favorites basket
user
Храна за щастие6 ноември 2025

Безценното зеле

Къдравият зеленчук е естествен лек за много болести

снимка: iStock
снимка: iStock
Всички сортове зеле са полезни за вашето здраве. То принадлежи към семейство Brassica, което включва броколи, къдраво зеле, репички, брюкселско зеле и карфиол – все зеленчуци, които имат отбрано място хранителния ни режим през цялата година. 

Според експерти по здравословно хранене зелето е най-добре да се приготвя така, че да е възможно най-близо до суровото си състояние – леко и хрупкаво, за да запази хранителните си стойности. Много народи го предпочитат освен във вид на салата и като топла вкусна супа. Киселото зеле е също на почит в различни краища на света, но се подправя и сервира по различни рецепти. 

Подобно на други кръстоцветни зеленчуци, зелето може да предложи мощни антиоксиданти, като например: 
  • Холин – това хранително вещество може да помогне за подобряване на паметта и облекчаване на възпалителни процеси.
  • Бета-каротин – едно проучване показва, че бета-каротинът може да помогне за намаляване на щетите в лимфоцитната ДНК, причинени от пушенето на цигари.
  • Лутеин – Лутеинът може да намали риска от макулна дегенерация.
  • Кверцетин – този флавоноид може да помогне в борбата с бактериите, по-специално щамовете, резистентни на антибиотици.
Богато на витамин К, зелето осигурява 85 процента от дневната потребност на организма. Една порция зеле осигурява 54 процента от дневната доза витамин С. Това е повече отколкото получаваме от портокалите. 

Зелето също е отличен източник на фибри, които са изключително важни за добре работеща храносмилателна система. То е богато на други хранителни вещества като витамин В6, фолат и манган, както и здравословни количества от тиамин (витамин В1), пиридоксин (витамин В6) и пантотенова киселина (витамин В5). Съдържа още желязо, магнезий, фосфор, калций за силни кости и калий за регулиране на сърдечната честота и кръвното налягане. 

Зелето може да бъде успешен лек за язва на стомаха поради високото си съдържание на фитонутриенти. Доказано е, че редовната консумация на зеле помага да се намали рискът от рак на стомаха.

Някои изследвания сочат 66 процента намален риск от рак на дебелото черво при мъже, които ядат зеле веднъж седмично. В друго проучване участниците, страдащи от язва на стомаха, показали пълно изцеление в рамките на 10 дни, след като започнали да пият по една една чаша зелев сок на ден.
ПОДКРЕПИ НИ

Още по темата:

Абонирай се за нашия бюлетин

Не забравяй да се абонираш за нашия бюлетин, който ще те уведомява за активни промоции, нови продукти и случващото се при нас.