Подкрепете ни!




9 фрази, използвани само от интровертите

Те ни ви пренебрегват, нито са нелюбезни, просто така оцеляват


изображение: iStock
изображение: iStock
За тях казват, че са насочени повече навътре, отколкото навън. Че са притеснителни и затворени, по-чувствителни и по-нараними, че обичат самотата. Че имат големи сърца, но не допускат всекиго до себе си. Интровертите имат специален начин да се ориентират в света и да изразяват своите нужди. Предлагаме ви няколко често използвани от тях фрази. Ако разбираме какво искат да ни кажат с тях, ще се научим да общуваме пълноценно с тези тихи личности от „рода на хвърчащите хора“, както ги наричаше поетът Валери Петров.

„Имам нужда от време за презареждане“

За интровертите самотата не е просто предпочитание, тя е необходимост. Фразата „имам нужда от време за презареждане“ ни напомня, че интровертите се нуждаят от периоди на тишина и уединение, за да съберат разпиляната си енергия в буквалния смисъл. Те се изтощават лесно, тъй като животът често изисква от тях постоянно социално взаимодействие и могат да се почувстват изтощени. Като изразяват нуждата си от усамотение, те се грижат за своето благополучие и поставят здравословни граници. Важно е да уважавате тяхната нужда и да приемете, че не става дума за нелюбезно отношение към вас, а по-скоро е важен аспект от тяхното душевно здраве.

„Предпочитам да говорим на четири очи“

Интровертите се радват на задълбочени и смислени разговори. Те се чувстват неуютно в големи компании, където обикновеното бърборене за незначителни глупости и повърхностните взаимодействия са норма. Когато ви се каже, че другата страна иска да говорите тет-а-тет, това не винаги означава да очаквате някакво съкровено споделяне. Понякога подчертава желанието на интроверта за по-интимна и целенасочена комуникация. Когато общувате с интроверт, отделете време за обмислени дискусии и слушайте внимателно. Ще се изненадате от тяхната проницателност и съпричастност към проблемите ви.

„Днес предпочитам да си остана вкъщи“

Екстровертите се зареждат с енергия от честите шумни социални събирания. Интровертите предпочитат по-тихи, по-неангажиращи дейности. Фразата „Предпочитам да си остана вкъщи днес“ не отхвърля социалното взаимодействие, но изразява нуждата на интроверта от почивка и релаксация. Интровертите ценят собствената си компания и може да предпочетат да прекарат вечерите си в четене, слушане на музика, занимание с любимо хоби или просто наслаждавайки се на спокойствие. Важно е да уважавате решението на интроверта да остане вкъщи и да не го принуждавате да участва в купони, концерти, митинги, публични събития, които могат да го изтощят.

„Трябва ми време да го обмисля“

Интровертите са съзерцатели и дълбоки мислители. Предпочитат да обработват информация и да вземат решения със свое собствено темпо. Цитираната фраза отразява рефлективната природа на интроверта и необходимостта от време за размисъл. Не ги приkуждавайте да дават незабавни отговори и да вземат бързи решения. Трябва им по-дълъг срок, отколкото на вас, за да обмислят възможностите си. Като давате на интровертите пространство за мислене, вие уважавате техния процес на вземане на решения и им позволявате да стигнат до заключение.

„Бих предпочел да общувам чрез текстови съобщения или имейл“

В цифровата ера интровертите могат да намерят удобство в писменото общуване. Това му позволява да събере мислите си, да ги редактира и да отговори, когато е готов, за да е спокоен. Писменото общуване премахва необходимостта от незабавно взаимодействие, което понякога е изтощително за интровертите. Уважете тяхното предпочитание. Така ще им създадете по-удобна и продуктивна среда за тях да се изразяват.

„Обичам да прекарвам време сам“

Да се ​​наслаждавате на свободното време сам не е отрицателна черта. Интровертите намират утеха и обновяване в самотата. Те използват свободното си време в самота, за да презареждане, за да размишляват и да усетят вътрешните си нагласи и настроения, да се занимават с любимите си дейности. Вместо да гледате на оттеглянето им като на червен флаг и сигнал за нежелание за общуване изобщо, спомнете си, че това е просто времеви отрязък, който е необходим на интровертите като здравословна пауза. Насърчавайте ги да отделят време за себе си и да зачитат своите граници.

„Не обичам празните приказки“

Интровертите често смятат дългите разговорите за изтощителни и безполезни. И те го казват често в прав текст. Когато чуете подобно изявление, не се сърдете. Това не е проявена грубост от тяхна страна. Това е честност и откритост, показани по техния начин. Когато общувате с интроверт, опитайте се да преминете отвъд повърхностните теми и да навлезете в области от взаимен интерес. Задавайте обмислени въпроси и бъдете готови да слушате внимателно. 

„Имам нужда от тихо работно пространство, за да се концентрирам“

Интровертите са много чувствителни към заобикалящата ги среда и понякога изпитват затруднения с концентрацията в шумна или хаотична среда. Нуждаят се от спокойствие и тишина, обстановка, която да не ги разсейва по никакъв начин, за да си свършат работата качествено. Независимо дали у дома или в офиса. Помогнете им да си създадат такова кътче, за се съсредоточат и да работят продуктивно. 

„Предпочитам да слушам, отколкото да говоря“

Интровертите са умели слушатели. Предпочитат да наблюдават и усвояват информация, преди да се включат в разговор. Тази фраза изразява нагласата им да бъдат активни слушатели, да се запознаят с гледните точки на другите, преди да споделят своята. Вместо да тълкувате мълчанието на интроверта като отчужденост, считайте го за знак, че той или тя е внимателен и замислен. Насърчавайте интровертите да споделят своите идеи и мнения, но не ги поставяйте на място и не ги принуждавайте да говорят, преди да са готови.

Източник

Още по темата:

Силните хора не са за обичане Светът в теб

Силните хора не са за обичане

Те не се страхуват от болката, преживели са войната в сърцата си и са се научили да превръщат раните в мъдрост

Пътят към освобождаване от вината: признание, изкупление и облекчение Светът в теб

Пътят към освобождаване от вината: признание, изкупление и облекчение

Юнгианският тълкувател Джеймс Холис за страховете и неспособността ни да си признаваме грешките си

Чудесата на лечителката Естер Браво Светът в теб

Чудесата на лечителката Естер Браво

С голи ръце тя прониква в тялото на болния, цери нелечими болести, строи църква след църква и връща вярата на хората в Бог

Най-силната молитва Светът в теб

Най-силната молитва

Бог винаги те чува...

Да си необвързан все по-често става въпрос на личен избор и не говори за непълноценност Светът в теб

Да си необвързан все по-често става въпрос на личен избор и не говори за непълноценност

Домакинствата по света, състоящи се от един човек, се увеличават

Страданието е добър учител – за да се роди новото аз, старото трябва да умре Светът в теб

Страданието е добър учител – за да се роди новото аз, старото трябва да умре

Дж. Парис: На самото дъно живее един единствен страх – смъртта. Радвам се да се запознаем...

Който иска да научи истината - да слуша дърветата Светът в теб

Който иска да научи истината - да слуша дърветата

Х. Хесе: Вярвам, че какъвто и добър или лош късмет да ни сполети, винаги можем да му дадем смисъл и да го превърнем в нещо ценно

7 особености на зрялата личност, които говорят за трудно детство Светът в теб

7 особености на зрялата личност, които говорят за трудно детство

Прекомерната бдителност и суровата самокритика са сред скритите белези от детските години

Срамно ли е да се моли за помощ? Светът в теб

Срамно ли е да се моли за помощ?

Какво ни спира да покажем, че не можем да поемем повече, отколкото носим в момента

Правилата не могат да донесат свобода - те имат властта само да обвиняват Светът в теб

Правилата не могат да донесат свобода - те имат властта само да обвиняват

Уилям Пол Йънг : Всеки път, когато простите, вселената се променя

На днешния ден преди 160 години е роден Учителя Петър Дънов! Светът в теб

На днешния ден преди 160 години е роден Учителя Петър Дънов!

Нека си припомним зрънце от мъдростта, която той остави на Земята за нас

Не се оплаквайте от децата си! Светът в теб

Не се оплаквайте от децата си!

Какво е добре да премълчаваме пред другите според чудотвореца Николай Гурянов

Не бъркайте гласа на егото с напътствията на духовните учители Светът в теб

Не бъркайте гласа на егото с напътствията на духовните учители

Как да разберем имаме ли подкрепата на висшите сили в действията си

Гордост и прошка Светът в теб

Гордост и прошка

Нека им простим, защото те не знаят какво правят

Архетип на мъдрец: 18 признака, че сте сред най-рядко срещаните хора Светът в теб

Архетип на мъдрец: 18 признака, че сте сред най-рядко срещаните хора

Тяхната жажда за знания е несекваща, добри съветници са, имат дарбата да убеждават и да решават конфликти