Подкрепете ни!




СъбитияГергана Радович / 8 февруари 2019

5 лесни стратегии, с които винаги ще сте в хармония със себе си

Преодолейте основните проблеми на заетия човек


5 лесни стратегии, с които винаги ще сте в хармония със себе си
Работите ли в динамична среда, в която напрежението и стреса са неизбежна част от ежедневието? Често ли ви се струва, че усилията, които полагате, ви костват прекалено много в личен аспект? Мечтаете ли да захвърлите всичко и коренно да промените сферата си на дейност?

Ако сте отговорили с „да“ на някой от горните въпроси, то знайте, че не сте сами. Все повече хора от корпоративната среда искат да правят нещо различно, защото чувстват, че мястото им вече не е там. Те добре познават проблемите, свързани с динамичния свят на бизнеса – стрес, напрежение, наближаващ краен срок, конфликти с колегите или ситуации, върху които нямат контрол. В резултат на натовареното си професионално ежедневие са постоянно изморени, изнервени и непродуктивни, отношенията им със семейството и колегите се влошават, избухват лесно или се отдръпват от партньора и се затварят в себе си. 

Ако и вие сте в подобна ситуация, преживели сте моменти, когато ви се е искало да захвърлите всичко и да потърсите ново поприще, знайте, че това невинаги е добра идея. За щастие има и друг път.

Важно е преди генерално да променим фокуса си, да се опитаме да нанесем корекции в ежедневните си навици и привички, за да балансираме професионалния и личния си живот. Не е тайна, че решенията, които вземаме притиснати от стреса и обстоятелствата рядко са добри. 

Затова ви предлагаме пет различни стратегии, които могат да ви помогнат да постигнете по-добра хармония със себе си и околните. 

Не се плашете от стреса: Той е неизбежна част от живота на всеки от нас. Повечето хора свързват стреса само с негативи, но той има и много полезна страна. Стресът е този, който ни провокира да дадем най-доброто от себе си, за да успеем в трудни ситуации. 

Осемгодишно мащабно американско проучване* разделя участниците на четири групи според две характеристики – дали живеят под стрес или не, както и дали смятат стреса за опасен за здравето и живота, или не. 

Резултатите са изненадващи. Когато се анализират резултатите от изследването, се оказва, че най-висока е смъртността в групата, която е заявила, че живее под стрес и смята това за опасно. Най-ниската смъртност има в групата с участници, които са заявили, че живеят под стрес, но не намират това за опасно. Дотук нищо впечатляващо, но изненадата идва, когато става ясно, че дори в групата, която докладва, че не живее под стрес, смъртността е по-висока. 
Това неминуемо води до заключението, че не толкова стресът сам по себе си, а убеждението, че той е опасен причинява здравословни проблеми и дори смърт. 

Защо е важно това? Защото ако приемем, че стресът е неизменна част от живота на всеки от нас, особено когато се е посветил на кариера и професионален успех, можем да използваме този допълнителен енергиен стимул, за да постигаме важните за нас неща. Трябва обаче да полагаме достатъчно грижи, за да се разтоварим физически и психически през другото време и следващите редове ще ви покажат как. 

Движете се: Често, улисани в натовареното ежедневие, забравяме, че човекът е едно цяло от дух и материя, ум и физическо тяло. Когато сме притиснати от приближаващия се срок на проекта, по който работим, е лесно да забравим за потребностите от движение на физическото тяло и работим (умствено) до изнемога. 

В динамиката на корпоративния свят, когато се стремим да се изкачваме нагоре по стълбицата на успеха, започваме да боготворим ума и оглушаваме за нуждите на неговата физическа обвивка. Така пропускаме най-важното – пропускаме, че колкото по-активно е тялото, толкова по-пълноценен е умът. Когато се движим, ние физически се отърсваме от стреса, подпомагаме производството на хормона на растежа и отделяме повече хормоните на щастието. Така движението ни прави щастливи и изпразва главата ни от неприятни нефункционални мисли и намерения. Ако искате мисълта ви да е ясна, а решенията навременни и адекватни, движете се достатъчно.  

През последните две-три десетилетия на бурен технологичен и социален растеж загубихме едно много основно нещо – умението да създаваме нещо с ръцете си. За поколението на нашите родители и поколенията преди тях, владеенето на ръчни умения (като различни форми на ръкоделие, майсторене на нещо, занаяти, дори градинарство) са били съществена част от ежедневните практики. Спомням си как баба ми не сядаше без плетка в ръка, независимо с колко време за почивка разполагаше. Това да можеш и да направиш нещо сам не се приемаше като кой знае какво умение, особено пък като хоби. То беше част от живота. 

С годините и промяната на света голяма част от тези умения се позагубиха, но добрата новина, е че те отново се завръщат. Или естествената човешка потребност да създаваш нещо с ръцете отново взема превес. Така все повече хора се обръщат към старите занаяти и други позабравени умения като към хоби, което им помага да се разтоварят от работното напрежение. 

Ако все още не сте открили своето интересно хоби, потърсете го още днес. Ако не знаете откъде да започнете, върнете се към нещата, които обичахте да правите като дете. Това винаги е добро начало. 

Помнете, че фините моторни движения, включени във всяка форма на прецизна работа – ръкоделие, майсторене, сглобяване на макети и други, са пряко свързани с хармонична работа на мозъка, като по този начин намаляват тревожността и увеличават чувството за щастие. Удоволствието да видите завършено нещо, създадено от вас самите, е допълнителен бонус. Намерете време съзнателно да излезете от обичайната си рутина и направете нещо различно. 

Ако работата ви е сериозна, идете на танци, на курс по рисуване, запишете се на групова практика, опитайте нещо ново, което ще ви провокира да използвате по-ефективно друга част на мозъка си. Ако работите „сериозни“ неща като финанси, програмиране, инженерни дейности, използвате повече лявата си половина на мозъка. Креативните дейности ще ви помогнат да отприщите и своята изобретателна страна, криеща се в дясната половина на мозъка ви. Тогава ще се чувствате по-удовлетворени, по-спокойни и ще постигате повече. 

Поне веднъж на две седмици излезте сред природата без телефон и план. Разходете се в планината, гората или на някое по-спокойно място. Времето, прекарано навън е изключително зареждащо, стига да си позволите съзнателно да се изключите от ежедневието. 

Стигнете до тялото си: Независимо дали си даваме съзнателна сметка за това или не, напрежението и негативните емоции се трупат в тялото. Това се усеща по стягането и болката в гърба, повърхностното дишане, стягането в гърдите и други не толкова ясно различими симптоми. Много от заетите хора са свикнали да пренебрегват тези симптоми и ги отдават на физическата умора, възрастта или заседналия начин на живот. Ако беше така, достатъчно количество сън и редовната физическа активност щяха бързо да помогнат за преодоляване на състоянието. 

Но когато енергийната система на тялото е затлачена от неразрешени вътрешни конфликти, емоционални блокажи и други пречки, имаме нужда от по-сериозни мерки. 

Тогава е необходимо да въздействаме директно върху енергията в тялото, за да улесним нейното свободно протичане с някой от методите от енергийната психология, които работят директно с тялото. Един от тези методи са техниките за емоционална свобода (ТЕС). 

Сред разнообразието от способи на енергийната психология, ТЕС е най-лесният за научаване и прилагане, дори и самостоятелно. Все повече научни изследвания показват големите му ползи при тревожност, страх или фобия, загуба на мотивация, проблеми с теглото и храненето, безсъние, посттравматично стресово разстройство и много други. 

Можете да прилагате ТЕС навсякъде и по всяко време, като за това са ви необходими само няколко минути. Самата практика е елементарна – представлява потупване с върха на пръстите по десетина акупунктурни точки, разположени върху главата, горната част на торса и пръстите на ръцете.

Ако потупвате сутрин, докато си пиете кафето, ще се настроите за продуктивен и ефективен ден. 

Ако изберете да го правите вечер, ще разтоварите натрупаното напрежение и ще можете да се отпуснете преди сън. 
Повече за ТЕС и как той може да ви бъде полезен в личен и професионален план, за да преодолеете неприятни проблеми, с които се сблъсквате в ежедневието си, ще намерите на www.enepsy.bg

Читателите на „Списание 8“ могат да се възползват от 20% отстъпка с код SPISANIE8. 

Гергана Радович
Холистичен терапевт и сертифициран преподавател по ТЕС 

Източници: 
*Keller, A., Litzelman, K., Wisk, L. E., Maddox, T., Cheng, E. R., Creswell, P. D., & Witt, W. P. (2012). Does the Perception that Stress Affects Health Matter? The Association with Health and Mortality. Health Psychology : Official Journal of the Division of Health Psychology, American Psychological Association, 31(5), 677–684. http://doi.org/10.1037/a0026743


„Байк и рън за Чепън” тази година ще е два дни (27 и 28 април в Драгоман) Събития

„Байк и рън за Чепън” тази година ще е два дни (27 и 28 април в Драгоман)

13-ото издание на състезанието за планинско бягане и колоездене включва и нова XCM дистанция 66 км

Ваклуш Толев: Възкресението е само на 8 април Събития

Ваклуш Толев: Възкресението е само на 8 април

Ден преди това – на 7 април в Камерната зала „България“ в София от 14:00 ч. ще бъде представен албумът „Ваклуш“

Гората.бг подарява 55 хиляди дръвчета на софиянци Събития

Гората.бг подарява 55 хиляди дръвчета на софиянци

Волята на дарителите е фиданките да не се продават и който ги вземе - да се грижи с любов за тях

Сънуващият пророк видя атентата в Русия Събития

Сънуващият пророк видя атентата в Русия

Той предсказа събитието с невероятна точност. На 27 април идва в България с подробности за предстоящи природни бедствия.

Време е за полет на звезди Събития

Време е за полет на звезди

Единственият по рода си български конкурс Wings for stars отново набира участници, както и спомоществователи

В края на юни във Варна ще се проведе семинарът „Въведение в катара и тантриара“ Събития

В края на юни във Варна ще се проведе семинарът „Въведение в катара и тантриара“

Разберете кои са най-важните послания на Съюза на Пазителите към човечеството през последните 25 години

Опитайте над 150 вина от цял свят Събития

Опитайте над 150 вина от цял свят

Петото винено изложение-дегустация на Уайнбокс ще се проведе на 15 март

Честита Баба Марта! Събития

Честита Баба Марта!

Днес се връщаме във времена, когато нашите прадеди са били по-близо до природата

Над 150 вина от цял свят на петото винено изложение-дегустация на Уайнбокс Събития

Над 150 вина от цял свят на петото винено изложение-дегустация на Уайнбокс

Участвайте и в майсторските класове с известни лектори. Ранното записване и за двете събития е до 8 март.

За първи път в България – операта „Медея“ от Луиджи Керубини Събития

За първи път в България – операта „Медея“ от Луиджи Керубини

Подарете си това преживяване в Софийската опера на 23, 24 и 25 февруари

„Планината на Танръ“ на Мухарем Алиосман с нов тираж Събития

„Планината на Танръ“ на Мухарем Алиосман с нов тираж

Това е увлекателен разказ за суфизма и мистичния ислям в Източните Родопи, за които се знае твърде малко

Концерт за виолончело и оркестър Събития

Концерт за виолончело и оркестър

33-тият сезон на Нов симфоничен оркестър се посвещава на неговия основател Юлия Христова

„Планината на Танръ“ – памет и вяра на алианите от Източните Родопи Събития

„Планината на Танръ“ – памет и вяра на алианите от Източните Родопи

Елате на представянето на книгата на 17.02.2024 г. в клуб „Перото“!

И българските фермери се вдигнаха на протест: искат защита на продукцията си Събития

И българските фермери се вдигнаха на протест: искат защита на продукцията си

Отхвърлиха предложение да им се компенсират загубите от вноса на украинско жито, но само срещу финансов отчет