
Яденето на люти чушки намалява риска от фатален инфаркт. Редовната консумация на пикантни подправки - повече от четири пъти седмично - е свързана с намаляване на смъртния риск заради сърдечно-съдови и мозъчно-съдови причини, сочи изследване, публикувано в списанието на Американския колеж по кардиология.
Вероятността при тези, които хапват люто често, намалява с 23%, в сравнение с тези, които не го правят.В продължение на 8 години учени наблюдавали 22 811 граждани на региона Молизе, в Италия. Ядящите плод или зеленчук били изложени на 40 процента по-малък риск от сърдечен удар.
Лиша Яковиело е директор на катедрата по епидемиология и превенция в IRCCS Neuromed и професор по хигиена и обществено здраве в Университета Варезе. Според нея:
„Пиперът от люти червени чушки е основен компонент от нашата хранителна култура. Виждаме го да виси на италиански балкони и дори изобразен в бижута. През вековете полезните му свойства от всякакъв вид са били свързани с консумацията му, най-вече възоснова на анекдоти или традиции, дори тайнствени магии.
„И сега, както вече беше наблюдавано в Китай и в Съединените щати, ние знаем, че различните растения от видовете капсикум, въпреки че се консумират по различни начини по целия свят, могат да имат защитно действие спрямо нашето здраве.“