favorites basket
user
Храна за щастие23 декември 2019

Люта храна = по-дълъг живот

Хората, които редовно ядат люти чушки, могат да намалят риска от ранна смърт с 23%

Люта храна = по-дълъг живот
Яденето на люти чушки намалява риска от фатален инфаркт. Редовната консумация на пикантни подправки - повече от четири пъти седмично - е свързана с намаляване на смъртния риск заради сърдечно-съдови и мозъчно-съдови причини, сочи изследване, публикувано в списанието на Американския колеж по кардиология. 

Вероятността при тези, които хапват люто често, намалява с 23%, в сравнение с тези, които не го правят.В продължение на 8 години учени наблюдавали 22 811 граждани на региона Молизе, в Италия. Ядящите плод или зеленчук били изложени на 40 процента по-малък риск от сърдечен удар. 

Лиша Яковиело е директор на катедрата по епидемиология и превенция в IRCCS Neuromed и професор по хигиена и обществено здраве в Университета Варезе. Според нея: 
„Пиперът от люти червени чушки е основен компонент от нашата хранителна култура. Виждаме го да виси на италиански балкони и дори изобразен в бижута. През вековете полезните му свойства от всякакъв вид са били свързани с консумацията му, най-вече възоснова на анекдоти или традиции, дори тайнствени магии.
„И сега, както вече беше наблюдавано в Китай и в Съединените щати, ние знаем, че различните растения от видовете капсикум, въпреки че се консумират по различни начини по целия свят, могат да имат защитно действие спрямо нашето здраве.“
ПОДКРЕПИ НИ

Абонирай се за нашия бюлетин

Не забравяй да се абонираш за нашия бюлетин, който ще те уведомява за активни промоции, нови продукти и случващото се при нас.