Подкрепете ни!




Светът в теб9 август 2024

Който иска да научи истината - да слуша дърветата

Х. Хесе: Вярвам, че какъвто и добър или лош късмет да ни сполети, винаги можем да му дадем смисъл и да го превърнем в нещо ценно


Снимка: Wikimedia Commons
Снимка: Wikimedia Commons
„Трябваше да изживея отчаянието, трябваше да стигна до най-безразсъдната от всички мисли, до мисълта за самоубийството, за да мога да достигна опрощението, да мога пак да изживея Ом, да мога отново истински да спя и да се събуждам. Трябваше да се превърна в глупак, за да намеря отново в себе си Атман. Трябваше да греша, за да продължа да живея. Къде още ще ме отведе моят път? Безумен е този път, той криволичи, може би се затваря в кръг? Да върви накъдето си иска, аз ще продължа да крача по него“. 
Тези мисли на Сидхарта като че ли най-пълно отразяват личността на Херман Хесе. На 9 август се навършват 62 години от кончината на великия писател, който през 1946 г. печели Нобелова награда за литература. Не са толкова много бележитите световни автори, които превръщат в шедьовър почти всяко свое произведение - „Сидхарта“, „Игра на стъклени перли“, „Нарцис и Голдмунд“, „Демиан“, „Степният вълк“...В памет на великия разказвач, нека си припомним словесните перли, които той остави в съкровищницата на литературата.

  • Дърветата са светилища. Който знае как да им говори, който знае как да ги слуша, може да научи истината. Те не проповядват учение и предписания, те проповядват, без да се отклоняват от подробностите, древния закон на живота.
  • Когато сме поразени и не можем да понесем живота си повече, тогава едно дърво има какво да ни каже: „Мълчи! Бъдете спокойни! Погледни ме! Животът не е лесен, животът не е труден. Това са детски мисли. Нека Бог говори във вас и мислите ви ще замлъкнат. Вие сте тревожни, защото пътят ви води далеч от майката и дома. Но всяка стъпка и всеки ден те водят отново при майката. Домът не е нито тук, нито там. Домът е във вас или домът изобщо не е никъде”.
  • Научете какво трябва да се приема на сериозно и се смейте на останалото.
  • Ако мразите човек, вие мразите нещо в него, което е част от вас самите. Това, което не е част от нас самите, не ни пречи.
  • Мъдростта не може да бъде предадена. Мъдростта, която един мъдър човек се опитва да предаде, винаги звучи като глупост на някой друг... Знанието може да бъде предадено, но не и мъдростта. Човек може да я намери, да я изживее, да направи чудеса чрез нея, но не може да общува чрез нея и да я преподава.
  • Който иска музика вместо шум, радост вместо удоволствие, душа вместо злато, творческа работа вместо бизнес, страст вместо глупост, той не намира дом в този наш тривиален свят.
  • Бях и все още съм търсач, но спрях да поставям под въпрос звездите и книгите. Започнах да слушам учението, което кръвта ми нашепва.
  • Думите не изразяват добре мислите. Те винаги стават малко различни веднага след като бъдат изразени, малко изкривени, малко глупави.
  • „Когато някой търси - каза Сидхарта - тогава лесно се случва очите му да видят само това, което търси, и той не може да намери нищо, да вземе нищо, защото винаги мисли само за това, което търси, защото той има една цел, защото е обсебен от целта си. Търсене означава да имаш цел. Но намирането означава да бъдеш свободен, да си отворен, да нямаш цел“.
  • Трябва да станем толкова сами, толкова напълно сами, че да се оттеглим в най-вътрешното си аз. Това е път на горчиво страдание. Но тогава нашата самота е преодоляна, ние вече не сме сами, защото откриваме, че нашето най-вътрешно аз е духът, че това е Бог, неделимото. И внезапно се озоваваме насред света, но необезпокоявани от неговата множественост, защото най-вътрешната ни душа ние знаем, че сме едно с цялото съществуване.
  • Ние сме слънце и луна, скъпи приятелю. Ние сме море и земя. Нашата цел не е да си подхождаме един на друг. Това е да се разпознаваме един друг, да се научим да виждаме другия и да го почитаме за това, което е: противоположни един на друг и допълващи се.
  • Винаги съм вярвал и все още вярвам, че какъвто и добър или лош късмет да ни сполети, винаги можем да му дадем смисъл и да го превърнем в нещо ценно.
  • Без думи, без писане и без книги не би имало история, не би могло да има концепция за човечеството.
  • Самотата е независимост. Това беше мое желание и с годините го постигнах. Беше студено. О, достатъчно студено! Но беше също неподвижно, чудесно неподвижно и необятно като студената тишина на пространството, в което се въртят звездите.
  • Да си държим езика, когато всички клюкарстват, да се усмихваме без враждебност на хората и институциите, да компенсираме недостига на любов в света с повече любов в малките, лични неща. Да бъдем по-верни в работата си, да проявяваме по-голямо търпение, да се откажем от евтиното отмъщение, което може да се получи чрез подигравка и критика: всичко това са неща, които можем да направим.
  • Не се въртим в кръг, вървим нагоре. Пътят е спирала - вече изкачихме много стъпала.
  • Какво бих могъл да ти кажа, което би било ценно, освен че може би търсиш твърде много. Не можеш да намериш нещо, което е резултат от търсенето ти.
  • Няма друга реалност, освен тази, която се съдържа в нас. Ето защо толкова много хора живеят толкова нереален живот. Те приемат образите извън тях за реалност и никога не позволяват на вътрешния свят да се наложи.
  • О, любовта не е там, за да ни направи щастливи. Вярвам, че съществува, за да ни покаже колко можем да издържим.
  • За великите мислители може да е важно да изследват света, да го обясняват и презират. Но мисля, че е важно само да обичаме света, а не да го презираме, не да се мразим един друг, а да можем да гледаме на света, на себе си и на всички същества с любов, възхищение и уважение.
  • Така тя старателно го научи, че човек не може да изпитва удоволствие, без да доставя удоволствие, и че всеки жест, всяка милувка, всяко докосване, всеки поглед, всяка частица от тялото има своята тайна, която носи щастие на човека, който знае как да се събуди то. 
Източник

Още по темата:

Ба дзъ: 8 знака на съдбата Светът в теб

Ба дзъ: 8 знака на съдбата

Древната даоистка карта ни води към истинската ни същност и цел

Върни се при себе си и лети свободна Светът в теб

Върни се при себе си и лети свободна

Раняващите преживявания се „втелесяват“ в нас и за да отслабнем, трябва да кажем сбогом първо на тях, убедена е Мирослава Велева – Радкова

Силните хора не са за обичане Светът в теб

Силните хора не са за обичане

Те не се страхуват от болката, преживели са войната в сърцата си и са се научили да превръщат раните в мъдрост

Пътят към освобождаване от вината: признание, изкупление и облекчение Светът в теб

Пътят към освобождаване от вината: признание, изкупление и облекчение

Юнгианският тълкувател Джеймс Холис за страховете и неспособността ни да си признаваме грешките си

Чудесата на лечителката Естер Браво Светът в теб

Чудесата на лечителката Естер Браво

С голи ръце тя прониква в тялото на болния, цери нелечими болести, строи църква след църква и връща вярата на хората в Бог

Най-силната молитва Светът в теб

Най-силната молитва

Бог винаги те чува...

Да си необвързан все по-често става въпрос на личен избор и не говори за непълноценност Светът в теб

Да си необвързан все по-често става въпрос на личен избор и не говори за непълноценност

Домакинствата по света, състоящи се от един човек, се увеличават

Страданието е добър учител – за да се роди новото аз, старото трябва да умре Светът в теб

Страданието е добър учител – за да се роди новото аз, старото трябва да умре

Дж. Парис: На самото дъно живее един единствен страх – смъртта. Радвам се да се запознаем...

7 особености на зрялата личност, които говорят за трудно детство Светът в теб

7 особености на зрялата личност, които говорят за трудно детство

Прекомерната бдителност и суровата самокритика са сред скритите белези от детските години

Срамно ли е да се моли за помощ? Светът в теб

Срамно ли е да се моли за помощ?

Какво ни спира да покажем, че не можем да поемем повече, отколкото носим в момента

Правилата не могат да донесат свобода - те имат властта само да обвиняват Светът в теб

Правилата не могат да донесат свобода - те имат властта само да обвиняват

Уилям Пол Йънг : Всеки път, когато простите, вселената се променя

9 фрази, използвани само от интровертите Светът в теб

9 фрази, използвани само от интровертите

Те ни ви пренебрегват, нито са нелюбезни, просто така оцеляват

На днешния ден преди 160 години е роден Учителя Петър Дънов! Светът в теб

На днешния ден преди 160 години е роден Учителя Петър Дънов!

Нека си припомним зрънце от мъдростта, която той остави на Земята за нас

Не се оплаквайте от децата си! Светът в теб

Не се оплаквайте от децата си!

Какво е добре да премълчаваме пред другите според чудотвореца Николай Гурянов