Подкрепете ни!




Събития28 юни 2024

Подарете си вечер с Бетовен, Моцарт и Брамс

Нов симфоничен оркестър ви кани на концерт на 1 юли 2024 в зала „България“


Подарете си вечер с Бетовен, Моцарт и Брамс
 На 1 юли 2024 г., от 19:30 ч., в зала „България“, ще имате възможност да се насладите на творби от Лудвиг ван Бетовен, Волфганг Амадеус Моцарт и Йоханес Брамс, в изпълнение на Нов симфоничен оркестър. Диригент е Петко Димитров, а солист – Инес Симеонова.

Програмата включва:
  • Бетовен – увертюра „Егмонт“;
  • Моцарт – концерт за пиано и оркестър №21, до мажор, к. 467;
  • Брамс – симфония №4, ми минор, оп. 98.
„Крехката нощна атмосфера на втората част се носи от нежната настойчивост на непрекъснато движещ се акомпанимент от три фигури…“, казва музиковедът Орин Хауърд за концерта за пиано и оркестър в до мажор на Моцарт.
А във възстановеното от Шуман през 1853 г. списание „Нови пътища“, по повод камерната музика на съвсем младия Йоханес Брамс, той възкликва: „Това са скрити симфонии!“. През 1997 г., в своята книга „Да построиш оркестър“, в размишленията си за търпението, когато се изправиш пред нотния текст, Юлия Христова задава въпроса „Защо Брамс написва първата си симфония чак на 40-годишна възраст?“.

Бетовен среща певицата Бетина Брентано през 1810 г. по време на усилната си работа върху произведение по драмата на Гьоте, посветено на граф Ламорал Егмонт. В едно от писмата си до Гьоте, възхитена от даровитостта на Бетовен, тя го цитира: „Музиката наистина е посредник между съзнанието, живота и сетивата“.



Петко Димитров е диригент, завършил консерваторията Пийбоди към университета „Джон Хопкинс“ и Мичиганския университет. Бивш музикален директор на редица младежки оркестри в САЩ, понастоящем директор на ансамблите в Англо-американско училище в София.



Инес Симеонова е родена в град Добрич. Носител е на награди от Международния клавирен конкурс „Шуман-Брамс“, Пловдив; Международния клавирен конкурс в Крайова, Румъния; Международния фестивал и конкурс за пианисти в Ланкастър, САЩ; Международния конкурс „Албер Русел“. Участвала е във фестивалите „180 градуса“,  „ICon Arts“ в Трансилвания, Румъния, Лятна академия на изкуствата в Созопол, „Музиката на Европа“, „Софийски музикални седмици“,  „Мартенски музикални дни“, ppIANISSIMO и др.

Билети тук


Нов симфоничен оркестър е основан през 1991 г. от музикалния критик Юлия Христова като отклик на съществуващите у нас музикални институции, които са подкрепяни финансово и контролирани от държавата. За 24-те години на своето съществуване той създава свой собствен културен модел и общество от приятели, посветени на единствената по рода си за България културна организация.

Основа за създаването му е откритата през 1990 г. от Юлия Христова Концертна къща, която утвърждава свой неповторим подход за работа с младите музиканти, за устройство и за финансиране на оркестъра. Замисълът е той да бъде едновременно школа и институция, която събира под крилото си млади и даровити български музиканти без опит на концертната сцена, но с желание да работят и да се усъвършенстват. Досега в него са свирили над 800 музиканти, някои от които работят в най-големите български оркестри и оперни театри, както и в САЩ, Латинска Америка, Южна Африка, Западна и Централна Европа. „Крайната цел на нашата работа не е концертът, а любовта към процеса „правене на музика“, казва основателката.





Фестивал на мисълта среща хора на ума в Синеморец Събития

Фестивал на мисълта среща хора на ума в Синеморец

На 1 и 2 юли 2024 г. морският град ви посреща с кинопрожекции и беседи

В 12 ч. се молим за мир! Събития

В 12 ч. се молим за мир!

Това свято дело не дели хората нито по религия, нито по цвят, нито от коя страна на конфликта са. Искаме всички синове да бъдат живи!

III издание на бутиков фестивал СТРЕМЕЖ – посветен на музикалното бъдеще на България Събития

III издание на бутиков фестивал СТРЕМЕЖ – посветен на музикалното бъдеще на България

Фондация „Йордан Камджалов“ представя в Царския Дворец Врана за трета поредна година част от музикалното бъдеще на България

3 юни – парад на 6 планети Събития

3 юни – парад на 6 планети

Юпитер, Меркурий, Уран, Марс, Нептун и Сатурн ще се построят в редичка

Александър Миланов ви очаква на щанда на Списание 8 Събития

Александър Миланов ви очаква на щанда на Списание 8

Заповядайте на 2 юни на Пролетния панаир на книгата, за да се срещнете с автора на „Завръщането на свещеното познание на катара”

Честит празник! Събития

Честит празник!

Днес за четвърти път честваме празника с новото му име - Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност

Открийте тайните на древните мъдреци! Събития

Открийте тайните на древните мъдреци!

На 26 май започва интензивен онлайн курс по ведическа астрология

Започва кампанията „Хижа на годината” 2024 Събития

Започва кампанията „Хижа на годината” 2024

Откриването е на 15 май в „Кино Кабана”

Гледайте онлайн „Истината“ – среща с духовните учители гуру Йоги Тан и Елеазар Хараш Събития

Гледайте онлайн „Истината“ – среща с духовните учители гуру Йоги Тан и Елеазар Хараш

В youtube канала ни днес ще можете да станете свидeтели на тази изключителна среща на двамата учители

Честит празник! Събития

Честит празник!

Гергьовден е един от най-големите и тържествени празници

Повишете умствената си енергия и създайте мост между науката и духовното Събития

Повишете умствената си енергия и създайте мост между науката и духовното

На 19 май д-р Емилия Караславова организира събитието „Ради“ в гр. Пловдив

Почина театралният режисьор проф. д-р Александър Илиев Събития

Почина театралният режисьор проф. д-р Александър Илиев

Той бе автор и близък приятел на Списание 8