Подкрепете ни!




Храна за щастие22 ноември 2019

Някои хора са генетично обременени да мразят вкуса на зеленчуците

За тях броколите, зелето, карфиолът са доста по-горчиви

Някои хора са генетично обременени да мразят вкуса на зеленчуците
Ново изследване откри, че някои хора са генетично обременени да мразят вкуса на зеленчуците. Повечето родители са наясно, че е мното трудно да се накарат малките деца да ядат броколи и зеле, но учените вече имат спасителен отговор за малките хейтъри на зеленчуци – те може да не са просто инатливи, а омразата към зеленчуците да е в гените им, пише FOX .

Според Американската сърдечна асоциация съществува специфичен ген, който кара определени храни да имат горчив вкус за някои хора. Става дума за наистина полезни за сърцето зеленчуци, които са важни компоненти в много здравословни диети.

„Вашата генетика влияе върху начина, по който усещате вкусовете, а вкусът е важен фактор при избора на храна", казва Дженифър Л. Смит, доктор на науките, автор на новото изследване.
Всеки се ражда с две копия на вкусов ген, наречен TAS2R38. Версията AVI на този ген прави така, че хората да не са чувствителни към горчиви вкусове от определени химикали в храните. Учените твърдят, че всеки, роден само с едно копие на AVI или пък на другата версия на гена - PAV, може да намира някои храни за горчиви, а в някои случаи дори за изключително неприятни.

Това са хората, които искрено мразят броколи, брюкселско зеле, карфиол и зеле и всеки от нас познава такива. Когато те казват, че им се повръща само от миризмата на тези зеленчуци – те не се лигавят, това наистина е така. Смит каза, че родените с тази особеност също могат да реагират отрицателно на тъмен шоколад, а в някои случи на кафе и бира.

Изследователите се надявали по време на експериментите си, че ако поръсят със сол или друга подправка неприятните за програмираните анти-вегани зеленчуци, може и да ги накарат да похапнат полезните храни. Но не се получило. Според проучването тези, които имат генетиката да възприемат горчив вкус в храната си, не са повлияни от това колко сол, мазнини или захар са добавени, за да направят консумацията по-приятна.

„Надяваме се, че можем да използваме генетична информация, за да разберем кои зеленчуци могат да се приемат по-добре от мразещите зеленчуци и да разберем кои подправки ще им се харесат, за да можем да ги улесним да поемат полезна храна“, каза Смит.

Още по темата:

Рибеното масло укротява агресията? Храна за щастие

Рибеното масло укротява агресията?

В общности, които ядат повече риба, убийствата са по-малко, сочат изследвания

Атлантическата диета е може би по-добра от средиземноморската Храна за щастие

Атлантическата диета е може би по-добра от средиземноморската

Те си приличат, но първата е по-простичка – яхнии, супи и варена риба

Прекаляването със здравословни добавки води към болницата Храна за щастие

Прекаляването със здравословни добавки води към болницата

Внимавайте с куркумата, зеления чай, ашвагандата и Гарциния Камбоджа

Газираната вода е приятел на диетите, но само с нея не се отслабва Храна за щастие

Газираната вода е приятел на диетите, но само с нея не се отслабва

Въглеродният диоксид намалява киселинността на клетките

Българската бактерия Храна за щастие

Българската бактерия

Разказ за супергероя, който завладя Япония

„Жарава“подклажда празничния огън Храна за щастие

„Жарава“подклажда празничния огън

Виното носи топлината на бащино огнище и точно това го прави подобаващ спътник за празнична вечеря

Коледа е сладост! Храна за щастие

Коледа е сладост!

Дари Миленова вярва, че гладът и лишенията нямат място в уравнението за здраве, щастие и красота

Ашваганда – индийският женшен – превзема света на медицината Храна за щастие

Ашваганда – индийският женшен – превзема света на медицината

Д-р Меркола разказва подробно за чудодейната билка

Какво се случва с тялото ви, когато ядете диня редовно Храна за щастие

Какво се случва с тялото ви, когато ядете диня редовно

Тя е и с по-високо съдържание на антиоксиданти от доматите и ягодите, ползите са много, казва д-р Меркола

Как да намалим риска от деменция чрез хранителен режим Храна за щастие

Как да намалим риска от деменция чрез хранителен режим

JAMA Network Open: Противовъзпалителната диета води до по-голям обем сиво вещество в мозъка

Сингапур одобри 20 вида насекоми за продажба като храна Храна за щастие

Сингапур одобри 20 вида насекоми за продажба като храна

Изненадващо в списъка присъстват и ларви на медоносни пчели

Пресни или замразени зеленчуци? Храна за щастие

Пресни или замразени зеленчуци?

Изследвания сочат, че няма особена разлика. Понякога дори плюсовете са за фризера.

Вегани, внимавайте за липсата на тези хранителни вещества! Храна за щастие

Вегани, внимавайте за липсата на тези хранителни вещества!

Съветът на лекарите е редовно да проверявате нивата на витамин Б12, желязо, калций и йод

Убийците на здравия сън Храна за щастие

Убийците на здравия сън

Не яжте зеленчуци, джинджифил и захар преди лягане!

Диетолог: Яжте повече, за да ядете по-малко Храна за щастие

Диетолог: Яжте повече, за да ядете по-малко

Премахнете всяко табу и включете забранените храни като част от балансираната диета