Подкрепете ни!




Не се оплаквайте от децата си!

Какво е добре да премълчаваме пред другите според чудотвореца Николай Гурянов


Скулптор:Майкъл Гарлик, Wikimedia Commons
Скулптор:Майкъл Гарлик, Wikimedia Commons
В нашия динамичен век напредъкът в образованието и технологиите оказват дълбоко влияние върху живота на всички ни. Често се смятаме за по-прогресивни и просветени от нашите предци. Въпреки това усещане за модерност обаче, някои суеверия и ирационални страхове продължават да съществуват. Често нещата, в които вярваме, изглеждат напълно абсурдни, но продължават да влияят на поведението ни. Тези суеверия са особено силни по въпроси, свързани с бременността и децата.

Бъдещите родители често крият до последния момент добрата новина, че очакват наследник. След раждането на бебето много родители не го показват на никого извън най-близкия домашен кръг, докато бебето не навърши поне една година. И въпреки това, парадоксално, съвсем скоро същите тези родители публикуват множество ярки снимки на децата си в социалните мрежи.

Раждането на дете несъмнено е важно и радостно събитие. В миналото младите родители били предпазливи, те не канели непознати в домовете си, водени от смесица от суеверия и религиозни вярвания. Често се опитвали да кръстят детето възможно най-бързо. Миели му очите със светена вода като се прибирало от игра, за да го пазят от лоши погледи. Някои особено внимателни майки пък изобщо си криели децата докато не тръгнели на училище.

И днес много родители се придържат към тази практика, опитвайки се да не показват детето си на чужди хора. Въпреки това желанието да споделиш радостта си остава силно. В социалните мрежи родителите често публикуват снимки на децата си, но се опитват да скрият лицата им с емотикон, кадрите са с ръчички, краченца или на бебето в гръб.


Необходимо ли е такова вторачване?

Старецът Николай Гурянов* насърчава родителите да бъдат внимателни и да се въздържат от обсъждане на поведението на децата си с другите. Той предупреждава, че дори близки приятели и роднини могат да изпитат ревност и неволно да пожелаят зло. Той казва: „Не се оплаквайте от децата си на никого, освен на светиите и Богородица. И не се хвалете, не дразнете враговете си. Ако нещо лошо се е случило - има зли хора, ще се радват. Ако нещо хубаво е станало - може да предизвика завист у тях“.

Помислете за този сценарий: две приятелки от детинство са на различни пътища в живота. Едната се омъжва и създава семейство, а другата остава необвързана и гради кариера. Времето минава. Неомъжената все още е сама, без деца и съпруг. От време на време се среща със своята семейна дружка. Започва да изпитва пристъпи на завист към семейното й благополучие. Може дори неволно да изпита удоволствие да чуе колко й е трудно да отглежда деца и да изгражда отношения със съпруга си. Хората често изпитват удовлетворение, когато чуят за конфликти и трудности в живота на другия.

Затова старецът Гурянов съветва, когато се сблъскате с трудности в отглеждането на дете, да се доверите на божественото - Бог и Дева Мария. Потърсете тяхното ръководство и подкрепа, вместо да обсъждате триумфите и изпитанията на вашето дете с приятели и семейство.

Не се хвалете с победите на децата си, не разкривайте пред никого най-дълбоките им тайни, не споделяйте преживяванията им, не се оплаквайте от тях.

Изведете си го като правило – по-добре е да пазите в тайна много неща както за децата си, така и за близките си. Има една стара поговорка: „Не перете мръсното си бельо на публично място“ - ще направите добро на себе си и на другия човек. И на обикновения въпрос: „Как си?“ най-добре би било да отговорите със смирение: „Вървим тихичко напред, с Божията помощ“.

Когато ви е тежко на душата и искате да споделите, по-добре се обърнете към духовните практики. Можете да посетите църква или да се молите у дома. В разговор с Висшите сили намерете утеха и подкрепа, обърнете се за помощ към Пресвета Богородица и светиите.

Старецът Николай Гурянов казва, че децата, чиито родители се молят искрено и страстно, често имат повече успехи в живота. Това се отнася за търсенето на работа и кариерното им развитие.

В разговорите с други хора е разумно да се съсредоточите върху неутрални теми като природа и време, като избягвате лични семейни проблеми. Този подход минимизира риска от завист, сарказъм или злорадство от страна на другите.

Както казва великият драматург Бърнард Шоу: „Научете се да не казвате нищо на никого и тогава всичко ще бъде наред с вас“.

В крайна сметка мъдростта на по-възрастните ни учи да ценим личните си радости и скърби, като ги споделяме само с онези, които наистина могат да предложат подкрепа без осъждане или завист.


*Николай Алексеевич Гурянов (1909-2002) е руски православен християнин и известен миротворец. Приписват му се множество чудеса и изцеления.

Източник




Силните хора не са за обичане Светът в теб

Силните хора не са за обичане

Те не се страхуват от болката, преживели са войната в сърцата си и са се научили да превръщат раните в мъдрост

Пътят към освобождаване от вината: признание, изкупление и облекчение Светът в теб

Пътят към освобождаване от вината: признание, изкупление и облекчение

Юнгианският тълкувател Джеймс Холис за страховете и неспособността ни да си признаваме грешките си

Чудесата на лечителката Естер Браво Светът в теб

Чудесата на лечителката Естер Браво

С голи ръце тя прониква в тялото на болния, цери нелечими болести, строи църква след църква и връща вярата на хората в Бог

Най-силната молитва Светът в теб

Най-силната молитва

Бог винаги те чува...

Да си необвързан все по-често става въпрос на личен избор и не говори за непълноценност Светът в теб

Да си необвързан все по-често става въпрос на личен избор и не говори за непълноценност

Домакинствата по света, състоящи се от един човек, се увеличават

Страданието е добър учител – за да се роди новото аз, старото трябва да умре Светът в теб

Страданието е добър учител – за да се роди новото аз, старото трябва да умре

Дж. Парис: На самото дъно живее един единствен страх – смъртта. Радвам се да се запознаем...

Който иска да научи истината - да слуша дърветата Светът в теб

Който иска да научи истината - да слуша дърветата

Х. Хесе: Вярвам, че какъвто и добър или лош късмет да ни сполети, винаги можем да му дадем смисъл и да го превърнем в нещо ценно

7 особености на зрялата личност, които говорят за трудно детство Светът в теб

7 особености на зрялата личност, които говорят за трудно детство

Прекомерната бдителност и суровата самокритика са сред скритите белези от детските години

Срамно ли е да се моли за помощ? Светът в теб

Срамно ли е да се моли за помощ?

Какво ни спира да покажем, че не можем да поемем повече, отколкото носим в момента

Правилата не могат да донесат свобода - те имат властта само да обвиняват Светът в теб

Правилата не могат да донесат свобода - те имат властта само да обвиняват

Уилям Пол Йънг : Всеки път, когато простите, вселената се променя

9 фрази, използвани само от интровертите Светът в теб

9 фрази, използвани само от интровертите

Те ни ви пренебрегват, нито са нелюбезни, просто така оцеляват

На днешния ден преди 160 години е роден Учителя Петър Дънов! Светът в теб

На днешния ден преди 160 години е роден Учителя Петър Дънов!

Нека си припомним зрънце от мъдростта, която той остави на Земята за нас

Не бъркайте гласа на егото с напътствията на духовните учители Светът в теб

Не бъркайте гласа на егото с напътствията на духовните учители

Как да разберем имаме ли подкрепата на висшите сили в действията си

Гордост и прошка Светът в теб

Гордост и прошка

Нека им простим, защото те не знаят какво правят

Архетип на мъдрец: 18 признака, че сте сред най-рядко срещаните хора Светът в теб

Архетип на мъдрец: 18 признака, че сте сред най-рядко срещаните хора

Тяхната жажда за знания е несекваща, добри съветници са, имат дарбата да убеждават и да решават конфликти