Подкрепете ни!




СъбитияЙоана Стефанова / 12 май 2021

Дигитално презареждане: Правата и свободите във виртуалния свят

Стартира конкурсът „Граждански будилник“, в който творци ще покажат своята гледна точка за свободата на словото

Дигитално презареждане: Правата и свободите във виртуалния свят


Неправителствената организация БЦНП организира за четвърта поредна година „Граждански будилник“ – конкурс за социално ангажирано изкуство. В него участниците представят свои авторски творби в три категории: фотография, илюстрация и текст. Идеята е всеки да изрази по артистичен начин своето мнение относно свободата на словото и как то се видоизменя в днешния свят на дигитално общуване. Движещата сила зад този проект е вдъхновяващия и неуморен екип на БЦНП, а ние разговаряхме с Айлин Юмерова, за да ни разкаже малко повече за работата на организацията и провеждането на конкурса.

-    Какви са основните цели на вашата организация?
-    Български център за нестопанско право (БЦНП) е неправителствена организация - фондация в обществена полза. Работим за това хората в България да могат свободно да се сдружават, да постигат заедно различни каузи и да изразяват своята гражданска позиция. Това до голяма степен зависи от средата, в която живеем, законите и голяма част от усилията ни са в посока тази среда да е насърчаваща, а не ограничаваща работата на гражданските организации. Защото вярваме, че в едно демократично общество активните граждани и техните организации са двигател на позитивната промяна.

За работата ни през последните 20 години сме помогнали на повече от 4500 граждански организации и обединения от страната да подобрят правната си култура, да знаят как да се застъпват по-успешно за каузите си, да набират средства и да развиват свързана с мисията си стопанска дейност. През 2016 г. създадохме първата Къща на гражданските организации в София – място с граждански заряд за активисти и неправителствени организации, които работят в среда на споделени ценности и реализират съвместни инициативи.



-    Какъв е екипът на БЦНП?
-    Колегите ми от Български център за нестопанско право са уникални човеци. На първо място, това са хора, чиято лична мисия е да помагат на останалите по всякакви начини. На второ – те са невероятни професионалисти, за които няма невъзможни неща. Винаги ще намерят решението и на най-заплетения казус. Свободни по дух, активисти, отдадени, съпричастни, истински войни за справедливост. В работата те виждат извор на удовлетвореност. Защото това, което правим ние, има предимството да носи единствено и само полза за хората да могат да постигат своите обществено значими каузи. Този смисъл в работата и приятелството в отношенията не са спирали да ме вдъхновяват вече 8 години, откакто съм част от екипа.


-    Всъщност как се зароди идеята за конкурса „Гражданския будилник?
-    Идеята за ГРАЖДАНСКИЯ БУДИЛНИК се роди преди 4 години. Тъй като темата за правата е нещо много абстрактно, но в същото време изключително важно, за да го има независимото гражданско общество, решихме през погледа на изкуството да разбудим размисъл и да култивираме гражданско съзнание у съвременните творци за значимостта на човешките ни и граждански права и свободи днес.



С тази цел през 2018 г. заедно с глобалното креативно студио за социално въздействие Fine Acts дадохме началото на конкурса за социално ангажирано изкуство ГРАЖДАНСКИ БУДИЛНИК с три категории: „Фотография“, „Илюстрация“ и „Текст“. Чрез него подкрепяме будните и ангажирани автори, които със своя талант, творческа енергия и артистичен дух разказват за гражданските свободи в актуалното настояще. Уникалната черта на конкурса е, че той поставя на фокус 3 основни права – „солта“ на демокрацията и гражданското общество - а именно: правото на сдружаване, правото на мирни събрания и свободата на словото. Мотивацията ни бе той да се превърне в ежегодна инициатива, която ангажира по креативен начин гражданската позиция на артисти по важни обществени теми. Така се и случи. Встъпвайки в 20-ата ни годишнина и организирайки 4-тото издание на конкурса, гордо може да заявим, че общността на ГРАЖДАНСКИ БУДИЛНИК вече наброява 280 будни автори – професионалисти и любители на фотографията, рисуването и писането, осмелили се да провокират себе си. Някои от тях – докоснали се за първи път до абстрактните понятия на правата, а други – намерили своята платформа за изразяване на бунт и действие, на гражданска позиция и чувствителност към гражданските свободи.



Именно тези граждански свободи, пресъздадени най-живо, динамично и въздействащо на върха на илюстрациите, кадрите, стиховете и текстове на 57-те отличени автори в досегашните три издания на конкурса, олицетворяват ГРАЖДАНСКИЯ БУДИЛНИК. Всички те по свой уникален начин показват правата в действие, отправят послания за активизъм, защитават ценности и изграждат смислени дневен ред на едно общество.
През 2020 г. член на журито споделя впечатленията си от третото издание на инициативата така: „Конкурсът на БЦНП „Граждански будилник“ е едно изключително важно явление в българското социално и културно пространство. За поредна година той се превърна в горивото, което отключва едновременно творчеството и онази така фундаментална чувствителност към безправието и ограниченията на свободата“.

-    Каква е обратната връзка на хората през годините ви на работа?
-    За тези 20 години, откакто ни има, неуморно сме работили за развиването на българския граждански сектор. И сме мотивирани да продължим да го правим именно заради обратната връзка, която получаваме от хората. Тя се изразява най-вече в признателност за усилията ни да бъдем полезни за гражданските организации, за да бъдат по-можещи, знаещи и успешни. Нашите приятели и колеги от сектора ценят високо това, че винаги и своевременно „превеждаме“ на разбираем човешки език и най-сложните законови норми, които ги касаят. Дори веднъж на мой въпрос откъде организацията е научила за нашите консултации, получих неочакван отговор: „Има ли някой, който да не знае за вас в гражданския сектор? Вие сте бранд, еталон в тази общност. Вече 20 години се обръщаме към вас по всякакви въпроси и винаги ни помагате“. Този отговор ме срази. Бях изключително горда, че съм част от това добро. Но нашите успехи ние дължим изцяло на общността, с която работим, партньорите и донорите, които вярват в нас.
-    
-    Имали ли сте трудни моменти и как успявате да намерите финансиране?
-    Като всяка неправителствена организация, ние също сме имали трудни моменти. Тъй като това да защитаваш правото на сдружаване и да работиш за развитието на гражданското общество и гражданското участие изобщо, е нещо много абстрактно, ние се опитваме да пречупваме работата си през най-различни социално-културни инициативи. За да можем да правим това, разчитаме на подкрепата на дарители, на програми на Европейския съюз, на международни организации, на общински програми, както и на собствената ни социално предприемаческа дейност. Миналата  година беше много трудна за всички граждански организации. Същевременно именно в този период на криза се видя колко важна е ролята на гражданските организации – набиране на доброволци за общините, разнасяне на храна, подкрепа за най-уязвимите. За съжаление, продължихме да усещаме острата липса на държавна политика, която да гарантира партньорството между държавата и гражданските организации и финансова подкрепа за различни инициативи в полза на обществото.



Ето и повече информация за конкурса Граждански будилник 2021:
И тази година животът продължава да е предизвикателство за всички нас. Живеем, работим, общуваме, мислим онлайн. Така също, правото на сдружаване, правото на мирни събрания (протести) и свободата на словото се презареждат с ново съдържание и начин на упражняване във виртуалния свят.

Затова, тази година конкурсът за социално ангажирано изкуство ГРАЖДАНСКИ БУДИЛНИК 2021 е посветен на темата: „ДИГИТАЛНО ПРЕЗАРЕЖДАНЕ: Правата и свободите във виртуалния свят“.
Авторите могат да споделят своята артистична интерпретация по темата до 1 юни 2021 г.
Конкурсните категории са 3: „Илюстрация“, „Фотография“ и „Текст“.

Три са и въпросите, които отправяме към кандидатите, за да предизвикаме идеи и образи за това как изглеждат гражданските ни права във виртуални свят:
  • Как преборваме цензурата, дезинформацията и фалшивите новини в онлайн средата?
  • Как протестираме от виртуалните площади?
  • Как се сдружаваме и работим онлайн в името на общите каузи?
В конкурса могат да участват български и чуждестранни автори с или без предишни изяви с до 5 творби във всяка от категориите. В категория „Фотография“ се приемат както професионални, така и любителски снимки. В категория „Илюстрация“ авторите могат да предложат свои рисунки, живопис, илюстрации, графични изображения, колажи, типографски работи и комикси. В категория „Текст“ се приемат есета, текстове с поезия и проза с обем до 1500 символа.

Авторските творби заедно с формуляра за кандидатстване (свали от сайта на БЦНП) се изпращат на имейл: budilnik@bcnl.org до 1 юни 2021 г.

Авторите на произведенията, класирани от журито, както и тези, избрани от публиката за призовото „Първо място“ във всяка от трите категории, ще получат парична награда и символични предметни награди - комплект бандана шал и платнена торба с дизайнерската визия на ГРАЖДАНСКИЯ БУДИЛНИК. Ще получат възможност и за популяризиране на творчеството им чрез специално интервю в Списание 8.

По-широка селекция произведения ще бъдат представени в изложба на открито в софийски градски парк, както и популяризирани в онлайн изложба.



За дарителската кампанията на ГРАЖДАНСКИ БУДИЛНИК
За да можем да дадем заслуженото внимание на новото, талантливо поколение илюстратори, фотографи и писатели - будни за правата си и ангажирани с темите на гражданско общество – разчитаме на подкрепата на дарители.
Целта ни е до 1 юни да наберем сумата от 1500 лв.

Набраните дарения ще раздадем под формата на парични награди за шестте най-въздействащи авторски произведения в трите категории на конкурса, избрани от жури и след гласуване на публиката.
Всеки може да подпомогне каузата в подкрепа на социално ангажираните творци – за да ги има - с дарение на Platformata.bg.

Така, заедно можем да дадем заслужено внимание на новото, талантливо поколение илюстратори, фотографи и писатели - будни за правата си и ангажирани с темите на гражданско общество в България. Вярваме, че те са новите гласове, критични и мощни в своя изказ, владеещи силата на изкуството. Те са мегафонът на времето.

За Фестивала на Гражданския Будилник
Победителите ще бъдат отличени на Фестивала на Гражданския Будилник на 26 август 2021 г. в София. Това Фестивал за смели и съпричастни хора, които ценят своята свобода, обичат да помагат на граждански каузи и вярват, че правата са ценност, а не състояние. Фестивалът ще бъде полудневно събитие на открито в Борисова градина в София, което ще съчетае в едно музикални изпълнения, творчески работилници, артистични пърформанси и публично признание за таланта и ангажираността на отличените автори в конкурса ГРАЖДАНСКИ БУДИЛНИК за 2021 г.



За играта Граждански Будилник в Музейко
В три съботни дни през май - на 15, 22 и 29 май – ще организираме интерактивната образователна игра „Граждански Будилник в Музейко“. Тя е във формата на treasure hunting, чрез която любознателните посетители на Музейко ще могат да научат повече за трите граждански права: правото на сдружаване, правото на мирни събрания (протести) и свободата на словото като основни съставки на демократичното гражданско общество. Играта е подходяща за деца над 7 години и техните придружители. За най-активните участници, познали отговорите на загадките, ще има награди.
Инициативите реализираме с финансовата подкрепа на Фондация „Америка за България“ и на Столична община по СП „Култура“ за 2021 г. Наши медийни партньори са Списание 8, Triple E.Y.E Project, OFFNews и НПО Портала.

Повече информация за инициативите ще намерите на сайта на Български център за нестопанско право, както и на Facebook страницата на Гражданския Будилник.


В края на юни във Варна ще се проведе семинарът „Въведение в катара и тантриара“ Събития

В края на юни във Варна ще се проведе семинарът „Въведение в катара и тантриара“

Разберете кои са най-важните послания на Съюза на Пазителите към човечеството през последните 25 години

Опитайте над 150 вина от цял свят Събития

Опитайте над 150 вина от цял свят

Петото винено изложение-дегустация на Уайнбокс ще се проведе на 15 март

Честита Баба Марта! Събития

Честита Баба Марта!

Днес се връщаме във времена, когато нашите прадеди са били по-близо до природата

Над 150 вина от цял свят на петото винено изложение-дегустация на Уайнбокс Събития

Над 150 вина от цял свят на петото винено изложение-дегустация на Уайнбокс

Участвайте и в майсторските класове с известни лектори. Ранното записване и за двете събития е до 8 март.

За първи път в България – операта „Медея“ от Луиджи Керубини Събития

За първи път в България – операта „Медея“ от Луиджи Керубини

Подарете си това преживяване в Софийската опера на 23, 24 и 25 февруари

„Планината на Танръ“ на Мухарем Алиосман с нов тираж Събития

„Планината на Танръ“ на Мухарем Алиосман с нов тираж

Това е увлекателен разказ за суфизма и мистичния ислям в Източните Родопи, за които се знае твърде малко

Концерт за виолончело и оркестър Събития

Концерт за виолончело и оркестър

33-тият сезон на Нов симфоничен оркестър се посвещава на неговия основател Юлия Христова

„Планината на Танръ“ – памет и вяра на алианите от Източните Родопи Събития

„Планината на Танръ“ – памет и вяра на алианите от Източните Родопи

Елате на представянето на книгата на 17.02.2024 г. в клуб „Перото“!

И българските фермери се вдигнаха на протест: искат защита на продукцията си Събития

И българските фермери се вдигнаха на протест: искат защита на продукцията си

Отхвърлиха предложение да им се компенсират загубите от вноса на украинско жито, но само срещу финансов отчет

Зимен ритрийт с Учителя Зор Алеф и цикъл от актове Свещена терапия Събития

Зимен ритрийт с Учителя Зор Алеф и цикъл от актове Свещена терапия

Темата е духовна свобода, просветление и съвършенство. Срокът за записване е до 7 февруари.

Френски фермер: „Нашата цел е да обкръжим Париж“ Събития

Френски фермер: „Нашата цел е да обкръжим Париж“

Протестите подкрепят селскостопански производители от почти всички страни в Европа

Днес честваме Антоновден Събития

Днес честваме Антоновден

Ще почерпят над 80 000 българи

Днес празнуваме Ивановден Събития

Днес празнуваме Ивановден

Над 300 000 българи черпят днес

Обявиха победителите в конкурса „Хижа на годината“ Събития

Обявиха победителите в конкурса „Хижа на годината“

Бяха раздадени награди в осем категории и три гранта