Подкрепете ни!




Улови мигаМихаела Илиева / 10 август 2018

Да стигнеш до морето за три дни. Ден 3: Мисията успешна.

Залези и изгреви. Мишелови и счупени стъкла. Рибки и костенурки.

Да стигнеш до морето за три дни. Ден 3: Мисията успешна.


Отдавна си мечтая да обикалям България без точен план, само с палатка, газово котлонче и широко отворени очи. И мечтата ми най-сетне се сбъдна, а в този последен пътепис ще ви разкажа как приключи. Имах 3 свободни дни, през които да стигна от Якоруда до Созопол...

Вижте Ден 1 и Ден 2.

Поемам пътя към морето. Следващата ми спирка е Черноморец, искам да се гмуркам около скалите там. Денят е горещ, правият участък между Кърджали и Хасково, като че ли все повече и повече се смазва от горещината, маранята оживява и сякаш рисува картина пред мен. Няма никой друг на пътя.

Виждам нещо пред себе си, движи се, дали не е поредният танц на маранята? Шипобедрена костенурка е! Здрава, но пресича шосето, а както може би знаете те са защитени. Отбивам внимателно, няма други коли на пътя. Хващам я и от средата на платното я пренасям в тревата, накъдето се беше запътила. Надявам се тя да няма съдбата на котките, кучетата, лисиците и таралежите, които видях през последните дни...

Ако ви се случи да намерите костенурка, ако е безопасно й помогнете да пресече, като я преместите в посоката, към която се е запътила. Никога не ги прибирайте у дома, тъй като се разболяват ако не са в естествената си среда, а ако са ранени се свържете с фондации като „Геа Челониа“ или Регионалния инспекторат по околната среда и водите! Те се занимават с обгрижването и връщането на земноводните в хабитата им. Не ги спасявайте от природата! Разгледайте сайта на фондацията, където можете да откриете истински истории за последствията от подобни „спасявания“ и съвети за справянето в такива ситуации, като намирането на яйце и т.н. Те са диви животни, които имат нужда да бъдат свободни и да живеят в условията, за които са създадени. Позволете им го.

Продължавам пътя си, качвам се в  колата точно когато на хоризонта ми се е появил тир, който не бих искала да ме изпревари на еднолентовия път. Над мен летят мишелови, търсят си храна в полето, а аз се наслаждавам на красивия им полет. Моят съучастник в пътуването ми казва: „Има един точно над нас!“. ПРАС.


Силен звук се разпръсна в колата… Да, това се случи точно в същата секунда. Не видяхме какво падна, но бе или  камъче или… по ирония на съдбата… коруба на изпусната костенурка от грабливата птица. Недалеч оттам е Маджарово, вторият най-малък град в България след Мелник, където се намират защитени и изчезващи видове скални и грабливи птици. Затова е нормално тук да са много. Пукнатината е изключително необичайна, не се усеща нито отвън, нито отвътре. Така продължаваме пътя си с напомненото: По-малки сте от природата. Да, така е.


Вечер, Черноморец. Този южен морски град със залези, които се разстилат по брега и го оцветяват като картина на Марио Жеков. Хващаме въдици, плавници, шнорхели, маски. Водата е топла, скалите са покрити с любопитни рачета. Струваше си дългият и изморителен път, въпреки че стигнахме чак по залез. Осъзнах че няма да успея да разгледам морското дъно, както обичам, защото под водата е пълен мрак, а водораслите са само още един знак, казващ: „Недей“. Доплувах до една скала малко по-навътре и се потопих в друго море. Това на безвремието. Нито риба, нито гмуркане имаше в този момент. И нямаше нужда. Беше вълшебно наслаждението... обгръщането от цветовете, миризмата на морето, появата на страхливата осмокрака публика, която леко потракваше по скалите и напомняше за себе си, но се скриваше и при най-малкото намерение за допир.

Решението е взето, изгревът трябва също да бъде уважен. 5:30 ставане, 5:50 сме вече на морето, този път при други скали. Спектакълът започва, ще има и драма – малко облаци за вкус. Не прилича на представлението от предишния ден. 


Морето постепенно от спокойно става все по-бурно (вече не е за влизане, тук е и по-опасно за гмуркане), облаците крият слънцето, цветовете са само леко загатнати. А риболовът върви! Рибка след рибка, нямаме си никаква идея какво влиза в живарника, но са толкова красиви и с приказното име… лапина. Сякаш изрисувани с водни бои или кристали – елмаз, тюркоаз, цитрин… Горди сме, имаме достатъчно улов, за да можем да си направим обяд. Един рибар ни каза обаче, че само местните ги ядат… И то на чорба. Не ставали.


И ние ги опитахме. Не стават. Малката лапина, с кости като за двамина. Ако сте много гладни и упорити, чопленето на малката рибка може да се окаже и смислено, но ако търсите риба за обяд... По-добре ги пуснете обратно в морето. Не казвам, че не ги изядохме, но със сигурност трябва да внимавате, ако решите и вие да опитате зеленушка (другото име на този вид лапина), поискайте и рецепта от местен за чорба!

Третият ден от това пътуване беше спокоен като сутрешно море, буря зад ъгъла нямаше, само синьо, понякога с малко облаци за драма...


Надявам се това тридневно приключение с мен да ви е било не само интересно, но и полезно. Споделете в коментарите, ако имате подобни преживявания или искате да разкриете за някое приказно място, на което ви предстои да пътувате или вече сте били!

Ден 1 и Ден 2 можете да намерите тук.

З0 дни на Бали (част II) Улови мига

З0 дни на Бали (част II)

Да живееш в прегръдката на майката природа сред сърцати и добри хора – това е раят!

З0 дни на Бали (част I) Улови мига

З0 дни на Бали (част I)

Островът на чудесата посреща всеки търсач на истината, като най-голямото чудо е човек да открие собствената си чиста природа

Полярен мечок спечели наградата People`s Choice Улови мига

Полярен мечок спечели наградата People's Choice

Фотографът любител на дивата природа Нима Сарихани грабна сърцата и гласовете на публиката

Да облечеш кимоно за 15 минути без огледало Улови мига

Да облечеш кимоно за 15 минути без огледало

Изкуството бързо и красиво да се надипли върху тялото традиционната дреха се изучава 5 месеца

Виена посреща 2024-а без фойерверки, но с много музика, танци и шоу Улови мига

Виена посреща 2024-а без фойерверки, но с много музика, танци и шоу

От 2011 г. Албена Данаилова е концертмайстор на Виенската филхармония, но за първи път ще води Новогодишния концерт

Пътешествие до сърцето на България Улови мига

Пътешествие до сърцето на България

С луксозния Haval покоряваме Великата стена – Стара планина, и се прехвърляме във вълшебния Тетевенски Балкан

Крилатите сърчица на Бали Улови мига

Крилатите сърчица на Бали

Притча за птицата, която не знаела, че е птица

Пътешествие във времето в Пулия Улови мига

Пътешествие във времето в Пулия

За пет дни се пренасяте в миналото, за да се срещнете с древната душа на Италия

Анадола от дърво и камък Улови мига

Анадола от дърво и камък

В Мала Азия все още можеш да чуеш ехото от отдавна изчезнали цивилизации

От 40 до 500 долара награда за снимка на фолклорна тематика дава Wikimedia Commons Улови мига

От 40 до 500 долара награда за снимка на фолклорна тематика дава Wikimedia Commons

Можете да изпращате изображения за фотоконкурса до края на март

Кладенецът на Тор в Орегон изглежда като портал към подземния свят Улови мига

Кладенецът на Тор в Орегон изглежда като портал към подземния свят

Водните „експлозии“ в кладенеца достигат до 6 метра

Капри - дантела от история, морска пяна и лято Улови мига

Капри - дантела от история, морска пяна и лято

Тук са търсили вдъхновение Дебюси, Малер, Равел, Климт, Уайлд, Айседора Дънкан, Франсис Бейкън, Анна Павлова...

Най-плоската планина в света Улови мига

Най-плоската планина в света

Плато вместо връх - това е тепуи

Лас Палмас - изгорените мостове към зимата Улови мига

Лас Палмас - изгорените мостове към зимата

Вгледани в квадратчетата на делника си, изгубен в карираните задачи, пропускаме Живота

Пустинята - другата планета Улови мига

Пустинята - другата планета

Тук си и Малкият принц, и жадуващата любов лисица, и себе си

Пътешествие към енергията на Земята в Гватемала и Коста Рика Улови мига

Пътешествие към енергията на Земята в Гватемала и Коста Рика

ТравълМакс ще ви отведе във вълшебната „Земя на дърветата” и красивия „Богат бряг”



.