Подкрепете ни!




Светът в теб2 ноември 2023

Някои все се влюбват в непостижим идеал и пренебрегват тези, които страдат за тях

Рихард Давид Прехт за любовта, огледалните неврони и заразителните чувства


Снимка: Wikimedia Commons
Снимка: Wikimedia Commons
Рихард Давид Прехт е известен съвременен философ и писател, автор и водещ на различни телевизионни формати. У нас е издадена на български само една негова книга – „Кой съм аз и колко сме?“. Предлагаме ви откъс от негови разсъждения за близостта, любовта и емоционалното заразяване от труда му Liebe: Ein unordentliches Gefühl (2010). (Преди дни Прехт беше принуден да подаде оставка от университета Leuphana в Люнебург след обвинения в антисемитизъм. В епизод от подкаста Lanz und Precht, писателят споменал, че религията забранява на строго ортодоксалните евреи да работят. „С изключение на няколко неща като търговия с диаманти и няколко финансови сделки.“ За това разказва Spiegel.)

Влюбените осмислят един друг чрез значението, което имат в очите на партньора си. Откакто нашите родители са ни възпитали, това първо, инстинктивно изпитано чувство, копнежът по него не ни напуска до гроба. Опитът от отношението на родителите ни към нас оставя незаличим отпечатък в душата ни: копнежът ни за искреност и сигурност, за доверие и стабилност, всичките ни лични нужди и стремежи.

Едно от типичните свойства на всички примати (включително хората) е, че чувството, което другият ни дава, може да събуди в нас същото взаимно чувство. Биолози и психолози говорят за „емоционално заразяване“ в такива случаи. Първият ни любовен опит, който придобиваме в ранна детска възраст, се дължи именно на такава „инфекция“: усмивката на родителя поражда ответна усмивка на детето. При по-високо ниво на развитие на съзнанието, което наблюдаваме при почти всички човекоподобни маймуни, такова заразяване става целенасочено: ние се усмихваме, за да ни се усмихнат. На третия етап от развитието на съзнанието ние усещаме как проникваме в другия човек, виждаме неговото емоционално състояние и оценяваме неговите намерения. На двегодишна възраст започваме по-точно да разбираме на кого искаме да се усмихнем и на кого не.

За да проникнем в душата на друг човек, трябва да усетим, че можем да отговорим на чувствата му. През 1992 г. група италиански учени, под ръководството на известния мозъчен експерт Джакомо Ризолати, направиха важно откритие. В мозъка на макаци са открити така наречените огледални неврони. Маймуната редовно получава ядката, към която посяга. После я слагат зад стъкло и тя само наблюдава как човек е заел нейното място и извършва нейните действия. Най-удивителното е, че и в двата случая в мозъка на маймуната настъпват едни и същи реакции. Съвсем очевидно е, че маймуната напълно възпроизвежда човешките действия в ума си. Нервните клетки, отговорни за способността за такова възпроизвеждане, са известни на науката като огледални неврони.

Способността да проникваме в чувствата и мислите на друг човек вероятно е служила добре на нашите предци. Във всеки случай поне не е довела до бързото им изчезване. Всеки, който знае как да разпознае и оцени емоционалното състояние на друг член на племето и бързо да реагира на това състояние, като правило не губи. Разбира се, обаче, такава способност за съчувствие изисквала развитието на сетивния аспект в духовния. От човек, който ясно показва, че ни обича, очакваме интуитивно разбиране като преднамерено, тоест съзнателно проникване в нашето състояние. И двете допринасят за осъзнаването на другите за важността, която придаваме на себе си.

Способността за съчувствие и очакването за съпричастие и емпатия от страна на друг човек е важна основа на любовта. Ако вярвате на някои психолози, това е единственият състав на цимента, свързващ двама души. Всъщност обаче това е само предпоставка, а не таблицата за умножение на любовта.

Да обичаш и да искаш да живееш с партньор не е непременно едно и също нещо. В различните вариации на любовта са възможни много неща: например потребност да си жертва или мазохистичния стремеж и към нереалистичните надежди за даровете на несподелено обичания човек. В нашето общество има все повече хора, които са уверени, че могат да обичат само ако не се задълбочават в душевното състояние на партньора си. Те се страхуват, че в този случай партньорът ще загуби своя чар. Колко нещастни влюбени не желаят да станат членове на клуб, който няма търпение да ги привлече в редиците си? Тези хора постоянно се влюбват в непостижим идеал и пренебрегват тези, които страдат за тях. Дали в случая става дума за нарушения или просто за поведение, ще говорим по-късно.

Втората точка се отнася до въпроса дали емпатията и физическата връзка наистина са единственото нещо, което търсим в любовта. Тук също има основание да се критикуват много книги за любовта. Те силно преувеличават ролята на надеждността, емпатията и хармонията. Показателно е, че не търсим по-добър човек, когото да обичаме. Между другото, често се влюбваме в човек с много съмнителен характер и след това го обичаме дълго време. Нашите сексуални, емоционални и психологически мотиви за любов не винаги са в крак. 

Още по темата:

Ба дзъ: 8 знака на съдбата Светът в теб

Ба дзъ: 8 знака на съдбата

Древната даоистка карта ни води към истинската ни същност и цел

Върни се при себе си и лети свободна Светът в теб

Върни се при себе си и лети свободна

Раняващите преживявания се „втелесяват“ в нас и за да отслабнем, трябва да кажем сбогом първо на тях, убедена е Мирослава Велева – Радкова

Силните хора не са за обичане Светът в теб

Силните хора не са за обичане

Те не се страхуват от болката, преживели са войната в сърцата си и са се научили да превръщат раните в мъдрост

Пътят към освобождаване от вината: признание, изкупление и облекчение Светът в теб

Пътят към освобождаване от вината: признание, изкупление и облекчение

Юнгианският тълкувател Джеймс Холис за страховете и неспособността ни да си признаваме грешките си

Чудесата на лечителката Естер Браво Светът в теб

Чудесата на лечителката Естер Браво

С голи ръце тя прониква в тялото на болния, цери нелечими болести, строи църква след църква и връща вярата на хората в Бог

Най-силната молитва Светът в теб

Най-силната молитва

Бог винаги те чува...

Да си необвързан все по-често става въпрос на личен избор и не говори за непълноценност Светът в теб

Да си необвързан все по-често става въпрос на личен избор и не говори за непълноценност

Домакинствата по света, състоящи се от един човек, се увеличават

Страданието е добър учител – за да се роди новото аз, старото трябва да умре Светът в теб

Страданието е добър учител – за да се роди новото аз, старото трябва да умре

Дж. Парис: На самото дъно живее един единствен страх – смъртта. Радвам се да се запознаем...

Който иска да научи истината - да слуша дърветата Светът в теб

Който иска да научи истината - да слуша дърветата

Х. Хесе: Вярвам, че какъвто и добър или лош късмет да ни сполети, винаги можем да му дадем смисъл и да го превърнем в нещо ценно

7 особености на зрялата личност, които говорят за трудно детство Светът в теб

7 особености на зрялата личност, които говорят за трудно детство

Прекомерната бдителност и суровата самокритика са сред скритите белези от детските години

Срамно ли е да се моли за помощ? Светът в теб

Срамно ли е да се моли за помощ?

Какво ни спира да покажем, че не можем да поемем повече, отколкото носим в момента

Правилата не могат да донесат свобода - те имат властта само да обвиняват Светът в теб

Правилата не могат да донесат свобода - те имат властта само да обвиняват

Уилям Пол Йънг : Всеки път, когато простите, вселената се променя

9 фрази, използвани само от интровертите Светът в теб

9 фрази, използвани само от интровертите

Те ни ви пренебрегват, нито са нелюбезни, просто така оцеляват

На днешния ден преди 160 години е роден Учителя Петър Дънов! Светът в теб

На днешния ден преди 160 години е роден Учителя Петър Дънов!

Нека си припомним зрънце от мъдростта, която той остави на Земята за нас