Подкрепете ни!




Светът в теб1 октомври 2024

Това, което ви дразни, ви контролира

Вадим Зеланд обяснява как да насочим мислите си, за да променим нашия слой на реалността


Илюстрация: Джордж Гри, Wikimedia Commons
Илюстрация: Джордж Гри, Wikimedia Commons
Вадим Зеланд е автор на теорията за транссърфинга. Това е само една от многото възможности, предназначени повече или по-малко ясно да обяснят на ума как да се справи с тази странна и неразбираема реалност. Единствената утеха е, че този модел, ако не обяснява всичко, поне работи, пише Зеланд в книгата си „Пробив в техногенната система“.

Основният принцип е, че вие ​​оформяте своята реалност с вашите мисли. За да обясни по-нагледно теорията си Зеланд предлага следното онагледяване: човекът е биотелевизия, способна да се свързва по желание с един или друг сектор на пространството, където се намират неговите мисли – „телевизионни програми“. И ако като телевизор човекът не „генерира“ програми – той ги получава.

Всички живи същества в нашия свят са „свързани“ с някаква програма.
Растенията имат свои собствени програми – строго определени. Тези, които могат да пълзят, плуват, бягат, летят, имат по-гъвкави програми, но също така са „свързани“ доста яко, на ниво инстинкти. Само човек е способен свободно и съзнателно да прескача от един „канал“ в друг. Но той също не използва тази възможност в най-голяма степен, поради факта, че е твърде увлечен от „сериалите“, които „въртят“ в реалността. И този, най-често скучен, сериал не спира, защото „превключвателят на канала“ е заседнал на същия бутон.
Но човек може да вземе своето „дистанционно управление“ и да включи друг канал. Да, реалността няма да се промени веднага. Отначало все същата програма ще се върти по инерция. Въпреки това, ако упорито натискате десния бутон достатъчно дълго време, функциите на новата програма постепенно ще започнат да се появяват в стария сериал и в крайна сметка новата реалност напълно ще замени старата. Така се материализират мислите. Единственото условие, което трябва твърдо да се схване, е следното: за да се материализира една мисловна форма, е необходимо вниманието да се задържи върху нея систематично и за достатъчно дълго време.
Според Зеланд ние винаги забравяме, че стоим пред огледалото на света, затова много неща ни се струват обърнати с главата надолу. Той казва, че ние не „излъчваме мисли“, а точно обратното – свързваме се с тях, тъй като те са там, където би трябвало да са нематериалните обекти – в метафизичното пространство. Как точно става тази връзка, никой не знае. Въпросът е, че, първо, сякаш осветяваме с фенерчето на вниманието си всеки сектор от пространството на възмоностите и възприемаме информацията, която се намира там. Струва ни се, че мислите са се родили в главата ни. Ако това озарение продължи достатъчно дълго, тогава съответната мисълформа ще стане реалност - ще се материализира.

Тъй като окръжаващата ни реалност е огледално отражение на образа, който седи в мислите ви, вашата задача е само да оформите образа, който искате да видите в огледалото. Ако искате да видите весело лице, усмихнете се. Ако искате отражението да се придвижи към вас, направете крачка напред. Проблемът, според Зеланд е, че хората много лесно попадат в огледалната илюзия. Гледат като омагьосани, вторачени в огледалото – в заобикалящата ги действителност. И забравят да следят своя образ. Просто им се изплъзва от главите, че трябва да следят имиджа си и съзнателно да го поддържат в желаната форма.
Откъснете вниманието си от огледалото, насочете го към вашето изображение. Оформете го да изглежда по начина, по който вие искате и едва тогава наблюдавайте какво се случва в отражението. Но повечето хора се втренчват в „суровата реалност“, стряскат се и вярват, че е така и винаги ще бъде така, приемат го, фиксират го в умствения си шаблон и сега живеят в тази мрачна реалност, неспособни да откъснат поглед от огледалото, да погледнат в себе си, в мислите си и да променят нещо в нагласите си.
Всъщност вие сте способни да създадете какъвто искате свят за себе си. Когато вниманието ви, съзнателно и упорито, или неволно, е фиксирано върху някакъв умствен образ, реалността около вас започва да се променя. Случват се странни неща. Това, върху което се съсредоточавате, буквално изпълва света ви и започва да привлича вниманието ви. А други неща, които са престанали да доминират в мислите ви - изчезват някъде без следа. Как е възможно това? Все пак реалността е еднаква за всички?

Реалността е една, но всеки има свой собствен, отделен слой от тази реалност.
Не общата реалност се променя - това е слоят от вашия свят, който променя конфигурацията. До вас друг човек може да съществува в съвсем различна реалност. Това може да изглежда невероятно, но е истина. Просто целият свят е много разнообразен. Това разнообразие е достатъчно за много различни конфигурации за един слой. С вашите мисли вие изграждате индивидуална версия на вашия свят. Това, което стига или не стига там, е това, което присъства или отсъства в мислите ви.

Ето защо една жена, която мрази пияниците, постоянно се сблъсква с тях в реалността.
Както знаете, това, което ви дразни, контролира мислите ви. Дразнителите се придържат към слоя на вашия свят като железни стружки към магнит. В резултат на това, ако тази жена е постоянна в омразата си към пияниците, те напълно ще запълнят нейния слой. Светът на това бедно създание ще бъде завладян от буквален поток от клатушкащи се, въргалящи се и досадни алкохолици. И всичките й съпрузи ще бъдат алкохолици. И децата също...

Още по темата:

Ти току-що пречупи детето си. Браво! Светът в теб

Ти току-що пречупи детето си. Браво!

Дан Пиърс: Татковци, време е да покажем на децата си, че ги обичаме и да го правим постоянно

За да създадете реалност, съсредоточете се отвъд резултата Светът в теб

За да създадете реалност, съсредоточете се отвъд резултата

Човекът не е изплел мрежата на живота – той е просто нишка в нея

Чувствам се като чужд – и на себе си, и за света Светът в теб

Чувствам се като чужд – и на себе си, и за света

Кризата на егото всъщност е самата искра, която често е необходима, за да запалим вътрешен огън

Когато невъзможното стане възможно Светът в теб

Когато невъзможното стане възможно

Кастанеда: Нямаш никакво време и въпреки това си заобиколен от вечността

Ба дзъ: 8 знака на съдбата Светът в теб

Ба дзъ: 8 знака на съдбата

Древната даоистка карта ни води към истинската ни същност и цел

Върни се при себе си и лети свободна Светът в теб

Върни се при себе си и лети свободна

Раняващите преживявания се „втелесяват“ в нас и за да отслабнем, трябва да кажем сбогом първо на тях, убедена е Мирослава Велева – Радкова

Силните хора не са за обичане Светът в теб

Силните хора не са за обичане

Те не се страхуват от болката, преживели са войната в сърцата си и са се научили да превръщат раните в мъдрост

Пътят към освобождаване от вината: признание, изкупление и облекчение Светът в теб

Пътят към освобождаване от вината: признание, изкупление и облекчение

Юнгианският тълкувател Джеймс Холис за страховете и неспособността ни да си признаваме грешките си

Чудесата на лечителката Естер Браво Светът в теб

Чудесата на лечителката Естер Браво

С голи ръце тя прониква в тялото на болния, цери нелечими болести, строи църква след църква и връща вярата на хората в Бог

Най-силната молитва Светът в теб

Най-силната молитва

Бог винаги те чува...

Да си необвързан все по-често става въпрос на личен избор и не говори за непълноценност Светът в теб

Да си необвързан все по-често става въпрос на личен избор и не говори за непълноценност

Домакинствата по света, състоящи се от един човек, се увеличават

Страданието е добър учител – за да се роди новото аз, старото трябва да умре Светът в теб

Страданието е добър учител – за да се роди новото аз, старото трябва да умре

Дж. Парис: На самото дъно живее един единствен страх – смъртта. Радвам се да се запознаем...

Който иска да научи истината - да слуша дърветата Светът в теб

Който иска да научи истината - да слуша дърветата

Х. Хесе: Вярвам, че какъвто и добър или лош късмет да ни сполети, винаги можем да му дадем смисъл и да го превърнем в нещо ценно

7 особености на зрялата личност, които говорят за трудно детство Светът в теб

7 особености на зрялата личност, които говорят за трудно детство

Прекомерната бдителност и суровата самокритика са сред скритите белези от детските години

Срамно ли е да се моли за помощ? Светът в теб

Срамно ли е да се моли за помощ?

Какво ни спира да покажем, че не можем да поемем повече, отколкото носим в момента