Подкрепете ни!




Светът в теб19 септември 2023

Над 150 души от различни държави спасиха 1 човешки живот

В безпрецедентна спасителна операция от 1000 м под земята бе изваден болен спелеолог


Част от екипа на път към Морджа. Зина е първата от дясно наляво, а Данчето – третата. Авто
Част от екипа на път към Морджа. Зина е първата от дясно наляво, а Данчето – третата. Автор на снимката: Eфросина Христова
Преди няколко дни американски изследовател беше спасен и изваден от подземна пещера в Южна Турция след безпрецедентна операция с участието на над 150 доброволци от различни държави. 40-годишният Марк Дики получава сериозни стомашни проблеми на 2 септември, когато е на 1040 метра под земята. Пещерата Морджа е третата по дълбочина в Турция, като най-ниската й точка достига около 1,3 км под земната повърхност. 

Дики е част от експедицията, картографираща пещерната система за Асоциацията на анадолската спелеологична група. Това е опасна операция, тъй като спасителният екип си проправя път през тъмни дълбоки подземни галерии, при ниски температури от 4-6 градуса, пише The Guardian. Турската федерация по пещерно дело съобщи за излизането от пещерата на спасителите и болния Дики във вторник, 12 септември, в 12.37 сутринта местно време. Споделяме с вас вълнуващия разказ на една българка, която разказва за безценната помощ на жените, участвали в спасителната операция - Антония Влайкова.

Приключи успешно една от най-тежките пещерно-спасителски акции – тази от пещерата Морджа в Турция. В раните часове на вторник, 12-ти септември, Марк Дики бе извън пещерата, благодарение на усилията на спасители от доста страни. Вече е в болница и се възстановява.

Много се изписа и каза през тези дни – основно: „Браво момчета, респект...“  Затова с този пост искам да фокусирам вниманието към жените, участвали в акцията.

Кратка хронология: На 3-ти септември сутринта в European Cave Rescue Association е получен сигнал за здравословен проблем на участник в експедицията, който се намира в лагер на - 1040 м под земята. Малко по-късно става ясно, че той няма да може да излезе самостоятелно и ще трябва помощ. 

При получаване на информация за инцидента в Морджа, от България бързо се сформира група от пещерни спасители (общо 17 души) сред които 2 жени – Йорданка Донкова - Данчето от ПК „Под Ръбъ“ (Speleo club Pod RB) и Зина Касиян от Украйна, която понастоящем е в България. Нашият екип бе сред първите озовали се на място – непосредствено след унгарския медицински екип (доктор Zsófia Erzsébet Zádor е лекарката, която оказва първа помощ на Марк) и се включва активно с всякакви възложени задачи: екипиране, комуникация, пренасяне на банки с кръв, уширяване на тесни места, за да мине носилката... 

Една част от екипа отговаря за дънните части, екипиране и пренасяне на носилката. Сред тях са Данчето и Зина. Малко са българките, стигали и преминали -1000 и повече метри, а Данчето пък е единствената българка пещерна спасителка, участвала в акция от такъв мащаб! За справка: преди повече от 50 години, друга българка Анна Пенчева става първата жена в света, преминала границата от 1000 м дълбочина в пещера. Това се случва през 1969 г. в най-дълбоката по това време пещера в света Гуфер Берже.

Невероятната Джесика Ван Орд прави невъзможното, за да излезе бързо от -1000 метра, където се намира, да подаде сигнал за помощ и да се върне обратно в лагера на -1040 м, за да продължи да се грижи за Марк. Задължително е да отбележа италианската лекарка Кристиана Паван, която заедно с медицинския екип, Рино Брегани и парамедиците Ромео Юриес и Стефано Гуарниеро се включва активно в грижите за Марк.  
Ето какво казва тя: „Трябва да благодаря на целия екип, който ни помагаше и ни предлагаше храна и напитки, дори когато не ги искахме. Възхитена съм и съм ентусиазиран от всичко това. Пазя го близо до сърцето си и се надявам, че от този опит можем да изградим нещо ново в Европа и по света.“
Искам да отбележа и участието на нашите медици: д-р Даниел Димитров и парамедика Иво Колчаков – за тях ще има отделен пост. За съжаление не мога да посоча поименно всички участнички - спасителки от Италия, Хърватия... Но моля, като пишете браво момчета, отдавайте дължимото и на момичетата! Затова просто браво на всички участници в тежката акция!  

Тепърва ще се правят анализи и ще се публикуват данни за брой спасители, екипи, комуникация и т.н. Според ЕКРА, в акцията са участвали над 150 пещерни спасители от няколко страни: Турция, България, Унгария, Хърватия, Италия, Полша, Румъния, САЩ и Украйна. Една малка част от спасителите са били участници в провеждащата се експедиция в Морджа, а другите се отзовават при получаване на информацията за инцидента. Отделно още пещерни организации са през цялото време в готовност да изпратят екипи, при необходимост. 

Досега имаше само една подобна акция в пещерата Riesending, намираща се на границата между Германия и Австрия. Тогава пострадалият бе изваден от -1000 м след 11 дена и 10 часа, с помощта на 202 пещерни спасители от Германия, Австрия, Швейцария, Италия и Хърватия.

Още по темата:

Ба дзъ: 8 знака на съдбата Светът в теб

Ба дзъ: 8 знака на съдбата

Древната даоистка карта ни води към истинската ни същност и цел

Върни се при себе си и лети свободна Светът в теб

Върни се при себе си и лети свободна

Раняващите преживявания се „втелесяват“ в нас и за да отслабнем, трябва да кажем сбогом първо на тях, убедена е Мирослава Велева – Радкова

Силните хора не са за обичане Светът в теб

Силните хора не са за обичане

Те не се страхуват от болката, преживели са войната в сърцата си и са се научили да превръщат раните в мъдрост

Пътят към освобождаване от вината: признание, изкупление и облекчение Светът в теб

Пътят към освобождаване от вината: признание, изкупление и облекчение

Юнгианският тълкувател Джеймс Холис за страховете и неспособността ни да си признаваме грешките си

Чудесата на лечителката Естер Браво Светът в теб

Чудесата на лечителката Естер Браво

С голи ръце тя прониква в тялото на болния, цери нелечими болести, строи църква след църква и връща вярата на хората в Бог

Най-силната молитва Светът в теб

Най-силната молитва

Бог винаги те чува...

Да си необвързан все по-често става въпрос на личен избор и не говори за непълноценност Светът в теб

Да си необвързан все по-често става въпрос на личен избор и не говори за непълноценност

Домакинствата по света, състоящи се от един човек, се увеличават

Страданието е добър учител – за да се роди новото аз, старото трябва да умре Светът в теб

Страданието е добър учител – за да се роди новото аз, старото трябва да умре

Дж. Парис: На самото дъно живее един единствен страх – смъртта. Радвам се да се запознаем...

Който иска да научи истината - да слуша дърветата Светът в теб

Който иска да научи истината - да слуша дърветата

Х. Хесе: Вярвам, че какъвто и добър или лош късмет да ни сполети, винаги можем да му дадем смисъл и да го превърнем в нещо ценно

7 особености на зрялата личност, които говорят за трудно детство Светът в теб

7 особености на зрялата личност, които говорят за трудно детство

Прекомерната бдителност и суровата самокритика са сред скритите белези от детските години

Срамно ли е да се моли за помощ? Светът в теб

Срамно ли е да се моли за помощ?

Какво ни спира да покажем, че не можем да поемем повече, отколкото носим в момента

Правилата не могат да донесат свобода - те имат властта само да обвиняват Светът в теб

Правилата не могат да донесат свобода - те имат властта само да обвиняват

Уилям Пол Йънг : Всеки път, когато простите, вселената се променя

9 фрази, използвани само от интровертите Светът в теб

9 фрази, използвани само от интровертите

Те ни ви пренебрегват, нито са нелюбезни, просто така оцеляват

На днешния ден преди 160 години е роден Учителя Петър Дънов! Светът в теб

На днешния ден преди 160 години е роден Учителя Петър Дънов!

Нека си припомним зрънце от мъдростта, която той остави на Земята за нас