Подкрепете ни!




Улови мига4 април 2023

Пътешествие във времето в Пулия

За пет дни се пренасяте в миналото, за да се срещнете с древната душа на Италия

Кастел дел Монте снимки:iStock
Кастел дел Монте снимки:iStock


Открийте цялата красота на църквата САН НИКОЛА в Бари!
Посветена на светеца покровител на Бари и разположена в сърцето на историческия център, базиликата Сан Никола е сред най-важните и очарователни в Италия, както и дестинация за международен религиозен туризъм. Това е прекрасен пример за романски стил, от който човек не може да не остане очарован. Вътре можете да се насладите на изключителна колекция от сакрално изкуство и криптата, посещавана от стотици вярващи от цял свят, за да се поклонят пред мощите на светеца-покровител. Закрилник, скъп за католици и православни. Ето защо базиликата е едно от малкото италиански места за поклонение, където се отслужват икуменически обреди. Съкровището на Сан Никола се съхранява в Museo Nicolaiano в непосредствена близост до базиликата и събира, наред с други неща, сребърни прибори, осветени ръкописи и скъпоценни пергаменти.



Когато напуснете криптата, преди да продължите по стълбите, ще забележите серия от люнети на стената, изобразяващи живота на светеца!

АРАГОНСКИЯТ ЗАМЪК ТАРАНТО: шедьовър на италианската военна архитектура!
Основното укрепление на град Таранто, Арагонският замък, известен също като Castel Sant'Angelo, проследява границата между Стария град и Borgo Umbertino в йонийската столица. Имението, проектирано около края на 15-ти век, лежи на морето, за да защити плавателния канал. Желана от краля на Неапол като отбранителен замък, крепостта е построена върху основите на структура от норманската епоха, като централно ядро има крепост, построена от византийците, за да се защити от сарацините. Особен интерес представляват широките и ниски кули, които подчертават защитната функция. Замъкът, който вече е бил използван като затвор при Хабсбургите, сега е щабът на Военноморските сили, който отваря структурата за обиколки с екскурзовод, културни събития и събития!  



Архитектурата, историческата стойност и изключителната позиция на морето правят замъка една от основните красоти на град Таранто. Насладете се на прекрасната гледка от Борго Умбертино, любувайки се на историческия люлеещ се мост и паметника на моряка!
 
Опит в грънчарството!
Сред най-автентичните места за посещение в Пулия със сигурност е Grottaglie. Участвайки в нашата обиколка с екскурзовод, ние ще открием заедно проблясъци от ежедневието, което оживява това малко село в Пулия. Grottaglie е известен в цял свят като град на керамиката. Всъщност тук древната керамична традиция, предавана през вековете, все още показва своите неподражаеми произведения на много посетители в специален район на града. Изцяло посветен на занаятчийските магазини, културното и художествено наследство на Пулия, е известният „керамичен квартал“. Разхождайки се из впечатляващите алеи на историческия център, ще се насладим на неговите най-скрити и характерни проблясъци, а след това ще продължим, за да опознаем отблизо, заедно с някои велики майстори грънчари, превъзходството на апулийското майсторство. След това ще посетим три работилници с различни стилове и истории.



За да завършите това уникално изживяване, възможността да облечете рокля, да седнете на струг и да оформите със собствените си ръце, като започнете от глина и следвате инструкциите на професионалист в занаята, сувенир, който в края на деня можете вземете със себе си. Ако търсите автентичност сте на правилното място!

Красотата на „ФРАНКА МАРТИНА“
Един от най-живописните градове на Пулия, Мартина Франка е известен със своята барокова и рококо архитектура. По време на тази пешеходна обиколка посетете много топ атракции само за няколко часа и научете историите зад забележителностите от вашия водач. Полюбувайте се на великолепието на Двореца на дожите, разходете се по страничните улички на стария град, обиколете Piazza del Plebiscito, посетете църквата San Domenico и много повече!



Историческият център е артистично бижу, украсено от грандиозни благороднически дворци и паметници в стил барок и рококо!
 
ТАРАНТО: Пътешествие в МИТА
Готови ли сте за необикновено пътешествие в МИТА? Започваме нашето приключение в историческия център на Таранто, така наречения „стар град". Повече от 2700 години история, затворени в остров между две морета: предложенията за това какво е бил древногръцкият „Акропол“, архитектурните свидетелства, великолепието на благородническите дворци от осемнадесети век и тяхната хипогея, които разказват историята чрез самите стратиграфии на града и внушенията на древногръцката митология. Разходката из неговите алеи ви позволява да се докоснете до вековна история със собствените си ръце. След добро кафе в центъра на града, елегантния „Борго Умбертино“ от Таранто от деветнадесети век, ще посетим един от най-важните археологически музеи в света: MArTa (Национален археологически музей), истински пазител на древни съкровища.



Това е завладяващ маршрут, за да се запознаете и да се влюбите в „чудесата“ на „града на две морета“, основан през 8 век пр.н.е. от спартанците. Таранто е един от най-красивите градове в Средиземноморието, град с хиляди цветове, деликатен и в същото време твърд, гостоприемен, градът на археологията, градът на мита, на храната и виното, градът, който „не обичаш не очаквам"!
 
ЛЕЧЕ: откриване на елегантен град с богата история
Тази обиколка с екскурзовод в историческия център на Лече е за любителите на културата и изкуството, които обичат да се разхождат в историческите центрове и да откриват техните красоти и характерни места. Ще бъдете развълнувани от откриването на елегантността и изтънчеността на един град, който говори за история и изкуство и по време на тази обиколка ще откриете многото занаятчийски магазини, които създават артефакти с древното изкуство на папие-маше.



В историческия център на Лече ще намерите историята на превъзходството на бароковото изкуство на региона, затворено в неговите църкви и исторически сгради, но също така и неговата най-древна душа, тази, датираща от римско време. Опитайте с нас „pasticciotto" ... типичният десерт от Salento par excellence ... истинска доброта!
 
КАСТЕЛ ДЕЛ МОНТЕ: мистериите и светлината на осмоъгълния замък на Пулия
Кастел дел Монте със сигурност е едно от многото архитектурни бижута на Пулия, на които целият свят завижда. Този великолепен замък се намира в провинция Бари, построен върху скалист бряг и много известен със своята осмоъгълна форма, той представлява истински иконографски символ. Построен от император Фридрих II през 1240 г. и разположен на върха на хълм на около 540 метра над морското равнище, замъкът има зашеметяваща гледка към околния пейзаж и Адриатическо море. На пръв поглед неговият идеално симетричен осмоъгълен дизайн ще привлече вниманието ви, тъй като е много необичаен за замъци. Внушителен, на всеки ъгъл има кула, също осмоъгълна. Дори вътрешният двор е осмоъгълен: влизането в него е уникална емоция. Заставайки в центъра и гледайки нагоре, човек се чувства обгърнат от величието на тези варовикови стени. Числото осем също е много важно, тъй като представлява безкрайност. Красотата на този паметник е такава, че през 1996 г. той стана част от световното наследство на ЮНЕСКО.



Това е крепост, пълна с мистерии и светлина: числото осем, фактът, че няма защитни структури и позицията, изложена на слънце от залез до изгрев. Всъщност ролята на светлината през Средновековието е важна, тя се е смятала за божествена еманация и сакралните сгради са станали символ на блестящи свръхестествени реалности. Това предполага, че Фридрих II е искал да придаде на замъка си не само кралска конотация, но и свещена.
 
АЛБЕРОБЕЛО: между приказката и реалността страната на Трули
В Valle d'Itria, в Пулия, има град, известен със своите странни конструкции: „TRULLI". Говорим за Алберобело, очарователният обект на световното наследство на ЮНЕСКО. Трулите са традиционни каменни сгради с бели стени и заоблен сух каменен покрив със заострен завършек. Те са пример за старите строителни методи, при които материалите на земята са използвани и оптимизирани по най-добрия възможен начин, давайки живот на внушителен пейзаж, който изглежда замръзнал във времето...



В Алберобело има нещо прекрасно, което напомня истории за феи и елфи... истинска магия! Място с много сувенирни магазини. Веднъж попаднали в тези части, можете да посетите трулите с тяхното обзавеждане от миналото и да си купите вълнени дрехи, малки каменни трули, занаятчийски изделия и много други.

Цена:
700 евро
За записване – тел. 0888 826 400
Повече подробности тук

З0 дни на Бали (част I) Улови мига

З0 дни на Бали (част I)

Островът на чудесата посреща всеки търсач на истината, като най-голямото чудо е човек да открие собствената си чиста природа

Полярен мечок спечели наградата People`s Choice Улови мига

Полярен мечок спечели наградата People's Choice

Фотографът любител на дивата природа Нима Сарихани грабна сърцата и гласовете на публиката

Да облечеш кимоно за 15 минути без огледало Улови мига

Да облечеш кимоно за 15 минути без огледало

Изкуството бързо и красиво да се надипли върху тялото традиционната дреха се изучава 5 месеца

Виена посреща 2024-а без фойерверки, но с много музика, танци и шоу Улови мига

Виена посреща 2024-а без фойерверки, но с много музика, танци и шоу

От 2011 г. Албена Данаилова е концертмайстор на Виенската филхармония, но за първи път ще води Новогодишния концерт

Пътешествие до сърцето на България Улови мига

Пътешествие до сърцето на България

С луксозния Haval покоряваме Великата стена – Стара планина, и се прехвърляме във вълшебния Тетевенски Балкан

Крилатите сърчица на Бали Улови мига

Крилатите сърчица на Бали

Притча за птицата, която не знаела, че е птица

Анадола от дърво и камък Улови мига

Анадола от дърво и камък

В Мала Азия все още можеш да чуеш ехото от отдавна изчезнали цивилизации

От 40 до 500 долара награда за снимка на фолклорна тематика дава Wikimedia Commons Улови мига

От 40 до 500 долара награда за снимка на фолклорна тематика дава Wikimedia Commons

Можете да изпращате изображения за фотоконкурса до края на март

Кладенецът на Тор в Орегон изглежда като портал към подземния свят Улови мига

Кладенецът на Тор в Орегон изглежда като портал към подземния свят

Водните „експлозии“ в кладенеца достигат до 6 метра

Капри - дантела от история, морска пяна и лято Улови мига

Капри - дантела от история, морска пяна и лято

Тук са търсили вдъхновение Дебюси, Малер, Равел, Климт, Уайлд, Айседора Дънкан, Франсис Бейкън, Анна Павлова...

Най-плоската планина в света Улови мига

Най-плоската планина в света

Плато вместо връх - това е тепуи

Лас Палмас - изгорените мостове към зимата Улови мига

Лас Палмас - изгорените мостове към зимата

Вгледани в квадратчетата на делника си, изгубен в карираните задачи, пропускаме Живота

Пустинята - другата планета Улови мига

Пустинята - другата планета

Тук си и Малкият принц, и жадуващата любов лисица, и себе си

Пътешествие към енергията на Земята в Гватемала и Коста Рика Улови мига

Пътешествие към енергията на Земята в Гватемала и Коста Рика

ТравълМакс ще ви отведе във вълшебната „Земя на дърветата” и красивия „Богат бряг”

Моите 27 дни с Грета Гарбо - легендата, която ми разказа апартамент 3102 Улови мига

Моите 27 дни с Грета Гарбо - легендата, която ми разказа апартамент 3102

Великата актриса е живяла над 40 г. в омагьосаната сграда до Ийст Ривър

Ще затворят ли завинаги „Портите на ада“? Улови мига

Ще затворят ли завинаги „Портите на ада“?

В пустинята Каракум огънят вилнее вече 50 години