
В изследването са участвали 138 души на възраст от 50 до 75 години с наднормено тегло и диагностициран метаболитен синдром. Доброволците хапвали ту по 150 грама боровинки на ден, ту 75 грама. На някои от участниците били давани фалшиви боровинки, направени от изкуствени ароматизатори, оцветители и подсладители.
Оказало се, че най-високата доза боровинки понижава риска от сърдечно-съдови заболявания с 15 процента. Според експертите, това се дължи на факта, че горският плод е богат на антоциани, които понижават възпалителните реакции.
Метаболитният синдром е състояние, което се характеризира с увеличаване на масата на висцералната мазнина (по корема), с понижена чувствителност към инсулина, а също така и с високо кръвно налягане. Наличието на този синдром увеличава риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания, диабет и инсулт.