favorites basket
user
Храна за щастиеДжани Ролистенова / 16 август 2019

Протеиновите барчета трябва да се наричат „инсулинови“

Вижте алтернативата - рецепта за наистина здравословен десерт

Протеиновите барчета трябва да се наричат „инсулинови“
Основните макронутриенти, които формират здравословното хранене, са мазнини, въглехидрати и белтъчини (или протеини). Те са от еднакво голямо значение за формиране на пълноценна диета, а това, което ги поставя в рамките на здравословен режим на хранене, е тяхното съотношение.

През последните години погрешно се преувеличава с препоръчителното количество протеин, стигайки се до степен, в която почти всеки продукт има свой протеинов заместител. Така ние купуваме нови, по-скъпи продукти, мислейки си, че наблягайки на протеина, си правим голяма услуга.

В почти всеки магазин за здравословни продукти ще откриете протеинов бар, прах или друг продукт, наречен протеинов. Ако спортувате усилено, сигурно си мислите, че такива продукти оказват благоприятно влияние върху вашата мускулатура. Шокиращата истина обаче е, че няма нищо здравословно в едно такова хранене. Повечето от този вид храни съдържат високи дози на соев протеин изолат.

А какво е представлява соевият протеин изолат? ГМО. Освен това, той съдържа много естроген и вреди на черния дроб, продуктивността и дори може да бъде причина за заболявания на простата при мъжете. Този вид соев протеин дори не се използва в китайски и японски храни, тъй като е изключително вреден.

Втората преобладаваща съставка в протеиновите десерти е захарта. Само в един протеинов десерт средно има около 30 г захар. Това е огромно и изключително вредно количество. Може да срещнете десерти, чиято захар е от фруктоза и да се продават като „без захар“, но това е абсолютно същото като да консумирате бяла захар. Тя, в комбинация с протеина, просто ще изстреля инсулина (хормонът, който понижава нивото на кръвната захар) ви до небесата. Ще покачи нивата му много повече, отколкото ако бяхте консумирали тези две съставки поотделно.

Ако целите намаляване на мазнините в тялото, съчетаването на протеин и захар ще има обратен ефект. Ако целите покачване на килограми, да, ще ви е от полза, но по нездравословен начин.
Протеин със захар е също така перфектен начин да си докарате диабет.

Може в описанието на съставките да има голям брой витамини, които, разбира се, са синтетични, това не означава, че има някакви ползи за вас. Те не са препоръчителни – витамини е най-добре да се набавят чрез непреработена храна.

Ето защо, протеиновите десерти е най-правилно да се наричат „инсулинови“. Един добър протеинов десерт би бил такъв, който е богат на полезни мазнини. Те може да се съчетаят с протеин или със захар или стевия.

Рецепта за здравословен десерт
Необходими продукти:
  • 200 г фъстъчено масло (по възможност домашно приготвено);
  • 150 г кокосово масло;
  • 1 ч.л. неподсладено какао на прах;
  • Подсладител по избор (препоръчвам стевия или еритритол);
  • 100 г едро смлени ядки (бадеми, лешници, орехи, или тиквени семки);
  • Силиконова форма.
Начин на приготвяне:
  • Смесете всички течни съставки добре и прибавете какаото. Бъркайте до пълното му разтваряне в сместа и добавете ядките.
  • Разпределете сместа в силиконови формички за бонбони или лед и сложете във фризера за няколко часа.
Сега имате енергиен десерт, който съдържа достатъчно количество протеин от чист източник в съчетание с полезни мазнини и подсладител, който не влияе на инсулина.

Джани Ролистенова е бивш професионален спортист и треньор в шведския национален отбор по синхронно плуване. Понастоящем е мениджър на верига за доставки на хотели и по този начин претворява в работата си страстта си към здравословното хранене.
Практикува периодично гладуване, опитен активист на осъзнатото хранене и приготвянето на храна в домашни условия. Последовател на метода OMAD (One meal a day) и кетогенното хранене.
Автор е на сайта www.glad-bg.com
Инстаграм: @jannyniwayan
ПОДКРЕПИ НИ

Абонирай се за нашия бюлетин

Не забравяй да се абонираш за нашия бюлетин, който ще те уведомява за активни промоции, нови продукти и случващото се при нас.