Някои хора са генетично обременени да мразят вкуса на зеленчуците
За тях броколите, зелето, карфиолът са доста по-горчиви
„Вашата генетика влияе върху начина, по който усещате вкусовете, а вкусът е важен фактор при избора на храна", казва Дженифър Л. Смит, доктор на науките, автор на новото изследване.
Това са хората, които искрено мразят броколи, брюкселско зеле, карфиол и зеле и всеки от нас познава такива. Когато те казват, че им се повръща само от миризмата на тези зеленчуци – те не се лигавят, това наистина е така. Смит каза, че родените с тази особеност също могат да реагират отрицателно на тъмен шоколад, а в някои случи на кафе и бира.
Изследователите се надявали по време на експериментите си, че ако поръсят със сол или друга подправка неприятните за програмираните анти-вегани зеленчуци, може и да ги накарат да похапнат полезните храни. Но не се получило. Според проучването тези, които имат генетиката да възприемат горчив вкус в храната си, не са повлияни от това колко сол, мазнини или захар са добавени, за да направят консумацията по-приятна.
„Надяваме се, че можем да използваме генетична информация, за да разберем кои зеленчуци могат да се приемат по-добре от мразещите зеленчуци и да разберем кои подправки ще им се харесат, за да можем да ги улесним да поемат полезна храна“, каза Смит.
Още по темата:
Диетолог: Яжте повече, за да ядете по-малко
Премахнете всяко табу и включете забранените храни като част от балансираната диета
Не изхвърляйте саламурата от киселите краставички!
Гаргара със солената вода помага при възпалено гърло
Незаменимата канела
Помага при диабет, за сваляне на високото кръвно налягане, понижава холестерола
Оправдателна присъда за 6 „вредни“ храни, които всъщност не пречат на отслабването
Разумно подбраните продукти за междинни хапвания могат да помогнат в диетата
(Пред)Последно: млечните продукти пак са полезни!
Независимо дали са нискомаслени или пълномаслени, те помагат за контролиране на нивата на холестерола
Замислете се преди да изхвърлите обелката от банан
Направете си питателно брашно за вкусни печива
Не изключвайте бадемите от диетата си
Учени доказаха, че ядките не пречат на отслабването
За постите и смисъла
Започна 40-дневният Коледен пост. Вижте и чудесните ни предложения от родни производители за вашата трапеза.
Уханието на кафето
От напитка за мистици и избрани, тя минава през забрани и войни, за да стигне до всеки от нас и да ни ободри
Черният чай намалява риска от диабет
Древната напитка е с мощен антиоксидантен и противовъзпалителен ефект
Не пренебрегвайте бамята!
Понижава холестерола, детоксикира черния дроб, помага при диабет
Скрити в кошера – тайните дарове за здраве и дълголетие
Открийте чудната сила на пчелните продукти с Пчелинъ
Кои хранителни добавки са подходящи при лятна умора?
Няколко съвета, които ще допринесат за по-доброто ви състояние
5 парченца плод и зеленчук могат да заместят 4000 крачки
Ако не обичате да ходите много или да правите физически упражнения - обърнете внимание на храненето