Подкрепете ни!




Събития9 октомври 2024

Благотворителен семинар „Непознатият д-р Петър Берон“

Заповядайте на 2 ноември от 10:30 ч. в Дома на архитекта в София


Благотворителен семинар „Непознатият д-р Петър Берон“
По случай навършването на 200 години от издаването на „Буквар с различни поучения“, по-широко познат като „Рибен буквар“, заповядайте на беседа, посветена на неговия създател – д-р Петър Берон. Делото на този велик българин е добре известно, но какво знаем за личността зад буквара?

Прочит от романа на Фани Попова-Мутафова, посветен на просветния деец, ще ни въведе в неговата история чрез гласа на младия актьор Васил Виденов. След това за градската обстановка от времето на Възраждането и за стремежа към красота и изява на българския дух ще ни разкаже арх. Румен Джагаров. А проф. Вера Бонева ще разгърне пред нас в пълнота личността и значението на делото на д-р Берон, изявявал се като учител, лекар, търговец, учен, но най-вече като благодетел. За пълноценния разговор в хода на програмата ще се погрижи водещият Йордан Йорданов.

Програма

10:30 Откриване, Йордан Йорданов
10:40 „Романът за д-р Петър Берон на Фани Попова-Мутафова е книга, достойна да служи като втори „Рибен буквар“, Васил Виденов
11:40 „Възрожденската архитектура и нейните строители“, арх. Румен Джагаров
12:40 „Петър Берон и „Рибният буквар“: два века просвещение“, проф. Вера Бонева

Вход: с дарение
Всички приходи от входа за участие ще отидат в полза на Специализирана болница за продължително лечение и рехабилитация – Котел за подпомагане на дейността й. Ако желаете да присъствате, следва да преведете предварително дарението си на посочената банкова сметка. В деня на събитието носете със себе си платежното нареждане, за да го покажете на входа. На място не се предвижда събирането на входна такса в брой.

Титуляр: „СБПЛР – Котел“ ЕООД
Банка: „Юробанк и Еф Джи България“ АД, Сливен
IBAN: BG82BPBI79361083362901
Основание: „Непознаният д-р Петър Берон“
Дарението за един участник е 50 лв.

Организаторите призовават да отворим сърцата си и да се покажем достойни наследници на делото на д-р Петър Берон, и ви очакват на 2 ноември, от 10:30 ч., в зала 2 в сградата на Съюза на архитектите в България (гр. София, ул. „Кракра“ 11). Събитието се провежда с медийната подкрепа на фондация „Виделей България“ и Списание 8.

За лекторите и водещия

Проф. Вера Бонева е доктор на науките по история и музеология, професор по история на България в Университета по библиотекознание и информационни технологии в София. Публицист е по исторически и музейни въпроси в електронни и печатни издания и специалист към Национален фонд „Култура“. Научните й интереси са в областта на историята на Българското възраждане, културна памет, музеи и културно наследство. Автор е на 22 научни книги, от които 14 са самостоятелни монографии, над 200 статии и над 100 научни рецензии. В обществена насока е заета с дейности по опазването и разгласяването на движимото културно наследство чрез музейни изложби, документални филми, редактиране на научни издания в областта на музеологията и историята на Българското възраждане.

Арх. Румен Джагаров завършва архитектура през 2021 г. към катедра „История и теория на архитектурата“ в Университета по архитектура, строителство и геодезия. Разработва дипломна работа „Бъдеще за Ново село“ в обстоятелствата на Северозападна България. В същата година заживява във видинското с. Ново село, където възстановява 100-годишна къща с използването на естествени материали и старите обичайни строителни похвати. През 2022 г. арх. Джагаров става член на сдружение „Мещра – традиционни знания и занаяти“, което се стреми да съхрани нематериалното културно наследство в областта на строителството, завещано от предците ни. Успоредно с това той се стреми да е полезен на местно ниво и по отношение на незащитено архитектурно наследство, култура, бит и обичаи.

Васил Виденов от малък започва да проявява творческите си заложби в различни направления.
Изявите му тръгват още от детската градина и продължават в трупа за народни танци в началните класове и вокална група „Синигер“ в гимназията. След това изучава актьорско майсторство в Югозападния университет „Неофит Рилски“ с ръководител на курса Александра Хонг. Тя оставя траен отпечатък в живота му и от нея завинаги запомня, че актьорското майсторство (а и всяко друго изкуство) е „полет на човешката душа“.

Йордан Йорданов е обществен деятел, изследовател и писател с дългогодишна лекторска дейност по въпроси, свързани с българското културно самоопределяне и взаимовръзките ни с другите народи, духовното знание и свещената задача на българите. Изучавал е „Архитектура и строителство“, „Обществени науки“ и „Управление на образованието“ във Варна. Автор е на множество изследвания, доклади, лекции и на книги, свързани с българската история и култура. Радетел е за нов образователен модел, който представя в научно-академичния си труд „Обща теория на образованието – системи и модули“.

За Специализирана болница за продължително лечение и рехабилитация – Котел

Болницата открива врати през 1953 г. като „Детски санаториум за костно-ставна туберкулоза“. Така продължава да работи до 1965 г., когато преминава в детски санаториум за рехабилитация. От 2011 г. лечебното заведение приема формата на Специализирана болница за долекуване, продължително лечение и рехабилитация, в която се извършват рехабилитационни процедури на деца и възрастни хора с неврологични, ставни заболявания, болести на опорно-двигателния апарат, на централната и периферна нервна система. Обслужва пациенти от цялата страна, като най-големите потоци са от областите Варна, Добрич, Бургас, Сливен, Ямбол, Шумен, Търговище.

В болницата има две отделения– за рехабилитация на възрастни хора и на деца. През 2013 г., с помощта на благотворителното начинание „Българската Коледа“, получава като дарение единствена по рода си за страната апаратура за рехабилитация и физиотерапия за деца. С нея е оборудван нов рехабилитационен сектор за деца с неврологични заболявания. Провежда се комплексна рехабилитация, целяща пълно раздвижване на детето и изграждане на умения за справяне в ежедневието. Всяка година през болницата преминават за лечение над 200 деца от цялата страна. Повечето от тях престояват почти целогодишно.

Лечебното заведение има 60-годишна история. В града няма семейство, на което поне един от членовете му да не е работил там някога или да работи понастоящем. Болницата е знакова за малкото градче, тъй като дава трайна заетост на повече от 60 души. Болшинството от специалистите в нея – лекари, рехабилитатори, медицински сестри, психолог, логопед – са местни хора.

Повече за дейността, както и за по-щедри дарения за болницата, вижте тук.

Знаем ли всичко за „нашето утре“? Събития

Знаем ли всичко за „нашето утре“?

На форум в Стара Загора адвокат Нина Ламбова призовава да си припомним, че бъдещето ни е в нашите ръце

Сал Ракели отново в България Събития

Сал Ракели отново в България

Мистикът, ясновидец и автор на книги ще ни посети, за да сподели безценни частици знание и мъдрост

Забравеното познание в българската народна приказка „Тримата братя и златната ябълка“ Събития

Забравеното познание в българската народна приказка „Тримата братя и златната ябълка“

Заповядайте днес на беседа със специалното участие на Ваджра гуру Йоги Тан в София!

Фестивалът „Царско село“ на Нов симфоничен оркестър започва на 30 септември Събития

Фестивалът „Царско село“ на Нов симфоничен оркестър започва на 30 септември

Чуйте световната премиера на „Вратите на съня“ от композитора Георги Арнаудов

Гласувайте за „Хижа на годината“ до 30 септември Събития

Гласувайте за „Хижа на годината“ до 30 септември

Отличените ще бъдат обявени на церемония по награждаване на 9 октомври

Обща молитва за мир на 21 септември Събития

Обща молитва за мир на 21 септември

Присъединете се и нека заедно направим света по-добър

В различни градове хората ще четат една и съща книга по едно и също време Събития

В различни градове хората ще четат една и съща книга по едно и също време

България се включва за 13-и път в „Нощта на литературата“

На български език думата „образование” е натоварена с особено значение Събития

На български език думата „образование” е натоварена с особено значение

Послание на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Даниил по случай началото на Новата учебна година

Остават броени дни, за да защитим правото си на сигурна кореспонденция Събития

Остават броени дни, за да защитим правото си на сигурна кореспонденция

Гражданската организация Електронна Граница България предупреждава за възможни масови подслушвания и за нарушаване на фирмени и военни тайни

Гледайте запис на срещата ни с учителите гуру Йоги Тан и Елеазар Хараш! Събития

Гледайте запис на срещата ни с учителите гуру Йоги Тан и Елеазар Хараш!

На 6 септември във Варна двамата духовни наставници пробудиха мнозина за пътя към истината и просветлението

Днес е срещата с духовните учители гуру Йоги Тан и Елеазар Хараш! Събития

Днес е срещата с духовните учители гуру Йоги Тан и Елеазар Хараш!

Очакваме ви на 6 септември 2024 г. от 17 ч. във ФКЦ – Варна. Входът е свободен.

Заветът под Марагидик – десетте поляни, извор на живот Събития

Заветът под Марагидик – десетте поляни, извор на живот

Подкрепете създаването на средище на духовността в Априлци

Музика за струни Събития

Музика за струни

Нов симфоничен оркестър гостува в Дряново и с. Скалско на 31 август и 1 септември

През декември ще се проведе семинарът „Катара и Тантриара – ниво 2“ Събития

През декември ще се проведе семинарът „Катара и Тантриара – ниво 2“

Ще се направи анализ на новите послания на Съюза на Пазителите към човечеството

Аполония отбелязва 125 години от раждането на Панчо Владигеров Събития

Аполония отбелязва 125 години от раждането на Панчо Владигеров

Четиримата внуци на големия композитор ще изнесат концерт в негова памет на 30 август