичко, което съществува. Както казва Йогананд, да пееш „ом“, означава „да представляваш цялото съзнание“.

Санскритската дума „ом“ се произнася като „Аум“ и представлява тройното разделение на времето (будно състояние, състояние на сън и дълбок сън). Ом също представлява Бог, Източник или Вселенско съзнание. Смята се за звука на творението и позволява на практикуващите да култивират енергия, която тече нагоре през чакрите и след това навън през короната.

Според йогическите текстове, индуизма и будизма, „ом“ е и мантрата, свързана с чакрата на третото око. Помага за пречистване и балансиране на вашето трето око. Ом се свързва и с коронната чакра, която представлява връзката с Източника.

8 ползи от „ом“


Помага за намаляване на стреса
Проучване, публикувано в International Journal of Yoga, установява, че напяването на „ом“ намалява активността в лимбичната система, частта от мозъка, свързана със стреса, емоциите, ученето и мотивацията. Чрез наблюдение на мозъчната активност с помощта на функционална машина за ядрено-магнитен резонанс изследователите стигнали до извода, че произнасянето на мантрата отпуска мозъка и намалява стреса. Друго проучване препоръчва „ом“ да се използва при лечение на депресия.

Подобрява концентрацията
Мантрата „ом“ подобрява концентрацията. Йогическите текстове разказват за осемте крайника или разклонения на йога. Шестият е Дхарана, санскритската дума за концентрация. При практикуването на концентрация човек може да медитира и да пее мантри, за да постигне максимално потопяване. Един йогин присъства напълно тук и сега и може да забави ума си, за да се концентрира върху един или друг предмет, или напълно да заглуши ума.

Балансирайте емоциите си
Ако някога се чувствате леко отпаднали, пеенето на „ом“ помага да се свържете с Аза и да балансирате емоциите си. Откривате, че докато повтаряте мантрите, умът ви започва да се избистря. Това е така, защото се концентрирате върху едно нещо: звука или вибрацията, които „ом“ излъчва. „Ом“ притежава същата честота като тази на всичко в природата, което ви позволява да се свържете с всичко живо и едновременно да погледнете навътре.

Укрепва гръбначния мозък
Когато произнасяте първата част на „ом“, издавайки средния звук между „аааа“ и „ууу“, вибрациите се генерират в корема, а това помага за поддържането на гръбначния ви мозък. Твърди се, че колкото по-често човек повтаря „ом“, толкова по-ефективен може да стане гръбначният му мозък.

Облекчаване на стомашни проблеми
Проучване от Харвард установило, че медитацията може да смекчи симптомите на синдрома на раздразненото черво (IBS) и да подобри здравето на храносмилателната система. Проучването сочи, че чрез предизвикване на реакция на релаксация, участниците показват намалени симптоми на IBS, намалена тревожност и като цяло по-добро качество на живот. Пеенето на „ом“ води до релаксираща реакция на тялото и ума, тъй като това е обичайна практика за медитация. 

Подобрете здравето на сърцето
Множество научни трудове доказват, че медитацията подобрява здравето на сърцето. Изричането на „ом“ няколко пъти подред и редуването му с мълчание, вече е форма на медитация. Проучване, проведено през 2006 г., разглежда ефектите от трансценденталната медитация (TM), форма на медитация, при която практикуващият непрекъснато повтаря мантра. Заключението от него е, че TM може да подобри кръвното налягане и тонуса на сърдечната автономна нервна система и да намали риска от коронарна болест на сърцето.

Бдителност
Проучване от 2010 г. разглежда ефектите от пеенето на „ом“ върху ума. Изводът от него е, че вечната мантра води до комбинация от умствена бдителност и физиологична почивка. 

Помага ви да се отървете от негативизма
Създава положителна вибрация в тялото, която след това привлича положителни факти и емоции в живота ви. Позволява ви да се съсредоточите върху чакрата на третото си око с визия навътре, заглушавайки „маймунския ум“. Ако установите, че често говорите негативно за себе си или не можете да спрете да мислите, опитайте да повторите „ом“ няколко пъти и вижте дали това ще ви помогне на забавите мисълта си.

Няма правилен или грешен метод, когато става дума за мантрата. Всеки може да я казва както му е удобно и приятно. Понякога повтарям „ом“ няколко пъти, докато шофирам, или особено след практикуване на йога. Помага ми да успокоя ума си и да се обърна навътре, като си спомням любовта, която всички имаме в себе си. Не се страхувайте да излезете от зоната си на комфорт и да опитате и вие.

 Източник

Още по темата:

Когато невъзможното стане възможно Светът в теб

Когато невъзможното стане възможно

Кастанеда: Нямаш никакво време и въпреки това си заобиколен от вечността

Ба дзъ: 8 знака на съдбата Светът в теб

Ба дзъ: 8 знака на съдбата

Древната даоистка карта ни води към истинската ни същност и цел

Върни се при себе си и лети свободна Светът в теб

Върни се при себе си и лети свободна

Раняващите преживявания се „втелесяват“ в нас и за да отслабнем, трябва да кажем сбогом първо на тях, убедена е Мирослава Велева – Радкова

Силните хора не са за обичане Светът в теб

Силните хора не са за обичане

Те не се страхуват от болката, преживели са войната в сърцата си и са се научили да превръщат раните в мъдрост

Пътят към освобождаване от вината: признание, изкупление и облекчение Светът в теб

Пътят към освобождаване от вината: признание, изкупление и облекчение

Юнгианският тълкувател Джеймс Холис за страховете и неспособността ни да си признаваме грешките си

Чудесата на лечителката Естер Браво Светът в теб

Чудесата на лечителката Естер Браво

С голи ръце тя прониква в тялото на болния, цери нелечими болести, строи църква след църква и връща вярата на хората в Бог

Най-силната молитва Светът в теб

Най-силната молитва

Бог винаги те чува...

Да си необвързан все по-често става въпрос на личен избор и не говори за непълноценност Светът в теб

Да си необвързан все по-често става въпрос на личен избор и не говори за непълноценност

Домакинствата по света, състоящи се от един човек, се увеличават

Страданието е добър учител – за да се роди новото аз, старото трябва да умре Светът в теб

Страданието е добър учител – за да се роди новото аз, старото трябва да умре

Дж. Парис: На самото дъно живее един единствен страх – смъртта. Радвам се да се запознаем...

Който иска да научи истината - да слуша дърветата Светът в теб

Който иска да научи истината - да слуша дърветата

Х. Хесе: Вярвам, че какъвто и добър или лош късмет да ни сполети, винаги можем да му дадем смисъл и да го превърнем в нещо ценно

7 особености на зрялата личност, които говорят за трудно детство Светът в теб

7 особености на зрялата личност, които говорят за трудно детство

Прекомерната бдителност и суровата самокритика са сред скритите белези от детските години

Срамно ли е да се моли за помощ? Светът в теб

Срамно ли е да се моли за помощ?

Какво ни спира да покажем, че не можем да поемем повече, отколкото носим в момента

Правилата не могат да донесат свобода - те имат властта само да обвиняват Светът в теб

Правилата не могат да донесат свобода - те имат властта само да обвиняват

Уилям Пол Йънг : Всеки път, когато простите, вселената се променя

9 фрази, използвани само от интровертите Светът в теб

9 фрази, използвани само от интровертите

Те ни ви пренебрегват, нито са нелюбезни, просто така оцеляват