Подкрепете ни!




Улови мигаЙоана Стефанова, снимки Вълшебен керван / 8 януари 2020

Около света с по 5 лева на ден

Невероятните приключения на Маги и Цветин от Вълшебния керван, които 4 години обикалят Азия и Океания на автостоп


Път на остров Кат Ба, Виетнам
Път на остров Кат Ба, Виетнам
Историите на пътешествениците на Вълшебния керван вероятно са повече от всичките приказки, разказани от Шехерезада. Прекарвайки години сред диви джунгли, чудати местни племена, екзотични растения и животни, непознати култури и затънтени пътища, Маги и Цветин чувстват, че са живели не един, а безброй различни и пъстроцветни животи. В този момент те вероятно кръстосват на автостоп земите на Африка или са опънали палатката си под обсипано със звезди небе. Където и да са, пожелаваме им късметът да е на тяхна страна, а ние ще ви разкажем една малка част от техните приключения.

Маги и Цветин се оставят на дълбокия си вътрешен порив да пътуват по света, да срещат нови хора, да опознават никому неизвестни култури, да се потапят в ежедневния живот на далечни държави. Разчитайки на добрината на местните жители и оставайки се на Вселената да ги води, двамата обикалят непознати земи и води в търсенето на … ами всъщност в търсене на самия Живот и всичките му красоти и чудатости. Ориентират се само с карта и компас, готвят си на малко газово котлонче, което често избухва и ги оставя гладни, единствените им сувенири са снимките и техните истории, а посоката и времето често са неопределени.

Елате ни на гости
Двамата пътешественици разказват за добротата и гостоприемството на хората, с които съдбата ги е срещнала по пътя. „По тези места туристът се радва на особена почит – споделя Маги. – За местните жители е от изключителна важност да се отнесат добре с пътуващия човек, да го нагостят и да го накарат да се почувства като у дома си.“ Двамата си припомнят множество истории, в които случайни хора споделят дори малкото, което имат – случвало им се мъж да свали ризата от гърба си, за да им я даде в знак на уважение. Така един ден, пътувайки по течението на река Раджанк в Борнео, те стигат до къща, в която се провежда вълнуващ пир. Оказва се, че отговорникът за това веселие и богатата трапеза е участник в предизборна кампания. Човекът съвсем открито и без притеснения (и без специфични „очаквания“) иска да зарадва местните ибани. Разбира се, Маги и Цветин веднага получават покана да се присъединят към отрупаната с всякакви гозби - като сурова маринована риба и ориз, увит в бананови листа, трапеза. В Томохон пък се запознават с професор по английски език от местния университет, който им предлага да опънат палатката си в двора на една от студентките им. На сутринта ги чака ароматна и вкусна закуска от кроасани и кафе.

Не винаги обаче условията, в които им се налага да пренощуват, са цветущи и изпълнени с позитивни емоции. Така има случаи, в които съдбата ги отвежда до не чак толкова гостоприемни убежища като тоалетна в Япония, в щаб квартира на комунисти или просто при странни и недружелюбни хора. Въпреки всички несгоди, пътешествениците от Вълшебния керван винаги запазват любовта си към непознатото, вълнуващото, приключенското, и не позволяват на нищо да развали радостта им от това, че са заедно на път.

Река Раджанг, остров БорнеоСело на племето ибан, остров Борнео


Странни традиции
През годините, прекарани на път, Маги и Цветин прекосяват границите на над 50 различни държави. Във всяко кътче от изминатата земя те откриват нещо чудато и интересно. Маги си припомня как в Тайланд са забелязали, че хората колекционират амулети, които ги даряват с магически способности. Тези амулети били навсякъде – дори се предлагали като подарък към луксозни списания. Местните жители искрено вярвали, че тези фигурки им носят различни качества като увереност или просто ти дават защита срещу зли болести.

В Хималаите пък се сблъскват с интересна концепция – полиандрия. Това е рядка форма на полигамията, за която е характерно жената, а не мъжът, да има множество брачни съюзи. Така пътешествениците срещат семейство, в което четирима братя споделят помежду си една и съща жена. По този начин наследството – фамилните имоти и богатства, не се разделят, а остават на едно място.

Едни от най-интересните племена, които откриват по време на пътешествието си, са бадуите. Те са народ, който напълно отрича удобствата и иновациите на съвременната цивилизация и живее така, както са живели предците им преди много години, спазвайки различни табута, наложени им от религията. Те вярват, че са пазителите на нашата Земя и затова практикуват магически ритуали, с които да подсилват живота й. Някои бадуи живеят по-изолирано и консервативно, като дори ходят боси пеша, където и да искат да стигнат.

Река Раджанг, остров БорнеоРека Раджанг, остров Борнео

Пътят не е лесен
По време на своите странствания, пътешествениците от Вълшебния керван често се изправят лице в лице с опасността и трябва да мислят бързо и трезво, за да оцелеят. Именно силата и бързината на мисълта са това, което ги спасява, когато са нападнати от местно племе на остров Ламбок, Индонезия. Маги и Цветин стигат до красив самотен плаж – в близост до малко рибарско селце, където те решават да пренощуват. Както обикновено двамата разпъват палатката си на пясъка, палят огън и се приготвят да посрещнат нощта. Изведнъж ги обзема притеснително чувство, сетивата им се изострят и двамата застават нащрек. След секунди нашите пътешественици се оказват заобиколени от седем мъже, които стоят насреща им - всеки с мачете и прът в ръка. Непознатите започват да им светят с фенери в очите с цел да ги заслепят, при което на развален английски и заповеднически глас им нареждат да седнат и да не мърдат. Представете си ситуацията – непозната държава на края на света, безлюден плаж, чужд език и култура… как да реагираш в подобна ситуация, как да вземеш правилното решение, от което зависи оцеляването ти? Отговорът на Цветин към отправените им заплахи със сигурност ще ви шокира. Той взима собственото си мачете (което използва за отрязване на лиани и кокосови черупки) и горящо дърво от огъня, и самият той подгонва нападателите с нечовешки викове. Не знам дали вие сте изненадани, но със сигурност местните обирджии са били шокирани от този подивял чужденец, които до преди минута им се е струвал като лесна плячка, а сега ги връхлита с огнена факла в ръка. Изпаднали в паника и потрес, мъжете побягват кой накъдето му видят очите. След като суматохата утихнала, Маги и Цветин със съжаление установяват, че чантата с камерата им е открадната. Въпреки всичко историята има хубав завършек (доколкото е възможно) – пътешествениците се свързват с полицията, която бързо успява да залови нападателите и да върне камерата на Вълшебния керван – източника на всички красиви снимки, които достигат до нас.

На стоп по платото Цинхай, КитайНа стоп по платото Цинхай, Китай

Друга история, която тества до краен предел физическите и психическите сили на двамата пътешественици, е изгубването им в джунглата на национален парк в Сулавеси, Индонезия. Тъй като те планират маршрутите си с помощта на карта, без да искат се озовават в капан. Оказва се, че пътеката, по която са поели, отдавна не е била използвана. С притеснение и пробуждащ се страх, Маги и Цветин осъзнават, че ще трябва сами да си проправят път измежду препятствията на растителността на джунглата. На втория ден от тежкия преход, след като са останали почти без храна и вода, Цветин решава да се покатери на дърво, за да види колко още им остава до близкото село и с успокоение установява, че скоро джунглата приключва и следва поле, обрасло с трева. Но тяхната беда не приключва дотук – тревата, видяна отвисоко, се оказва режеща и висока цели 3 метра. След много изморителен труд и усилия да не изпаднат в паника, двамата достигат брега, където ги очаква следващо препятствие – високи скали, които двамата трябва да изкатерят. Пътешествениците си спомнят силното главоболие и крампи в мускулите, породени от обезводняване. За щастие краят е бил благополучен, но двамата винаги ще си спомнят преживяния страх за собствения си живот.
Друга рискова ситуация пък е било преминаването на пакистанската граница, когато заради размириците в района двамата са били ескортирани от военни коли, охранявани от войници с бинокли и калашници.

И така ден след ден, километър след километър, двамата пътешественици бродят по света, събирайки житейски уроци, неочаквани приятелства и късчета вълшебство. Ние им пожелаваме попътен вятър към новите им дестинации.

Техните приключения можете да следите на блога им https://bgmagickervan.com
Повече за приключенията на Вълшебния керван може да научите и от новия брой на Списание 8.

З0 дни на Бали (част II) Улови мига

З0 дни на Бали (част II)

Да живееш в прегръдката на майката природа сред сърцати и добри хора – това е раят!

З0 дни на Бали (част I) Улови мига

З0 дни на Бали (част I)

Островът на чудесата посреща всеки търсач на истината, като най-голямото чудо е човек да открие собствената си чиста природа

Полярен мечок спечели наградата People`s Choice Улови мига

Полярен мечок спечели наградата People's Choice

Фотографът любител на дивата природа Нима Сарихани грабна сърцата и гласовете на публиката

Да облечеш кимоно за 15 минути без огледало Улови мига

Да облечеш кимоно за 15 минути без огледало

Изкуството бързо и красиво да се надипли върху тялото традиционната дреха се изучава 5 месеца

Виена посреща 2024-а без фойерверки, но с много музика, танци и шоу Улови мига

Виена посреща 2024-а без фойерверки, но с много музика, танци и шоу

От 2011 г. Албена Данаилова е концертмайстор на Виенската филхармония, но за първи път ще води Новогодишния концерт

Пътешествие до сърцето на България Улови мига

Пътешествие до сърцето на България

С луксозния Haval покоряваме Великата стена – Стара планина, и се прехвърляме във вълшебния Тетевенски Балкан

Крилатите сърчица на Бали Улови мига

Крилатите сърчица на Бали

Притча за птицата, която не знаела, че е птица

Пътешествие във времето в Пулия Улови мига

Пътешествие във времето в Пулия

За пет дни се пренасяте в миналото, за да се срещнете с древната душа на Италия

Анадола от дърво и камък Улови мига

Анадола от дърво и камък

В Мала Азия все още можеш да чуеш ехото от отдавна изчезнали цивилизации

От 40 до 500 долара награда за снимка на фолклорна тематика дава Wikimedia Commons Улови мига

От 40 до 500 долара награда за снимка на фолклорна тематика дава Wikimedia Commons

Можете да изпращате изображения за фотоконкурса до края на март

Кладенецът на Тор в Орегон изглежда като портал към подземния свят Улови мига

Кладенецът на Тор в Орегон изглежда като портал към подземния свят

Водните „експлозии“ в кладенеца достигат до 6 метра

Капри - дантела от история, морска пяна и лято Улови мига

Капри - дантела от история, морска пяна и лято

Тук са търсили вдъхновение Дебюси, Малер, Равел, Климт, Уайлд, Айседора Дънкан, Франсис Бейкън, Анна Павлова...

Най-плоската планина в света Улови мига

Най-плоската планина в света

Плато вместо връх - това е тепуи

Лас Палмас - изгорените мостове към зимата Улови мига

Лас Палмас - изгорените мостове към зимата

Вгледани в квадратчетата на делника си, изгубен в карираните задачи, пропускаме Живота

Пустинята - другата планета Улови мига

Пустинята - другата планета

Тук си и Малкият принц, и жадуващата любов лисица, и себе си

Пътешествие към енергията на Земята в Гватемала и Коста Рика Улови мига

Пътешествие към енергията на Земята в Гватемала и Коста Рика

ТравълМакс ще ви отведе във вълшебната „Земя на дърветата” и красивия „Богат бряг”