Подкрепете ни!




Светът в теб6 февруари 2024

Малко тъмнина е полезна за душата

Често трябва да изпитаме това, което не искаме, за да разберем наистина какво искаме


изображение: iStock
изображение: iStock
Законът за полярността е един от 12-те духовни закона на Вселената. Той гласи, че всяко нещо има своята противоположност и съществуването й е жизненоважно, за да ни помогне да придобием по-дълбока перспектива за собствения си живот.

Въпреки че обожавам топлите дни и горещия климат и бих искала да е светло и слънчево през цялото време – студът има смисъл, а дъждовните дни са добри както за земята, така и за душата ми. Наличието на студ ме кара да ценя слънцето още повече. Ако всичко, което познавах, беше слънцето, вероятно щях да го приема за даденост и в крайна сметка да се разболея от него.

Един от начините да мислим за Закона за полярността е да мислим за двете страни на една и съща монета, която обикновено наричаме Глава и Опашка. Тези две страни са завинаги неразривно свързани. Докато държите тази монета, винаги ще има глави и опашки. Едното не може да съществува без другото. 

Всичко в този свят може да бъде разгледано като страна от една и съща монета: горещо срещу студено, светло срещу тъмно, добро срещу зло. Всички тези неща са свързани завинаги. Тъй като всичко е двойнствено, не можете да имате едното без другото.

Съществуването на тези противоположности е изключително важно за нашето разбиране за живота си и света, в който живеем.

У р о ц и т е
Ако трябваше да разделите Закона за полярността на основните му части, може да използвате думи като противоположности, контраст и двойственост. Всеки позитив има и негатив. Всеки възход има спад. И всеки ден има нощ. Изглежда като достатъчно проста концепция, но на какво може да ви научи? 

Обичайте доброто и се радвайте, когато го имате

Моментите на болка и болест ми помогнаха наистина да оценя тялото си и всичко, което то прави за мен. Дните, в които боледуваме (понякога тежко), ни помагат да ценим всички аспекти от живота си, които вероятно бихме приели за даденост, ако не изпитахме някакъв контраста на ситуациите и състоянията.

Една не толкова добра връзка често ви помага да оцените от сърце следващите си чудесни отношения. Изключването от училище или уволнението от работа може да ви помогне да обичате истински и да се чувствате благодарни за успехите си в един по-нататъшен момент. Имали сте финансова криза – научили сте се да сте признателни на съдбата по-късно, когато парите вече са достатъчно и придобиете успех. Цялата тази благодат ви е дадена с цел.

Но все пак от вас зависи да намерите скъпия дар и да го прегърнете такъв, какъвто е. Благодарете на Вселената и кажете: „Всяко преживяване, което ми се дава, е възможност за благодарност и растеж“.

„Негативите“ също имат стойност и цел

Символично светлината често се използва за описание на универсалното добро, а тъмнината – на универсално зло. Но „добро“ и „лошо“ са просто етикети, които поставяме на идеи и неща – няма морално добро или лошо, когато става дума за тъмнина и светлина. И тъмнината има стойност и цел, точно както светлината.

Тъмнината е полезна за здравето на планетата, както и за собственото ни биологично здраве. (И обичам да мисля, че малко тъмнина е полезна и за душата.) Всички ние носим сенки в себе си и често се опитваме да ги потиснем или се преструваме, че не съществуват.

Но ако се вгледате по-дълбоко, ще видите, че сенките ви също са красиви. Твоята мъка, тъга, болка и дори моментите, в които се ядосваш на Вселената, са доказателство за пълноценен живот.

Открих, че моите вътрешни сенки обикновено са най-големият ми учител. Когато пристъпя в мрака си, разкривам най-съкровените си мисли и чувства. Това ми помага да израствам и да се трансформирам.

Научете какво не искате и какво искате 

Поддържането на ума и сърцето ви отворени за множество възможности ви позволява да откриете повече за себе си и това, което искате. Може да е лесно да отпишете връзките си, чийто финал описвате като провал или грешка. Но нищо не е истинска грешка. Всяко преживяване предлага възможност за учене.

Може би никога не сте мислили много за политическите възгледи на партньорите в една връзка. Но след като сте се срещали с човек с полярно противоположни политически възгледи, сте осъзнали, че имате нужда от някой, който има подобни на вашите. Това не означава, че трябва да сте съгласни за всичко през цялото време, но може да има някои социални и политически въпроси, които са особено важни за вас.

Или пък пътуването е приоритет за вас и сте излизали с човек, който не обича да пътува. Може да не сте знаели колко важно е това за вас, докато не излезете с него. Отношенията ви с него са допринесли за опознаването на вашата природа. Движите се напред във вашето израстване. Бъдете благодарни. Често трябва да изпитаме това, което не искаме, за да разберем наистина какво искаме.

Вземете лист и молив

За да разберете наистина как Законът за полярността действа в момента в живота ви, трябва да можете да направите крачка назад и да получите по-широка перспектива. Може да ви помогне да вземете молив и да опишете вашите преживявания на хартия.

Помислете за различните аспекти на живота си в момента: вашите взаимоотношения, вашата кариера, дом, здраве, свободно време. Какво работи? Какво не работи? Можете ли да посочите причината за трудностите си? Какво научавате за себе си и предпочитанията си, правейки този анализ?

Не се съдете. Повтаряйте си, че всичко е за добро. Дори това, което преценявате като провал или грешка, е възможност да се научите, да растете и да се развивате.

Източник

Още по темата:

Честит Великден! Светът в теб

Честит Великден!

Цели 40 дни след Великден православните християни се поздравяват с Христос Воскресе и Воистину Воскресе!

Всички неща около нас са капчици на Божията любов Светът в теб

Всички неща около нас са капчици на Божията любов

Природните красоти са малките проявления на любовта, които ни водят към великата Любов, към Христа

Писано яйце Светът в теб

Писано яйце

Или как да си сътворите великденски шедьовър с восък и боя

Чудото благодатен огън Светът в теб

Чудото благодатен огън

Как божественият пламък слиза на Великден в Йерусалим и колко малко знаем за явлението горене

Велика събота е Светът в теб

Велика събота е

Богослуженията днес са най-високата точка в православната литургическа традиция

Разпети петък е Светът в теб

Разпети петък е

Това е денят, в който разпънали на кръст невинния Агнец – „изтезаван за нашите беззакония и мъчен за нашите грехове"

До разпятието ще застана, ще примра с изстинало сърце Светът в теб

До разпятието ще застана, ще примра с изстинало сърце

Пастернак посвещава на Мария Магдалина стихотворения в „Доктор Живаго“

Не си събирайте съкровища на земята Светът в теб

Не си събирайте съкровища на земята

Проповедта на планината е основополагащ текст от Библията, който носи непреходни послания и до днес

Събудете своята духовна ДНК и изживейте промяната Светът в теб

Събудете своята духовна ДНК и изживейте промяната

Когато следвате зова на душата си, израстването се простира далеч отвъд вас, вашето семейство и приятели

Юда попита: „Аз ли съм, Учителю?“ Светът в теб

Юда попита: „Аз ли съм, Учителю?“

Дали най-известният предател в историята не е участник в божествен стратегически план

Законът за привличането – как да се възползваме от силата му Светът в теб

Законът за привличането – как да се възползваме от силата му

5 лесни стъпки, чрез които да привличате в живота си онова, за което мечтаете

То е вратата към любовта Светът в теб

То е вратата към любовта

4 неща, които е важно да знаете за вашето вътрешно дете

Какво е истинска молитва? Светът в теб

Какво е истинска молитва?

Садгуру: Вие мислите, че Бог е инструмент за постигане на удобство, богатство, власт и удоволствие

Няма значение колко опасен е пътят пред нас. Той е по-добър от този обратно. Светът в теб

Няма значение колко опасен е пътят пред нас. Той е по-добър от този обратно.

Емет Фокс: Ако нямате време за молитва и медитация, ще имате много време за болести и неприятности

Дете, оперирано от тумор, набира средства за други пациенти с тумор Светът в теб

Дете, оперирано от тумор, набира средства за други пациенти с тумор

8-годишният Рави изпя прекрасна песен в „Британия търси талант“, подкрепян от лекари, приятели и роднини