
Боб Мънг (Vigna radiata) Снимка: wikimedia.org
Храните на растителна основа стават все по-лесно достъпни през последните няколко години. Веганите и вегетарианците вече могат да се насладят на безмесни и безмлечни версии на почти всяка храна, за която се сетите. Фирмата JUST наскоро пусна алтернатива на яйца с донякъде изненадваща основна съставка - боб Мънг, пише сайтът за здравословен начин на живот Mercola.com
За да създаде продукта, JUST съобщава, че произвежда бобено
брашно от боб Мънг. След това то се смесва с вода и обезмаслител за храни
до образуване на каша. Сместа се регулира за рН. Учените извличат нещо като протеинова
извара, която може да се добави към различни хранителни продукти.
Според старшия директор по комуникациите в JUST, Aндрю Нойс,
протеиновия изолат е „универсален“ и може да се използва за производство на
различни продукти, като сладолед и масло. Освен бобовите зърна, съставките на аналога
на яйцето включват също пресовано масло от рапица, натурални аромати, соев
лецитин и захар.
Яйцата са нарочени за вредни в последните десетилетия.
Митът, че яденето на твърде много жълтъци ще повиши холестерола, е един от
най-устойчивите и бързо разпространяващите се. Истината е, че яйцата са полезни
за вашия холестерол и са чудесни за цялостното ви здраве, пишат експертите на
д-р Джоузеф Меркола.
Вместо да се тревожите ненужно за консумацията на твърде
много холестерол, за което научни доказателства липсват, има много причини да
се наслаждавате на яйцата. Те са заредени с витамини и минерали, включително
витамини А, В2, В5, В6, В12, D, К и Е, протеин, фосфор, фолат, селен и
антиоксиданти.
Едно много важно хранително съдържание на яйца е холинът, който
е необходим за изграждането на мембрани на клетъчните стени, за производството
на молекулите, които са от решаващо значение за сигналите на мозъка и за синтеза на невротрансмитера ацетилхолин, участващ в съхраняването на
спомени.
